DINAMO U LIGI PRVAKA

Dinamu je prvo bio krvnik, pa mušterija, a sad i rekorder

Foto: EPA

DINAMO će u drugom pretkolu Lige prvaka igrati protiv pobjednika ogleda između moldavskog Sheriffa i gruzijskog Saburtala. Može se očekivati da će dalje proći Sheriff koji vodi naš Zoran Zekić. Prvu utakmicu Dinamo će igrati u gostima 23. ili 24. srpnja, a uzvrat tjedan dana kasnije na Maksimiru. 

Dinamo je sa Sheriffom igrao već tri puta i u slučaju da moldavski prvak prođe, bit će to rekordni četvrti put da će Dinamo odmjeriti snage s nekim europskim klubom u nokaut-fazi natjecanja. Četiri puta susreo se i s Ajaxom, ali su tri dvomeča protiv Nizozemaca bila u grupnoj fazi. 

Njihov prvi međusobni dvoboj vjerojatno je i najupečatljiviji. U sezoni 2010./2011. Dinamo je treće pretkolo otvorio na najbolji mogući način, Sammirovim golom u 3. minuti. Domaćin je uzvratio u 35. minuti i to je bio konačni rezultat utakmice, a do kraja susreta je Tomislav Barbarić skupio dva žuta kartona te sam sebe isključio iz uzvrata na Maksimiru.

Tamo se očekivala šetnja za Dinamo, ali bilo je daleko od toga. Volkov je u 15. minuti doveo goste u vodstvo, a Dinamo u izrazito neugodnu situaciju. Plavi su odahnuli kada je Sammir početkom drugog dijela pogodio s bijele točke, ali u idućih sat vremena nije bilo novih golova te je Dinamo prvi put u svojoj europskoj povijesti pristupio penalima koji će odlučiti prolaz u iduće pretkolo. 

Bišćan, Cufré i Ibanez bili su precizni, ali su promašaji Badelja i Sammira značili da je nakon prvih pet penala ukupni rezultat 4:4 (3:3) i krenulo se u raspucavanje. Calello je bio precizan, kao i Nikolić za goste, a onda se dogodio jedan od najsramotnijih trenutaka te generacije. Skupocjeno pojačanje Miroslav Slepička odbio je pucati penal te je u vatru poslao tada golobradog Vrsaljka, čiji je slabašan šut suparnički golman lako obranio. Ipak, raspoloženi Lončarić ostavio je Dinamo u igri barem još jednu seriju, ali u njoj je Dodo okončao dugotrajnu agoniju kada je pogodio vratnicu, a Sheriff zabio penal za prolazak. Bilo je to vjerojatno najbolnije ispadanje u trenerskoj karijeri Velimira Zajeca, a otkaz koji će uskoro uslijediti dat će završni dodir dugogodišnjoj agoniji i ratu između maksimirskog Sjevera i lože. 

Dvije godine kasnije isti su se suparnici susreli u istoj fazi istog natjecanja. Beqiraj je zabio jedini pogodak u Tiraspolu, gdje je Dinamo bio očigledno bolja momčad. To je potvrdio tjedan dana kasnije na Maksimiru kada je torpedirao goste 4:0. Vida, Beqiraj, Čop i Ibanez potvrdit će prolazak u iduće kolo, u kojem će Modri slavljem nad Mariborom osigurati drugo uzastopno pojavljivanje u skupinama Lige prvaka.

Konačno, posljednji ogled ovih ekipa potječe iz sezone 2013./14., ponovno u trećem pretkolu Lige prvaka. Gustu i nervoznu utakmicu gledali smo na Maksimiru, a Dinamova nemogućnost da zabije neodoljivo je podsjećala na još jedan kiks protiv Moldavaca. Ipak, zlata vrijedan gol glavom postigao je Rukavina u 89. minuti susreta, jedan od najbitnijih u svojoj karijeri. Nastavak se pokazao kao odrađivanje posla - za domaćine premoćan napadački tercet Soudani-Fernandes-Čop po jednom se upisao u strijelce donijevši glatku pobjedu i prolazak u iduću rundu. 

Od posljednjih 18 moldavskih prvenstava Sheriff je osvojio njih čak 17. Tek mu je u sezoni 2010./11. promakla titula. Prošle sezone prvenstvo je osvojio s 18 bodova prednosti, a u kupu je potvrdio duplu krunu. 

Zoran Zekić treći je Hrvat na čelu Sheriffa. On je već jednom, u sezoni 2014./15., obnašao tu poziciju. U međuvremenu su tamo radili i Zoran Vulić i Goran Sablić, od kojeg je Zekić ponovno preuzeo klupu. 

Transfermarkt procjenjuje vrijednost Sheriffove ekipe na 10 milijuna funti, što je šest puta manja vrijednost od one koju pripisuje Dinamu. Momčad im čine gotovo pa isključivo stranci. Kongoansko krilo Ziguy Badibanga važi za jednog od stožernih napadača, a posebnu pozornost Modri će trebati posvetiti i kamerunskom napadaču Robertu Tambeu. U redovima Sheriffa igra i jedan Hrvat, dobro poznat Dinamu. Radi se o Antunu Paliću, nekadašnjoj velikoj Dinamovoj nadi, koja se nakon putešestvija po Hrvatskoj, Sloveniji, Tajlandu, Rumunjskoj i Cipru sada skrasila u Tiraspolu. 

Dinamo u dvoboj ulazi kao veliki favorit (baš kao i Sheriff protiv Saburtala), ali tek se treba isprofilirati momčad s kojom Bjelica može računati ove sezone. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.