Bili su na dnu, a sad čudesno gaze prema Ligi prvaka. Predvodi ih hrvatski hit igrač

Foto: Profimedia

JOSIP JURANOVIĆ je nakon Svjetskog prvenstva u Kataru imao nekoliko opcija za transfer. Spominjala se čak i Barcelona, a pomogla je i činjenica da godinama na nogometnom tržištu traje nestašica dobrih bekova. Ali tu dolazimo do pitanja koje je cijela hrvatska javnost bez ustručavanja često postavljala - je li Juranović uopće dobar bek?

Uostalom, postoji vrlo malo nogometaša s ovih prostora koji nisu bili pod ovakvim propitkivanjima javnosti. Ali i često se ode u drugu krajnost pa smo tako nakon njegovih dobrih predstava u reprezentaciji imali narativ da je sjajan igrač za velike klubove. Nakon samo jedne slabije odigrane utakmice više ne bi bio niti za drugoligaški nogomet.

Takve su bile i reakcije nakon Juranovićevog potpisa za Union Berlin. Dobar dio javnosti je bio iznenađen i razočaran odlukom, vodeći se time da vrijedi više. Ostatak je, otprilike, došao na svoje potkrjepljujući tim transferom svoje tvrdnje da nije za iskorak.

Union je "drugačiji" klub, ima "svoj" način i nerijetko se čini kako je u Bundesligi sam protiv svih, načinom igre i odabirom različitog puta za uspjeh. I idealan je klub za Juranovića.

Od 4. ranga do Lige prvaka?

Union se posljednjih dvadeset godina nije uplašio ni jednog izazova pred kojim se našao. A bilo ih je puno i može se reći da će u narednoj sezoni zaključiti period od dvadesetak godina u kojemu je dotaknuo dno ispadanjem u 4. rang njemačkog nogometa do Lige prvaka koja mu se smiješi sljedeće sezone.

U sezoni 2004./2005. ispao je u Oberligu Nord i našao se u teškom financijskom stanju. Čak je bilo teško organizirati godišnju skupštinu članova jer je blagajna bila prazna pa su doslovno prosili novac da bi se mogli okupiti. Da bi klub opstao organizirali su i prijateljsku utakmicu protiv FC Bayerna koji se rado odazvao, kao i brojnim drugim klubovima koji su bili u istom škripcu.

Oberligu su iste sezone osvojili i vratili se u Regionalnu ligu, 3. rang. Trebale su im dvije sezone stabilizacije i u trećoj sezoni ostvarili su promociju u "Cvajtu". Potom su deset godina mirno plovili drugim rangom njemačkog nogometa, uglavnom u sredini tablice. Pri tome se klub stabilizirao, ali i odgovarao ponovno brojnim izazovima.

Kada je trebalo Stadion An der Alten Försterei renovirati, proširiti i napraviti dodatne klupske prostorije, nisu tek tako mogli pozvati firmu i uplatiti novac da se to napravi. Union je to ostvario na svoj način. Pozvano je preko 2300 članova koji su uložili 140.000 radnih sati kako bi infrastruktura pratila moderne zahtjeve i propozicije natjecanja. Vrijednost njihovog rada i urađenog procjenjuje se na nekoliko milijuna eura.

Mogli su platiti Isca, ali to bi se kosilo s njihovim principima

Miris Bundeslige osjetili su prvi put u sezoni 2016./2017. kada su bili vodeći u trci za promociju, ali su na koncu posustali i završili na 4. poziciji. Mnogi su se već tada pitali pripada li Union uopće tamo, malen i staromodan. Zapravo, klub iz nekih prošlih vremena koja bude nostalgiju i vremena kada je nogomet, navodno, bio samo igra.

Da bi pratili jednu drugu igru, u međuvremenu su morali koketirati sa sponzorima i vodstvo kluba je u jednom trenutku bilo pod pritiskom šire javnosti i medija radi ugovora sa sponzorom koji se bavi nekretninama. Navijači su bili radije za pivovaru ili neku firmu iz metalne industrije jer su godinama u Njemačkoj na meti kritika sve agencije i firme za nekretnine zbog iznimno visokih cijena.

No, predsjednik Dirk Zigler otvoreno je i bez uvijanja rekao da su kao klub posebni i nikada neće odustati od svojih ideala, ali da je današnji nogomet kompletan cirkus oko kojega se vrte milijuni i da ako žele biti tu, moraju prihvatiti dio igrice.

Onaj dio koji neće prihvatiti, odnosno neće se zalijetati, jest primjer propalih pregovora proteklog prijelaznog roka s bivšom zvijezdom Real Madrida - Iscom. Imali su načelan dogovor. Igrač je s menadžerom došao u Berlin i prošao liječničke preglede, ali su potom promijenili uvjete ugovora lihvareći Union za još koju dodatnu stotinu tisuća eura jer imaju i "ponude drugih klubova". 

Naravno da im nije prošlo jer su udarili na željezne pregovarače koji su svjesni svojih mogućnosti i koji neće odustati od principa, iako bi im taj Isco kroz marketing donio, vrlo vjerojatno, i više od onoga što je tražio dodatno u ugovoru. Isco je još uvijek bez kluba, a Union je legitiman kandidat za Ligu prvaka.

Juranović i Union su pravi spoj

Ako sve to sagledamo i dublje promislimo, puno lakše nam je Union povezati s Juranovićem, a to potvrđuje i izjava koju je dao za škotske medije nakon što je prešao u Berlin. Naravno da su i Škoti bili u čudu njegovim izborom, ali i ponašanjem Celtica koji ga se olako odrekao.

