REGIJA

Dan kada je Boban udario milicajca, a Vučić i Arkan vodili Delije

Foto: Screenshot

NA DANAŠNJI DAN prije 29 godina dogodili su se veliki neredi na Maksimiru između Dinama i Crvene zvezde. Utakmica nikad nije odigrana, a po mnogima je najavila Domovinski rat godinu dana kasnije.

>>> LEGENDARNA FOTOGRAFIJA BOBANA ŠIRI SE ITALIJOM Evo kako je nastala

Naravno, u sukobu navijača Zvezde i Dinama svi se najviše sjećaju poteza Zvonimira Bobana koji je udario djelatnika milicijske postaje Dubrava Refika Ahmetovića jer je milicija tukla navijače Dinama.

"Reagirao sam na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom, ali i čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu, ne može ostati miran. U toj situaciji čovjek jednostavno ne može ne reagirati. Kasnije sam bio isprovociran. Da, psovao sam, svašta vikao milicajcima i bilo je s moje strane dosta provokacija prije nego što me milicajac udario. No onda sam mu ja vratio", pojasnio je svojevremeno Boban.

Boban: Bila je to smišljena provokacija

"Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Bila je to čista smišljena provokacija. Uvukli smo se u nju, ali dobro je da jesmo. Jer to je dovelo do stvaranja naše države. Ja nikad nisam htio ulogu heroja, heroji su ratnici koji su iznijeli teret i stvorili Hrvatsku. Zbog jednog udarca milicajca ja nisam heroj. Da, riskirao sam karijeru, ali i drugi su riskirali i karijeru i život", rekao je Boban.

Ahmetović: Kolege su mi govorile da pucam u Bobana

S druge strane, Ahmetović kaže da su mu kolege govorile da puca u Bobana.

"Pokušao sam otjerati Bobana u svlačionicu, ali on se želio tući sa mnom. Udario sam ga palicom po preponi, a on se odmaknuo i pokušao me udariti po rebrima. Moj kolega u tom ga je trenutku udario po laktu, a Boban mene po ruci, nakon čega mi je ispala kaciga. Htio sam je podići s travnjaka i kad sam se sagnuo, vidio sam ga u zraku sastavljenih koljena. Udario me nogama po ramenu i odgurnuo rukama. Kolege su mi govorile da pucam u njega, ali nisam želio jer nisam bio ozlijeđen. No da je ponovno krenuo, vjerojatno bih pucao i ubio ga", ispričao je policajac Ahmetović prije nekoliko godina. 

Arkan na klupi Zvezde, pucao u zrak iz pištolja

Tog dana je na klupi Zvezde sjedio tadašnji vođa navijača Zvezde Željko Ražnatović Arkan koji je, prema riječima tadašnjeg predsjednika beogradskog kluba Vladimira Cvetkovića, spasio cijelu momčad pucanjem u zrak iz pištolja.

"Činjenica je da je tada Arkan Zvezdu spasio od linča. Oni su incident pripremili unaprijed. Džaja (Dragan Džajić op. a.) i ja bili smo zarobljeni u loži. Kiselinom su uništili ogradu, ni jedno vatrogasno vozilo na terenu nije imalo vodu. Rulja je krenula prema svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio metak u zrak, okrenuo se prema policiji, gdje su većinom bili Srbi iz Like, i povikao: ‘Za mnom!’ On je uplašio Dinamove navijače”, naglasio je Cvetković.

Današnji predsjednik Srbije bio među Delijama

Među pristalicama Zvezde na tribinama bio je i današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je jednom prilikom ponudio svoju stranu priče. 

"Tog se dana osjećala drugačija atmosfera. Gledajte, uvijek smo mi bili spremni na tučnjavu u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drugačije. Nas više od dvije tisuće krenulo je vlakom, a prvi incident dogodio se već u Vinkovcima. I taj je bio gadniji nego inače. Odmah smo svi znali da se u Zagrebu spremaju neredi. Ali ne oni između navijača Dinama i Crvene zvezde, nego između Hrvata i Srba", započeo je Vučić 2010. godine u razgovoru za Vreme.

"I mi i oni tada smo se osjećali moćno. Kod nas se tada podizao srpski nacionalizam, u Zagreb smo stigli u velikom broju. Nikada se neće ponoviti gostovanje na koje će otići toliko navijača Crvene zvezde. Navijači su stizali iz Gline, Petrinje, Knina, cijele Krajine, pa i dalmatinskog zaleđa. No u to doba rastao je i hrvatski nacionalizam, pa su se i navijači Dinama osjećali slobodno i moćno. Na stadionu se osjećala iskrena mržnja, s obje strane čule su se pjesme najjezivijih sadržaja”, dodao je.

Vučić: Nije bilo naše krivnje

"U Zagrebu nas je prvi put dočekala vojska policajaca. Otpratili su nas do južne tribine. Međutim, mi koji smo bili iskusni prepoznali smo neke navijače Dinama koji su imali zadatak da prate hoće li se netko od nas izdvojiti, pa da ga prebiju. Prepoznao sam Šejtana, Sarmu i još neke. Nisam vidio Klokana i Sandra koje sam znao kao vođe Bad Blue Boysa. Onda sam saznao da su i ostali Zvezdini navijači to primijetili pa su ih ispred jednog kafića presreli i pretukli",  ispričao je svoju verziju Vučić koji smatra da navijači Zvezde nisu krivi za nerede.

"Na kraju nas je policija spakirala u specijalni vlak. Sve su nas ispitivali dok nisu popisali valjda svakog čovjeka u vlaku. Ali tu stvarno nije bilo neke naše velike krivnje. Gotovo nikakve. Za svaki su drugi slučaj mogli reći da je bilo odgovornosti Zvezdinih navijača. Primjerice, u Splitu, kada je bilo 2:2, 1987., više smo mi, Zvezdini navijači, čuda napravili, nego Hajdukovi", zaključio je Vučić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.