KVALIFIKACIJE ZA EURO

Dodatne kvalifikacije za Euro su kaos. Znate li tko će u njima igrati?

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA reprezentacija je velikom pobjedom 3:0 protiv Mađarske u četvrtak na Poljudu napravila ključan korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo.

Dalićeva momčad bi s tri boda iz sljedeće dvije utakmice u gostima kod Walesa (nedjelja, 20:45) i na Rujevici protiv Slovačke (16. studenoga) matematički osigurala Euro, a dovoljan će joj biti i bod ako Mađari ne pobijede Azerbajdžan.

Dogodi li se senzacija epskih proporcija pa Hrvatska u zadnja dva kola nezapamćeno kiksa i na kraju priče se nađe na trećem mjestu u skupini, nastali bi veliki problemi i još jedne kvalifikacije završila bi najvjerojatnije u dodatnim kvalifikacijama.

Kažemo “najvjerojatnije” jer po novom zamršenom sustavu kvalifikacija za Euro, treće mjesto u skupini više ne vodi u baraž, kao što je bio slučaj dosad. Od 2016. godine na Europskom prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije, ali sustav kvalifikacija za 2020. godinu promijenjen je uvođenjem Lige nacija. Kako bi izbjegla “tankiranje” reprezentacija u tom, po mnogima, nepotrebnom i beznačajnom natjecanju, UEFA ga je neizravno spojila s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Rezultati by SofaScore

Prema novom sustavu, izravan plasman na Euro izborit će prve dvije reprezentacije u svakoj kvalifikacijskoj skupini. Tako ćemo dobiti 20 sudionika Europskog prvenstva, a preostala četiri mjesta popunit će se kroz dodatne kvalifikacije. No, u njih se više ne ulazi prema renkingu iz kvalifikacijskih skupina već po rezultatima iz Lige nacija. A tu dolazimo do zavrzlame.

Liga nacija 2018./2019. sastojala se od četiri odvojene lige u kojima su bile po četiri skupine s po tri ili četiri reprezentacije. Pobjednici svake skupine u svakoj ligi automatski su osigurali plasman u dodatne kvalifikacije. Svaka od četiri lige imat će svoj “Final Four” na kojem će se igrati po jedna polufinalna i jedna finalna utakmica, a domaćin finala bit će određen unaprijed ždrijebom. Reprezentacije će se unutar svakog “Final Foura” rangirati po rezultatima iz Lige nacija (broj osvojenih bodova, gol razlika…) pa će prvi igrati s četvrtim, a drugi s trećim. Četiri pobjednika svakog “Final Foura” plasirat će se na Europsko prvenstvo. Te završnice igrat će se u ožujku sljedeće godine. Europsko prvenstvo igrat će se u 12 europskih gradova, ali to ne znači da je zemljama domaćinima zajamčen nastup na turniru.

Pobjednici skupina unutar Lige nacija:

Liga A: Engleska, Nizozemska, Portugal, Švicarska

Liga B: BiH, Danska, Švedska, Ukrajina

Liga C: Finska, Norveška, Škotska, Srbija

Liga D: Bjelorusija, Sj. Makedonija, Gruzija, Kosovo

A što ako su se pobjednici skupina Lige nacija plasirali na Euro kroz kvalifikacije?

U tom slučaju se klasično spušta crta pa u dodatne kvalifikacije ulazi prva sljedeća reprezentacija po renkingu Lige nacija koja se nije plasirala na Euro. Ako unutar iste lige (A, B, C, D) u Ligi nacija nema dovoljno reprezentacija da se popuni “Final Four” te lige, na njega ulaze reprezentacije iz niže lige. No, pobjednici skupina u nižoj ligi ne mogu igrati “Final Four” u višoj ligi.

Kako to izgleda u praksi?

Uzmimo za primjer reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Momčad Roberta Prosinečkog je u vrlo teškoj situaciji i četiri utakmice prije kraja “pravih” kvalifikacija ima čak pet bodova manje od drugoplasirane Finske u skupini J. No, ako se ne plasira na Euro izravno iz kvalifikacija, BiH će sigurno igrati dodatne kvalifikacije jer je osvojila prvo mjesto u skupini 3 lige B u Ligi nacija. Za očekivati je da će se većina reprezentacija iz A lige nacija na Euro plasirati kroz kvalifikacije, što znači da ne bi bilo dovoljno reprezentacija za “Final Four” lige A. U tom slučaju će se taj Final Four popuniti reprezentacijama iz lige B (ili lige C i D, po potrebi), ali na njemu neće moći igrati BiH jer je bila pobjednik svoje skupine u ligi B. Na taj način se želi omogućiti pobjednicima skupina da imaju što lakši put u dodatnim kvalifikacijama i ne igraju s jačim reprezentacijama. Kosovo je, recimo, osiguralo dodatne kvalifikacije u najnižoj Ligi nacija i ima odličnu šansu protiv Bjelorusije, Sj. Makedonije i Gruzije izboriti Euro. Plasiraju li se Makedonci izravno, u dodatnim kvalifikacijama našao bi se Luksemburg.

Portugal je osvojio Ligu nacija pobjedom na Final Fouru lige A. Je li osigurao plasman na Euro?

Nije. Naslov u Ligi nacija ne jamči plasman na Europsko prvenstvo. Dapače, završnica A Lige nacija nema nikakve veze s “Final Fourom” u dodatnim kvalifikacijama, iako je Portugal naslov osvojio po identičnom play-off sustavu. Teoretski, može se dogoditi da se reprezentacije, koje su igrali završnicu Lige nacija (Engleska, Nizozemska, Portugal i Švicarska), manje od godinu dana kasnije ponovno nađu na identičnom “Final Fouru” ako se ne bi na Euro plasirale kroz kvalifikacije. U prijevodu, manje od godinu dana nakon završnice Lige nacija u Portugalu, ponovno bi se mogao igrati identičan “Final Four”, s istim sudionicima. No, to se teško može dogoditi, budući da su Englezi već jednom nogom na Euru, a u odličnoj situaciji je i Portugal koji do kraja kvalifikacija ima vrlo lagan raspored.

Što to sve znači za Hrvatsku? 

Kao što smo rekli, Hrvatska će gotovo sigurno izravno na Euro kao jedna od dvije najbolje plasirane momčadi u svojoj skupini. Dogodi li se čudo, Dalićeva momčad završila bi u dodatnim kvalifikacijama, iako nije osvojila svoju skupinu u Ligi nacija. Razlog je činjenica što će gotovo sve reprezentacije iz lige A proći svoje kvalifikacijske skupine, a da one danas završe, a Hrvatska bude treća, igrala bi dodatne kvalifikacije s, recimo, Švicarskom, Islandom i Sjevernom Irskom.

Kad je ždrijeb skupina i kad se igraju dodatne kvalifikacije?

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva održat će se 30. studenoga ove godine u Bukureštu. Zanimljivo, dodatne kvalifikacije igrat će se od 26. do 31. ožujka 2020. godine, a pobjednici svakog od četiri “Final Foura” bit će smješteni u ždrijebom određene skupine. Bude li jedna od zemalja domaćina u dodatnim kvalifikacijama, održat će se novi poludirigiranu ždrijeb samo za reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija kako bi se našle u onim skupinama koje se igraju u gradovima iz tih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.