FINALE COPA AMERICE

BRAZIL - PERU 3:1 Jesus pocrvenio, Brazil osvojio Copu nakon 12 godina

Foto: Getty Images / Guliver Image

NAKON 12 godina čekanja Brazil je opet prvak Južne Amerike. Domaćin je u finalu 46. izdanja Copa Americe pobijedio senzaciju turnira Peru 3:1 i deveti put osvojio kontinentalnu titulu. Na krcatoj Maracani u Rio de Janeiru Brazilci su bili bolji protiv tvrdih Peruanaca, a posljednjih 20 minuta morali su obraniti prednost 2:1 s igračem manje jer je isključen Gabriel Jesus. I uspjeli ne samo da su uspjeli, već su zabiti i treći gol za točki na i.

Brazil je do sada pet puta organizirao Copa Americu i u svih pet navrata pred svojim navijačima osvajali titulu.

Vodstvo peterostrukom svjetskom prvaku donio je Everton u 15. minuti. Gabriel Jesus je sjajno ubacio s desne strane na drugu stativu za usamljenog igrača Gremija, koji je iz prve zabio i svojim trećim golom na prvenstvu donio vodstvo Brazilu. Maracana je eksplodirala od oduševljenja u tim trenucima.

Embed from Getty Images

Kontrolirao je Seleçao utakmicu, a onda u 44. minuti iz ničega primio pogodak. U 42. minuti lopta je nakon ubačaja Cueve pogodila u ruku Thiaga Silvu, a sudac pokazao na penal te nakon toga uz pomoć VAR-a potvrdio svoju odluku. Odgovornost je preuzeo Paolo Guerrero i sigurno zabio za 1:1. 
Embed from Getty Images

Međutim, Peruanci su izdržali svega četiri sljedeće minute. U trećoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena Arthur je sjajno prošao, dodao do Jesusa, a on iskoristio klizanje protivničkog igrača i donio novu prednost domaćinu golom u donji lijevi kut za novi potres na tribinama oduševljenih Brazilaca.

Uz asistenciju kod prvog i egzekucije kod drugog gola napadač Cityja zaslužio je priznanje za igrača utakmice, koju nije dočekao do kraja, a nije dobio ni nagradu. Razlog - prvo je požutio u 30. minuti, a potom zaradio i drugi žuti u 70. nakon starta u skoku nad Zambranom, zbog čega je dobio crveni karton i morao ranije u svlačionicu. Teren je napustio u suzama, a Brazil ostavio s desetoricom do kraja.

Pokušao je Peru pritisnuti i pronaći put do izjednačenja, ali su njegovi napadi bili jalovi. Zato ih je kazna dočekala u 88. minuti kada je utakmica i riješena. Zambrano je tijelom srušio Evertona u šesnaestercu, a čileanski sudac Roberto Tobar nakon VAR provjere dosudio penal. Loptu je namjestio Richarlison, koji je ušao u 75. minuti, zabio u lijevi kut za 3:1 i delirij na tribinama Maracane. Slavlje je moglo krenuti, a sigurno će danima potrajati u Brazilu.

Trofej je podignuo kapetan, službeno najbolji igrač ovogodišnje Cope i najtrofejniji nogometaš na svijetu Dani Alves, kojem je ovo čak 40. trofej u karijeri. Igračem finala proglašen je Everton, koji je zabio prvi gol i izndudio penal za drugi. Također, igrač Gremija je najbolji strijelac natjecanja s tri gola, koliko je postigao i Guerrero. Priznanje je dobio i brazilski golman Alisson, koji je u finalu primio samo jedan gol u šest utakmica na turniru. Sjajni čuvar mreže je prije par mjeseci s Liverpool osvojio Ligu prvaka zajedno sa svojim Robertom Firminom, a dvojac je sada najbolji i u Južnoj Americi sa svojom reprezentacijom. 

S druge strane, Peruanci su od Brazila prije 16 dana izgubili 5:0 u skupini, a večeras su u pojedinim trenucima mogli do 2:2. Međutim, slaba je to utjeha kad znaju da ni nakon 44 godine nisu osvojili treći, toliko čekani naslov prvaka Južne Amerike. No, bit će zapamćeni kao najprijatnije iznenađenje turnira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.