GERARD MORENO

Dinamo protiv Villarreala čeka jedan golem problem. Evo kako ga riješiti

Foto: EPA-EFE, Index.hr

SLJEDEĆA Dinamova prepreka na iznenađujućem europskom pohodu je španjolski Villarreal, šestoplasirana momčad La Lige, s kojim će prvu utakmicu igrati na Maksimiru u četvrtak od 21 sat. 

Momčad iz pokrajine Castellon nije nakrcana svjetskim zvijezdama poput Kanea, Balea ili Sona, kao što je bio Tottenham, ali ipak ima vrhunskih igrača koji jednostavno nisu tako razvikani jer ne zastupaju neku od europskih megamomčadi. Ali to ne znači da u njima ne bi imali mjesta.

Savršen primjer je Gerard Moreno, najbolji i najopasniji igrač Villarreala koji već godinama igra fantastično za manje klubove, a tek ga se sada, s 29 godina, počelo povezivati s velikanima poput Atletica i Juventusa.

Više nije mlad igrač, ne ističe se ni brzinom ni snagom, ali Moreno ove sezone dokazuje svakome tko ga je proteklih godina podcijenio da je pogriješio jer je postao jedan od najboljih igrača Španjolske i La Lige.

Kakav je Gerard Moreno igrač?

Villarreal najčešće igra u 4-4-2 i 4-3-3 formacijama u kojima Moreno igra desnog napadača, odnosno desno krilo, no njegove kretnje s loptom i bez nje uopće ne ovise o formaciji. On uvijek okupira isti prostor - poludesno, između protivničke vezne i obrambene linije. 

Grafika: SofaScore za IndexSport

Iz tih prostora Moreno dirigira napadom Villarreala. Iako odnos golova i asistencija sugerira drugačije, Moreno je zapravo primarni Villarrealov kreator u završnici. Kao tim ne troše puno vremena na organizaciju napada, stoga svaki put kad Moreno primi loptu između linija, to je znak ostalim igračima da napadnu slobodan prostor unutar i oko šesnaesterca. Morenova proigravanja koja slijede nerijetko podsjećaju na Messijeva - dijagonalama cilja lijevog beka ili krilo, ali najčešće traži drugog napadača (Alcacera ili Baccu) koji napada prvu vratnicu. Zbog takvog timskog stila igre, kojemu je cilj u protivničkoj trećini što prije doći do udarca, Moreno uvijek gleda kako loptu gurnuti naprijed, što često znači da ima puno izgubljenih posjeda.

Isto vrijedi i za Villarrealovu tranziciju iz obrane u napad - Moreno je referentna točka. Uvijek je on taj koji se spušta po loptu leđima okrenut protivničkom golu i proigrava suigrače koji trče u kontranapad.

Kada je prostor između protivničkih linija zagušen, Moreno se voli izvlačiti do desne aut-linije i iz te pozicije proigravati suigrače. Tada desni bek, krilo ili jedan od veznjaka iz drugog plana utrčavaju u prostore koje je Moreno svojim izvlačenjem otvorio.

Moreno je i odličan dribler, no nije netko tko će atraktivno nanizati tri ili četiri driblinga zaredom. Prije svega je odličan na uskom prostoru - kad prima loptu u blizini protivnika, zna kako tijelom ili jednim dodirom prevariti čuvara.

Sve dosad rečeno stavlja ga u samu elitu napadača u pet najvećih liga u kategoriji stvaranja prilika za sebe i suigrače.

Golovima i asistencijama direktno je uključen u 57% Villarrealovih golova u La Ligi, a proteklih nekoliko tjedana taj postotak je puno veći. Najzaslužniji je za prolazak u četvrtfinalnu fazu Europa lige te pozitivne rezultate u španjolskom prvenstvu. U posljednjih 12 utakmica u svim natjecanjima postigao je 13 golova uz pet asistencija. Postao je i drugi strijelac La Lige s 19 pogodaka u sezoni.

Broj golova pokazuje da se odlično snalazi i kad sam završava akcije. Kao što je već spomenuto, sjajan je na uskom prostoru, pa isto vrijedi i za šesnaesterac. Dobro se kreće bez lopte, smiren je i donosi ispravne odluke kad treba pucati ili asistirati. Ima odličan udarac lijevom nogom i širok repertoar završnica, a opasan je i s distance. Također, ove sezone je nepogrešiv s bijele točke. Zabio je svih devet izvedenih kaznenih udaraca za Villarreal u svim natjecanjima.

Zapravo mu je jedini nedostatak u napadačkoj igri to što izbjegava koristiti desnu nogu. Za jednostavna dodavanja ili udarce ona mu može poslužiti, no kada izlazi iz driblinga, ne oslanja se na nju. To ga ponekad čini predvidivim.

Zbog velike uloge koju ima u napadu Moreno ima sekundarnu ulogu u obrani. Ne mora puno pritiskati protivničke stopere, ali nije neodgovoran. Trener Unai Emery zna kad ga smije štedjeti, ovisno o protivniku i timskoj obrani. Protiv jačih ekipa, kada se Villarreal mora duže periode braniti, Moreno pomaže i u obrani.

Kako ga zaustaviti?

Igrače klase kakve je Gerard Moreno ponekad je nemoguće zaustaviti, no Dinamo je protiv Tottenhama pokazao da se pravilnom timskom obranom u obje utakmice može limitirati njihov utjecaj. Sličan igrač Morenu je upravo Harry Kane koji se u drugoj utakmici osmine finala jedva vidio na terenu. On se također voli spuštati između linija, otvarati prostor za suigrače i proigravati ih. Ključ igre protiv takvog napadača je zatvoriti centralne prostore ispred obrane i tjerati ga da se izvlači na stranu, što dalje od gola. Jakić i Ademi će pritom ponovno imati ključnu ulogu te će neovisno o Dinamovoj formaciji morati paziti na prostor ispred obrambene linije. 

Osim dvojca Jakić-Ademi veliku zadaću u zaustavljanju Morena imat će i povratnik na lijevom beku Joško Gvardiol, zajedno s Mislavom Oršićem, na čiju stranu se Moreno voli izvlačiti. Moreno se vrlo dobro razumije s desnim bekom, s kojim često mijenja pozicije. Preuzimanje igrača, odnosno Gvardiolova suradnja s Oršićem, konstantno će biti na ispitu.

Na visokoj razini mora biti i komunikacija desne strane Dinamove obrane. Čak i ako se Moreno dobro zatvori, on će svejedno dobiti svojih pet ili deset lopti u opasnim pozicijama. Tada Dinamova obrana mora ispratiti igrače koji utrčavaju u prazne prostore, a najčešće će to biti igrači na lijevoj strani Villarrealova napada.

Naravno, Gerard Moreno nije jedino oružje Villarreala, ali se ključevi napada Žute podmornice nalaze u njegovim rukama. Iz njihove perspektive on je igrač na kojemu će se lomiti ovaj dvomeč, kao i većina Villarrealovih utakmica ove sezone. U sjajnoj je formi i trenutno je jedan od najboljih igrača La Lige za kojeg se zanimaju najveći svjetski klubovi. Dinamo mu ne smije dozvoliti da pokaže svoju individualnu kvalitetu, baš kao što u drugoj utakmici s Tottenhamom nije dozvolio ni Harryju Kaneu, jednom od najboljih igrača engleske Premier Lige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.