dinamo u europi

Dinamo ga je čekao i dočekao. "Takvih igrača je jako malo"

Foto: Igor Soban/PIXSELL

DINAMO je sinoć u uzvratnoj utakmici pobijedio Krasnodar 1:0 golom Mislava Oršića te se s ukupnih 4:2 plasirao u osminu finala Europa lige.

Momčad Zorana Mamića odigrala je sjajnu utakmicu, potpuno je neutralizirala Ruse koji su imali samo jednu pravu šansu i bez previše stresa je ušla u sljedeću fazu natjecanja.

Ponovno je fantastičan bio Bruno Petković koji je u ove dvije utakmice bio ključan Dinamov igrač. Rasmus Lauritsen izrasta u ozbiljnog stopera, Oršić je opet zabio, ali konačno je pravu utakmicu odigrao Kristijan Jakić.

Bilo ga je po cijelom terenu

Bivši veznjak Lokomotive bio je odličan i u prvoj utakmici u Rusiji, a sinoć je odigrao maestralno. I dalje su tu neki problemi u distribuciji lopte, ali Jakić je protiv Krasnodara grizao kao nikad, bilo ga je po cijelom terenu i upravo je njegova upornost bila ključna kod Dinamovog gola.

Jakić je prvo natjerao Cabellu na pogrešku, onda je došao do lopte prije njegovog suigrača pa je našao Petkovića i sjajno ispratio njegovu akciju. Petković ga je proigrao, a Jakić je u teškoj situaciji odlično vidio Oršića kojemu je servirao idealnu loptu za prolazak Dinama.

Splićaninu je to bila najbolja utakmica otkako je ljetos stigao u Dinamo iz Lokomotive za 1.2 milijuna eura. Transfer u Dinamo osigurao si je nakon sjajne sezone na Kajzerici, gdje ga je vodio Goran Tomić.

"To je igrač s ogromnim prostorom za napredak. Ima vrhunske fizičke predispozicije, strašno puno može trčati i to je izvanredan 'box to box' igrač. Vidjeli ste jučerašnji gol, on ima sve. Odlično je pratio akciju, vanjskom je našao Oršića, nije to lako. Jakić sve vidi na terenu, treba mu još samo malo više samopouzdanja i iskustva", rekao nam je Tomić i nastavio:

Dinamo je ipak druga razina

"On je kod mene u Lokomotivi napravio ogroman iskorak, bio je jako dominantan i izdigao se kao jedan od najboljih veznih igrača u ligi. Napravio je potpuno zasluženi iskorak u Dinamo, ali time je preskočio nekoliko stepenica. Nije to lako. U Lokomotivi se igralo bez pritiska, sve što se napravilo je bilo bonus, a Dinamo je ipak druga priča."

Mamić povremeno dozira Jakićevu minutažu, ali je posljednje tri utakmice odigrao svih 90 minuta i postao stožerni igrač momčadi.

"Sad se vidi da je Dinamov trener ispravno s njim radio. Kaže, kod njega je najvažnije to samopouzdanje. On je jako dobar dečko, emotivac je i najvažnije je da osjeti potporu kluba i suigrača. Onda će on dobiti dodatnu moć, a što se nogometnih kvaliteta tiče, ponavljat ću se ako kažem da ima sve. Takvih igrača je danas u nogometu malo jer se traži kvalitetna igra u oba smjera. Jakić to ima. Može pokrivati i zatvarati, može se pojaviti u šesnaestercu, a zna i zabiti gol. Nekad griješi u tim dodavanjima, ali to je čista nesigurnost i to se rješava s vremenom. Ne bih ga uspoređivao s igračima iz stranih klubova, ali uvjeren sam da će postati vrhunski igrač", kazao je Tomić.

Dinamo će protivnika u osmini finala doznati u današnjem ždrijebu. Dinamo može izvući vrlo jake protivnike, ali puno je klubova s kojima se hrvatski prvak sigurno može nositi.

"Ma Dinamo je odličan. To je dobra, čvrsta i izbalansirana ekipa. Iskusni su, imaju vica u igri i oni su dimenzija više od Krasnodara. Vidjeli ste u prvoj utakmici da nema panike ni kad se primi gol, a to je velika stvar. Treba reći da je to sve i zasluga odličnog HNL-a. Prije smo stalno kukali kako Dinamo nema jakih utakmica u HNL-u pa ne može pratiti ritam u Europi. Sad Dinamo svakog vikenda ima nezgodnu utakmicu i jaki podražaj i to se vidi u Europi. Prije bismo rekli 'joj, Dinamo igra s Rusima, bit će gadno', a sad ih samelje ritmom i bolji je od njih", zaključio je Tomić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.