Bio je najbolji strijelac Bundeslige, a sada igra kod kuma u devetoj ligi

Foto: Getty Images / Guliver Image

USPJEŠNA karijera nekog nogometaša na ovisi nužno samo o njegovom talentu i potencijalu. Tu su i sretne okolnosti - mora vas primijetiti neki klub i pogurati, treneri vas trebaju nečemu naučiti, a poželjno je i razumijevanje sa suigračima. Tek tada dolaze golovi, asistencije, trofeji, ali sve češće i ozljede. Sve se treba poklopiti kako bi netko postao vrhunski nogometaš. 

Stefan Kiessling je to itekako bio. Nakon starta u Nürnbergu (2003.-2006.) i 15 golova u 73 utakmice, njemački napadač preselio se za 6,5 milijuna eura u Bayer Leverkusen, gdje je do ove godine odigrao čak 342 utakmice, uz 131 pogodak.

Bio je u najboljoj momčadi Bundeslige u sezonama 2009./10. i 2012./13. te najbolji strijelac njemačkog prvenstva 2013. s 25 golova. 

Na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici završio je s Njemačkom na trećem mjestu, a postao je i kapetan Leverkusena. Nerijetko su se spominjale i ponude nekih europskih klubova za njega poput Bayerna ili Barcelone. No ostao je u Bayeru, a ubrzo su krenule i ozljede, jedna za drugom. Kad bi se vratio na teren nakon jedne, uslijedila bi druga, pa oporavak, povratak i opet sve iznova. 

Izmoren zdravstvenim problemima, 34-godišnji napadač je 1. srpnja nakon 12 godina napustio Leverkusen, a ubrzo nakon toga pojačao FV Schelklingen-Hausen u devetoj njemačkoj ligi. U momčadi nosi broj 11, a došao je na nagovor - svog kuma.

"Direktor kluba je moj kum Theo Trajkowski i pitao me želim li igrati. U subotu sam odradio prvi trening nakon što četiri mjeseca nisam radio ništa. Ali u nedjeljnoj utakmici nisam se mogao pomaknuti. Izgubili smo 5:1 od Schelklingena i nisam uspio pomoći momčadi. Jednostavno, osjećam bol u kuku i dalje. Teško mi je igrati čak i na ovoj razini", ispričao je za Bild Kiessling, koji je svojevremeno protiv Hoffenheima zabio jedan od najčudnijih golova u povijesti kad je lopta s vanjske strane mreže ušla u gol, a sudac Felix Brych priznao pogodak.

Iako će 25. siječnja napuniti 35 godina, i dalje vjeruje da se može vratiti ozbiljnom nogometu...

"Razmišljam da mogu još igrati ozbiljan nogomet, ali to će biti moguće samo ako hitno nešto napravim s kukom, inače nema smisla. Na kraju krajeva, zdravlje je najvažnije", zaključio je. 

Nijemac je u karijeri odigrao ukupno 521 utakmicu i zabio 179 golova, a zanimljivo je da u karijeri nema nijedan trofej jer je izgubio finale Kupa 2009., a 2011. završio s Bayerom na drugom mjestu Bundeslige. Ali i ostao idol navijača Bayera za sva vremena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.