GNK DINAMO

Dinamo mijenja povijest: Koja je vaša omiljena generacija Modrih?

Foto: EPA-EFE, Pixsell, grafika: Index

MODRI su skinuli breme europskog proljeća i nakon 48 godina prezimili. A kad je ždrijeb za protivnika u šesnaestini finala Europa lige donio češkog prvaka Viktoriju Plzen, malo se tko bunio.

Pa zašto ne otići korak dalje? Poslije poraza u Plzenu 2:1, u sjajnoj maksimirskoj atmosferi Viktoria nije imala sreće ni šanse, momčad Nenada Bjelice razbila ju je 3:0 i u osminu finala ušetala sa stilom.

Tamo će u četvrtak od 19 sati igrati protiv portugalske Benfice.

Bivši dinamovci složni: Bjelica je od Dinama napravio stroj

Kvalitetnim odabirom igrača i dovođenjem trenera koji napokon točno zna što želi od svakog igrača i kojeg igrači slijede u korak, u Maksimiru je izrasla jedna prava europska momčad.

Ekipa je to koja sigurno neće beskrvno gubiti od Branna, Černomoreca, Lyona i ostalih, nego će se sa svakim potući i, što je najvažnije, baš nikoga se ne boji.

Na tragu tog mišljenja je i nekadašnji Dinamov veznjak Nermin Šabić koji je u razgovoru za Index opisao snažne adute Bjeličinog stroja.

"Canjuga nas je kažnjavao s 20 tisuća maraka, ali to je bio najbolji Dinamo"

"Bjelica je imao sreću birati neke igrače kojima vjeruje, poput Dilavera koji se pokazao kao stup obrane i dobro igra. Imaju tu disciplinu u obrani gdje igraju sa svih deset igrača iza lopte. Dobro se pomjeraju. Zadnja linija pogotovo djeluje uistinu impresivno. E sad, njegov je to rukopis jer je tu skoro pa već godinu dana, dosta toga svog je unio. Teško primaju golove."

Vlaović je za Dinamo igrao s potresom mozga. Onda se tresao nakon svakog auta

Slično smatra i Goran Vlaović.

"Razlika između starog i novog Dinama u Europi je prije svega u obrani. Prije sam imao dojam da ćemo primiti gol nakon svakog auta na našoj polovici. Sad osjećam da je Dinamu teško zabiti, svi igrači igraju obranu", govori Vlaović pa objašnjava:

"Gledam njihovu taktičku potkovanost i brzinu. Igrao sam protiv grubih i manje grubih stopera, ali nije osnova da igrač bude neugodan. Bitna je kvaliteta u postavljanju, percepciji. Mislim da su Dinamovi stoperi u tome jako dobri. Theophile-Catherine je pravo iznenađenje, on i Dilaver su odličan tandem."

Ova generacija upisala se u povijest, a mi vas pitamo: Koja vam je najdraža Dinamova generacija?

 

Dinamo 1967. i osvajanje Kupa velesajamskih gradova

Škorić - Brnčić, Blašković, Ramljak, Gračanin - Lamza, Belin, Jukić - Rora, Zambata, Čerček

Lamze, Zambate, Belina, Čerčeka i kompanije sjećaju se samo oni najstariji navijači koji su uživo gledali kako dečki harače Europom i u Zagreb i Hrvatsku donose jedini europski trofej u povijesti. Bilo je to vrijeme kad se iz jugoslavenske lige nije moglo prije 28 navršenih godina pa je koncentracija kvalitete bila nevjerojatna. Dinamo je na putu do titule srušio Spartak iz Brna, Dunfermline, Dinamo Pitesti, Juventus, Eintracht i u finalu Leeds. 

Tko zna bismo li ih tako pamtili da Plavi nisu u 1. kolu protiv Spartaka prošli bacanjem novčića. Eintracht je u polufinalu prvu utakmicu dobio 3:0 pa u Maksimiru izgubio 4:0. Veliki Juventus je u Zagrebu izgubio 3:0 nakon 2:2 u prvoj utakmici, a Dinamo je u finalu dobio prvu utakmicu 2:0 i onda bez golova obranio prednost u Engleskoj.

Ta Dinamova momčad bila je velika klapa na terenu, ali i izvan njega. Pobjede su se burno slavile u zagrebačkim kafićima, a Štef Lamza je nakon prolaska Eintrachta mrtav pijan pao s ograde balkona u vili Rebar, što je bio i kraj njegove karijere. Lamza se vratio, ali više nikad nije tako dobro igrao, no i bez njega u finalu Dinamo je osvojio kup.

Generacija 1982. i Ćirin bijeli šal

Vlak - Cvetković, Zajec, Bračun - Mustedanagić, Hadžić - Deverić, Mlinarić, Cerin, Bručić - Kranjčar

Po mnogima najbolja Dinamova momčad u povijesti 1982. je nakon 24 godine čekanja vratila naslov prvaka Jugoslavije u Zagreb. Strašna momčad sa Zajecom, Deverićem, Mlinarićem, Cerinom i Kranjčarom imala je kultni status u gradu, a trener Ćiro Blažević bio je mitski junak Zagrepčana. U posljednjem kolu, 2. svibnja, Dinamo je pred 50.000 ljudi na Maksimiru, na koji se nije moglo ući već tri sata prije utakmice, pobijedio Budućnost 1:0 i osigurao titulu.

