Čilić bez polufinala US Opena: Nakon drame poklonio pobjedu Nishikoriju

Foto: Getty Images / Guliver Image

NAJBOLJI hrvatski tenisač Marin Čilić izgubio je u četvrtfinalu od Japanca Keija Nishikorija rezultatom 6:2, 4:6, 6:7, 6:4 i 4:6.

U jednom vrlo čudnom meču, sedmi igrač svijeta je poklonio pobjedu protivniku kojeg je prije četiri godine u finalu ovog turnira lagano svladao za prvu Grand Slam titulu karijere. 

Sjajan početak

Slično je krenulo i danas. Čilić je suvereno vladao terenom, odlično servirao i reternirao te lagano uzeo prvi set 6:2. Brzo je stigao do breaka i u drugom setu, činilo se kako će i taj set brzo osvojiti, ali onda se budi Nishikori. Nekoliko dobrih reterna kao da je izazvalo strah u igri najboljeg hrvatskog tenisača koji je odjednom počeo jako puno griješiti. Od vodstva 4:2 Japanac uzima četiri gema zaredom te dolazi do 6:4 i poravnanja rezultata. 

Nikad nervozniji Čilić

U trećem setu nastavlja se loša Marinova igra. Nishikori radi break odmah u prvom gameu i brzo dolazi do vodstva 4:2. Čilić postaje sve emotivniji, a u jednom trenutku, frustriran, razbija i reket. Ipak, pribrao se, vratio set u neizvjesnost te izborio tie-break, ali i tamo nervoza dolazi na vidjelo. Ima vodstvo od 4:3, dva servisa, ali zatim slijede dvije dvostruke pogreške. Vratio je još jednom mini-break, stigao na 5:5, ali nešto je morao odigrati i Japanac koji s dva dobra udarca dolazi do vodstva u setovima 2:1.

U četvrtom setu, oba igrača su sigurno držala svoj servis do sedmog gema kada je Čilić nakon dugo vremena u meču dobro reternirao i zbog toga oduzeo servis protivniku. Nishikori nije uspio odgovoriti, Marin uzima ovaj set 6:4 pa se išlo u odlučujući peti. 

Smirenost Nishikorija odlučila

Čilić ponovno kreće vrlo nervozno, Japanac diže svoju igru i odlazi do vodstva od 4:1. Najbolji hrvatski tenisač ovoga puta nije razbio reket, ali je nakon svakog promašaja psovao i gestikulirao prema svojem timu, a svaki osvojeni poen je proslavio stisnutom šakom i povikom. Iako je vratio break, uzeo tri gema zaredom nakon toga, Nishikori je svejedno izgledao mirnije i činilo se da će slaviti na kraju drame.

Upravo to se i dogodilo. Pri rezultatu 5:4, ponovno nekoliko dobrih reterna Japanca i neforsiranih pogrešaka Čilića dovelo je do 15:40 i dvije meč lopte. Čilić se bodrio, iako i dalje vidno nervozan, Nishikori pogodio bekend dijagonalu i mogao početi slaviti ulazak u polufinale US Opena.

Prvi hrvatski reket je u meču imao čak 28 winnera više od Japanca (57-29), ali je napravio i 25 neprisiljenih pogrešaka više (70-45), što je na kraju i odlučilo ovaj meč.

Nishikori u polufinalu čeka boljeg iz dvoboja Johna Millmana i Novaka Đokovića, a Čilić se može pripremiti za nadolazeće Davis Cup polufinale protiv SAD-a u Zadru.

Tijek susreta:

Čilić - Nishikori: 6:2, 4:6, (5)6:7, 6:4, 4:6

Peti set:

Osmi i deveti game: As na break loptu, to može samo Marin Čilić! Nishikori se također ne da, a Čilić kao da ide na sve ili ništa. Gotovo svaki drugi udarac u izmjeni je pokušaj winnera. 5:4 vodi Nishikori

Šesti i sedmi game: Ne predaje se Čilić! Nakon što je spasio break loptu u svom servis gameu, a u isto vrijeme i meč, odmah poslije toga je oduzeo servis Japancu i vratio se u meč! 3:4!

Četvrti i peti game: Raspada li se Čilić? Break Japanca koji nakon svog servisa vodi 4:1.

Prvi, drugi i treći game: Bez breakova za sada, 2:1 vodi Nishikori.

Četvrti set:

Deveti game: Uspio je! Mali problemi, spasio 15:30, ali Čilić je izborio peti set!

Sedmi i osmi game: Sigurno je odservirao Čilić, ali isto radi i Nishikori. 5:4, najbolji hrvatski tenisač će servirati za pet set!

Šesti i sedmi game: Break! Po prvi puta u ovom setu, Marin je probio Japanca i sada će servirati za 5:3 u setu!