"Čitao sam neke vijesti da ću ići u United, Chelsea i tako dalje. Ali trebamo biti realni. Ovo je bio pravi potez za mene. Nikada u karijeri nisam skočio dvije stepenice naprijed. Uvijek idem korak po korak, nadograđujući svoju karijeru."

Imao je teških momenata u karijeri kada je sigurno doveo u pitanje svoj put, ali nikad nije izgubio vjeru i nikad nije posustao. Kao i njegov sadašnji klub koji se našao pred mnogim izazovima posljednjih dvadesetak godina, ali nije pokleknuo. Uvijek je bilo nade i jasne vizije za preživljavanje, a onda i za ponovni uspon.

Jura i Union su dobar spoj jer trebaju međusobno povjerenje. A on je spreman raditi koliko god treba. Pogotovo kada je u klubu koji ga želi. Union je jednostavna momčad koja igra jednostavan nogomet. Njihov trener Urs Fisher je nedavno rekao da ne igraju ništa posebno zahtjevno, nego od svojih igrača traži sasvim jednostavne zahtjeve.

Nakon samo nekoliko dana od dolaska u svlačionicu izvodi prekide i puca penale

Ali i punu predanost i istinsku želju da želiš biti dio tima zbog ideje Uniona, a ne samo zbog plaće. Klub i navijači su vrlo brzo spoznali to u Juranoviću i nevjerojatno je kako se brzo povezao s kompletnim Unionom. 

Juranović je, zapravo, odmah postao jedan od najboljih igrača i ne samo to, nego je jako brzo dobio povjerenje momčadi da izvodi prekide i penale, kao da je u svlačionici nekoliko godina. Uz to nerijetko pokriva i lijevi bok iako mu je prirodna pozicija na desnoj strani.

Sumnjalo se u Union kada se borio za promociju u Bundesligu, da je to prevelik zalogaj koji će ga baciti nekoliko koraka unatrag ako ne uspije opstati u prvoj sezoni i ako ne uspije posložiti kockice za narednih desetak godina kako bi se stabilizirao u najvišem rangu, a pri tome osigurao i financijski okvir za funkcioniranje u samom vrhu njemačkog nogometa.

Iznenadio nas je proteklih sezona, ali se konstantno čekao njegov pad i borba za opstanak. Sumnjalo se i ove sezone da ne može i neće ostati u borbi za europska takmičenja. On je pet kola prije kraja na trećem mjestu i sada ima realnu šansu. Veliku šansu.

Ulazak u grupnu fazu Lige prvaka značajno bi olakšao projekt proširenja stadiona

"U susret zori idemo kontra vjetra. Sve ćemo rasturiti dok ne budemo prvaci Njemačke", pjevali su zdušno kada su promovirani u Bundesligu iako im nitko nije davao šanse da budu išta drugo osim prolaznici. Ali sve okupljeno oko Uniona vjerovalo je čvrsto u ideju i "njihov način".

Tijekom 2017. izradili su prvi idejni plan za novo proširenje stadiona radi planiranog plasmana u Bundesligu. A ostvarili su promociju na kraju sezone 2018./2019. jer su čvrsto vjerovali da Bundesliga dolazi, da je to sasvim realan cilj.

Do danas taj plan nije sproveden u djelo, ali su nedavno osvježili projekt i postavili nove realne vremenske okvire za proširenje i uređenje stadiona. Plan je da novi kapacitet bude 37.500, od čega 8500 stajaćih mjesta. Radovi bi trebali krenuti najkasnije u ljeto sljedeće godine, a do tada će zatvoriti financijsku konstrukciju. Dok se radovi budu odvijali, oni će igrati na Olimpijskom stadionu.

Dakle, ove jeseni je idealno vrijeme za sudjelovanje u Ligi prvaka. Klubu poput Uniona premije bi od Lige prvaka bile strašna financijska injekcija i samo bi potpomogle plan za proširenje kapaciteta stadiona. Dodatni sponzori, nagli skok vrijednosti nogometaša i brojni drugi benefiti osigurali bi Unionu da egzistira kao mali lokalni klub s nogometnim šarmom među elitom.

Zabranjena tema

U Bundesligi ove sezone skromniji kadrovski proračun imaju samo Schalke, Werder i Bochum. Svi redom u donjem dijelu tablice, a Union se bori za Ligu prvaka. Jedini cilj koji su si u Unionu zacrtali pred početak sezone davno su ostvarili - opstanak.

Još uvijek je zabranjeno govoriti o mogućem plasmanu u Ligu prvaka, iako su neki nogometaši, pa i sam Juranović, ovih dana otvoreno rekli da je normalno nadati se najsnažnijem natjecanju.

Odlično uklopljen u momčad, dobro prihvaćen i trenutno osoba koja najviše kreira dobro raspoloženje u svlačionici, radnik i čovjek od povjerenja, Juranović se požalio na samo dvije stvari u Berlinu. Nedostaje mu djevojka koja će se uskoro, po završetku fakultetskih obaveza, preseliti u Berlin. I sunce kojega je bilo jako malo u Berlinu otkako je stigao.

No, osjeća se da bi jesen mogla itekako biti sunčana u Berlinu. Union Berlin u Ligi prvaka - kakva bi to bila priča tek! Ako i ne bude, ne zaboravite da su oni svoj cilj za ovu sezonu već ostvarili. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.