HRVATSKI NOGOMETAŠI

Bilić bez ključnog igrača ostaje bez Premiershipa. Zato spas traži u Dinamu

Foto: Gulliver / Getty Images

SLAVEN BILIĆ sjajno je počeo prvu sezonu u drugoj engleskoj ligi. Na polovici duge i iscrpljujuće "najteže lige na svijetu", njegov West Bromwich Albion bio je uvjerljivi lider Championshipa i činio se sigurnim izravnim putnikom u Premiership.

Bilić se uvjerio zašto Championship zovu najtežom ligom na svijetu

Iz Championshipa izravno u Premier League odlaze prve dvije momčadi, dok one plasirane od trećeg do šestog mjesta razigravaju za preostalo mjesto za elitu i stotine milijuna funti.

Međutim, Bilićeva momčad u zadnjih pet tjedana upala je u veliku krizu. U šest od tada odigranih mečeva nema pobjede, tek četiri remija i dva poraza. Posljednji je bio u 28. kolu, sinoć 0:1 protiv Stokea. 

Bio je uvjerljivi lider i onda u zadnjih šest utakmica osvojio samo četiri boda

Kolika je crna rupa u koju je upao WBA, svjedoči to što je posljednji u nizu neuspjeha doživio na domaćem terenu, i to od davljenika Stokea. Debelo u drugoj polovici prvenstva taj je klub tek 21. od 24 kluba u Championshipu.

Početak i trajanje crnog Bilićevog niza koincidira s ozljedom tetiva Gradyja Diangane, sjajnog i mladog (21) lijevog krila na posudbi iz West Hama. U 19 utakmica od početka sezone i do ozljede Diangana je postigao pet i namjestio šest golova. Sva njegova poentiranja i asistiranja bila su ključna, za tijesne pobjede, pa tako i za 3:2 kod Birminghama 14. prosinca, zadnju pobjedu WBA-a u prvenstvu.

Bez Diangane Bilić je ostao bez pobjeda. Sada mu prijeti i ostanak bez Premiershipa

Bez Diangane Bilić je ostao i bez pobjeda. U prva četiri meča bez njega uzeo je samo tri boda. Nezaliječeni Diangana se vratio prije deset dana kod Charltona, ali je izdržao samo 20 minuta u remiju. Konačno, Bilić ga je u zadnjem meču, protiv Stokea, poslao na teren od početka, ali ga je morao zamijeniti već u 4. minuti zbog ozljede i WBA je izgubio.

Čini se, dakle, da bi Bilić bez Diangane mogao ostati i bez Premiershipa. Mada, zahvaljujući tome što je do krize stvorio veliku zalihu bodova, čak i bez obzira na aktualni crni niz drži prvo mjesto, s jednim bodom više od Leedsa. Međutim, sve mu je bliža pratnja onih koji žele izbjeći pakao doigravanja za Premier League i u njega gurnuti Bilića i WBA.

Do toga je, međutim, još puno, 16 utakmica. Maraton Championshipa traje čak 44 kola regularnog dijela. Svi klubovi će još dosta bodova prosuti i osvojiti, a nisu ni Bilićevi konkurenti bez mana.

Bilić rješenje velikog problema nalazi u Dinamu

Hrvatski manager kultnog engleskog kluba rješenje ovog problema vidi u Mislavu Oršiću. Dinamovac također sezonu života igra na lijevom krilu, kao i Diangana, pa je WBA krenuo po njega.

Biliću nisu problem Dinamovi financijski zahtjevi. Gazda mu je Lai Guochuan, kineski biznismen težak 3,4 milijarde funti. 

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.