Četvrti i peti game: Sigurnost oba igrača se nastavlja. Bez breakova, Čilić gubi 2:3

Drugi i treći game: Nove prilike za oduzimanje servisa propustio je Marin Čilić. Nishikori vodi 2:1.

Prvi game: Mali problemi za Nishikorija, ali je na kraju relativno sigurno krenuo u četvrti set potvrdivši 40:30.

Treći set:

Tie break: Nishikori prvi dolazi do mini breaka, ali Čilić odmah uzvraća istom mjerom. Pri vodstvu 4:3  zatim poklanja dvije dvostruke pogreške. Čilić je ponovno vratio prednost mini breaka stigavši na 5:5, ali Nishikori uzima sljedeća dva poena i konačno set. Hrvatski tenisač kao u trećem kolu mora raditi preokret ako želi u polufinale.

Dvanaesti game: Siguran je ponovno Nishikori, ulazimo u tie break!

Deseti i Jedanaesti game: Nije uspio Čilić ponoviti isti scenarij koji je napravio Japanac u drugom setu kada je s četiri gamea zaredom stigao do osvajanja istog. Sigurni obojica na svojim servisima, Čilić vodi 6:5.

Osmi i deveti game: Napokon! Nakon dugo vremena četiri prava poena zaredom na servis protivnika i Čilić je vratio break! Siguran je na svom servisu i vodi po prvi puta još od sredine drugog seta. 5:4!

Šesti i sedmi game:

Nove dvije propuštene break lopte za Marina Čilića. Još je imao nekoliko izglednih situacija na deuceu, ali po tko zna koji puta u ovom meču, neprisiljene pogreške spašavaju Japanca. Svjestan te činjenice i Čilić prikazuje sve veću nervozu na terenu psovkama i gestikulacijama. Upravo je razbio i reket prije svog servisa.

Nervozno je ušao i u svoj servis game i kada se činilo da će opet pokloniti drugi set, nanizao je nekoliko dobrih servisa i ostao u setu. Break prednosti i dalje ima Japanac, vodi 4:3.

Četvrti i peti game: 

Veliku priliku na servis Nishikorija propustio je Čilić. Imao je break loptu na 30:40, ali nije uspio poravnati rezultat. S druge strane, izgleda da je u potpunosti vratio ritam na servisu. 3:2 vodi Nishikori

Drugi i treći game: Čilić je imao 30:30 na servis Nishikorija, ali je Japanac dobrim bekendom i servisom priveo game kraju. Najbolji hrvatski reket napokon pronalazi ritam nakon pet osvojenih gameova zaredom Nishikorija i smanjuje rezultat na 2:1. Japanac i dalje ima break prednosti.

Prvi game: Veliki problemi u igri Marina Čilića. Nekoliko dobrih reterna potpuno ga je izbacilo iz ritma. Ponovno su ga na početku gamea koštale neforsirane, a Japanac je lijepo pogodio bekendom za novi break i rano vodstvo od 1:0 u trećem setu.

Drugi set:

Deseti game: Imao je Čilić 15:30 i priliku za mogući povratak u set, ali nove neprisiljene pogreške vraćaju Japanca u susret. 1:1 u setovima.

Osmi i deveti game: Nishikori se puno bolje počeo kretati, a napokon su mu počeli ulaziti neki agresivniji udarci. Također, Čilićevo vraćanje servisa je u padu, kao i cijela igra. Puno grešaka u igri, nova dvostruka i Nishikori servira za izjednačenje u meču.

Šesti i sedmi game: Dva breaka zaredom! Nakon što je Čilić treći put u meču uzeo servis Japancu, Nishikori uzvraća istom mjerom i sada je 4:3!

Četvrti i peti game: Nishikori je izgleda napokon pronašao ritam na svojem servisu, a s druge strane nastavlja se i sjajno serviranje Marina. Jedna neprisiljena i dvostruka pogreška malo su možda pokvarili dojam u ovom gameu, ali sve je popravio forhend winnerom za 3:2. 

Drugi i treći game: Nishikori je zadržao i svoj servis, ali Čilić vrhunski servira i Japanac je bez odgovora na reternu. 2:1!

Prvi game: Čilić ponovno bez problema kreće u drugi set. Bez problema je uzeo svoj servis i vodi 1:0

Prvi set:

Osmi game: Još jedan break za Čilića i osvajanje prvog seta! Sjajna izvedba najboljeg hrvatskog reketa do ovog trenutka u meču.

Sedmi game: Oba tenisača bez problema zadržavaju svoje servise i rezultat je 5:2 za Čilića.

Peti game: Odlično je Čilić ušao u susret. Brzi break, na servisu izgubio dva poena i za sada sigurno juri prema osvajanju prvog seta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.