Dinamo je tih godina imao 42.000 pretplatnika, a na manjim utakmicama na Maksimiru je redovito bilo 25-30 tisuća ljudi. Ćiro je napravio čuda u toj momčadi koja je zapravo stvorena na australskoj turneji u zimi 1981. godine. Tamo su se kao standardni braniči nametnuli Milivoj Bračun i Zvjezdan Cvjetković, a Ćiro je na gol stavio otpisanog Marijana Vlaka koji je imao deset kilograma previše.

Ćiro mu je neizmjerno vjerovao pa je Vlak smršavio deset kilograma i zacementirao se na golu, a postao je i reprezentativac. Bračuna je Ćiro prebacio na desnog beka, iako je ovaj u prijašnjem klubu do tada igrao špicu. Marko Mlinarić je bio alfa i omega momčadi, a cijela momčad disala je kao jedan.

Dinamo iz 1990. i borba za naslov prvaka

Ladić - Preljević, Ištvanić, Cupan - Lesjak, Panadić - Besek, Boban, Mladenović - Šuker, Shala

Ta Dinamova momčad na kraju priče nije ništa osvojila, ali je bila strašno jaka, a jesenski dio sezone 1989./1990. odigrala je fantastično. Dinamo je bio jesenski prvak s deset pobjeda, četiri remija i samo tri poraza, a dobio je sva tri derbija protiv Hajduka, Zvezde i Partizana. Beogradske klubove dobili su u gostima.

Ladić je u toj sezoni obranio 13 penala, Šuker je zabio 17, a Boban i Shala po 13 golova. Trener Josip Kuže napravio je strašno dobru momčad kojoj je naslov s 11 bodova prednosti uzela Crvena zvezda, koja će sljedeće sezone postati europski prvak. Dinamo je završio drugi s dva boda više od Hajduka. Zagrepčane je titule stajala jako loša forma na proljeće, ali je unatoč tome ostala u povijesti kao jedna od najjačih Dinamovih momčadi.

Razbijanje Partizana 1997. godine i ulazak u Ligu prvaka

Ladić - Tomas, Jurić, D. Šimić - Krznar, Mujčin, Prosinečki, Marić, Šarić - I. Cvitanović, Viduka

Da nisu napravili ništa više osim razbijanja Partizana u pretkolu Lige prvaka 1997. godine, Mara, Žuti, Cvita i drugi ostali bi zauvijek zapamćeni kao oni koji su omraženom protivniku dvije godine nakon rata utrpali pet komada usred Maksimira. Ta sjajna generacija ostala je te sezone bez Lige prvaka zahvaljujući Ursu Meieru i krađi protiv Newcastlea u posljednjem pretkolu.

Europski put Dinamo je nastavio u Kupu UEFA, u kojem je u 1. kolu izbacio tada vrlo ozbiljni švicarski Grasshopper. Prva utakmica u Maksimiru završila je 4:4, a onda je Dinamo predvođen briljantnim Prosinečkim u Zürichu slavio 5:0. U 2. kolu je pao MTK, a Dinamo je ispao u 3. kolu od Atletica. U Maksimiru je bilo 1:1 u utakmicu koju su Modri trebali dobiti barem dva razlike, a Španjolci su u Madridu pobijedili 1:0.

Iako u nešto izmijenjenom sastavu, okosnica te momčad je sljedeće godine ipak izborila Ligu prvaka. U velikoj večeri na Maksimiru u posljednjem pretkolu Celtic je razbijen 3:0 nakon poraza 1:0 u Glasgowu. Dinamo je bio izvučen u vrlo jaku skupinu s Olympiakosom, Portom i Ajaxom. Osvojio je sedam bodova i drugo mjesto, ali je to bila jedina sezona Lige prvaka u kojoj je samo jedna momčad išla dalje. 

Modrić, Eduardo, Ćorluka...

Turina - Čale, Nowotny, Ćorluka, Etto - Z. Mamić, Vukojević - Modrić, Buljat, Vugrinec - Eduardo

Velika Dinamova momčad hrabro se 2006. godine nosila u pretkolu Lige prvaka s Arsenalom, koji je samo nekoliko mjeseci ranije 14 minuta dijelilo od naslova europskog prvaka. Arsenal je dobio u Maksimiru 3:0 i 2:1 u Londonu, ali Dinamo u tim utakmicama nije bio doslovno razbijen. 

Igrački jedna od najjačih generacija svih vremena nije nikad napravila pravi rezultat, ali je dala okosnicu reprezentacije. Ćorluka, Modrić i Dudu bili su omiljeni na Maksimiru, a Etto uz Eduarda vjerojatno najprihvaćeniji stranac u Dinamovoj povijesti. Nakon ispadanja od Arsenala, Dinamo se preselio u Kup UEFA u kojem ga je u obje utakmice pobijedio Auxerre.

Bjeličin Dinamo koji rastura u Europi

Livaković - Leovac, Theophile-Catherine, Dilaver, Stojanović - Ademi, Šunjić - Oršić, Olmo, Hajrović - Petković

Kao što smo rekli, nisu dugo zajedno, ali su najzabavnija i najbolja Dinamova momčad u posljednjih deset godina. I, što je najvažnije, napravili su uspjeh za povijest. Dugo Dinamo nije imao ovako dobar stoperski par, a dugo nije u Maksimiru bilo i takvih španera kao što su Olmo i Hajrović.

Osvajanje naslova prvaka Hrvatske stvar je formalnosti, no europski iskorak je ono po čemu će se ovaj Dinamo pamtiti. Ima najozbiljnijeg trenera nakon Vahe Halilhodžića i sve predispozicije da se navijači njime ponose.

U četvrtak preko portugalskog giganta može pokušati napraviti korak više.

Zamislite samo, Dinamo četvrtfinalist Europa lige...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.