PRIČA IZ MOZARTOVA GRADA

Bili su luzeri, sad su hit. Hrvatski skaut nam je objasnio zašto

Foto: Getty Images

LJUBITELJI Lige prvaka željno su iščekivali novu sezonu ovog natjecanja nadajući se velikim predstavama najvećih klubova. No, najjači dojam nisu ostavili ni Barcelona ni Liverpool ni Real Madrid, pa čak niti Paris Saint-Germain ili Manchester City, već Red Bull Salzburg koji je na domaćem terenu upisao najveću pobjedu 1. kola. Klub koji je godinama ispadao od Dudelangea, Dinama i Rijeke pokazao je da nije slučajno u društvo najboljih klubova Europe upao direktno kao prvak svoje zemlje.

RB Salzburg je klub koji možda najbolje pokazuje što znači biti ustrajan. Momčad koja godinama dominira austrijskim nogometom pravi je primjer kluba koji ima sjajan sustav, čvrsto vjeruje u njega i ne odstupa ni milimetar.

U Salzburgu redovito mijenjaju igrače, nisu rijetke ni promjene trenera, a razočarenja u kvalifikacijama za plasman u Ligu prvaka ponavljala su se svake godine. Ipak, klub je tijekom svih ovih godina neprestano napredovao. Nikakve promjene, nikakva razočarenja nisu utjecali na to da Salzburg skrene s puta kojim je odlučio ići. Tako je Salzburg došao do direktnog plasmana u Ligu prvaka, natjecanja čiju je grupnu fazu posljednji put igrao u sezoni 1994/95. kada je nastupao pod imenom Casino Salzburg. Povratak u grupnu fazu elitnog natjecanja tim iz Mozartova grada zapečatio je nevjerojatnom pobjedom nad prvakom Belgije Genkom kojeg je razbio 6:2.

Ogromna razočarenja i nepravde

Da bi klub bio tako uspješan unatoč svim promjenama, mora imati uspostavljen pravi sustav u koji vjeruje i od kojeg ne odustaje. O tom sustavu koji vlada u Salzburgu razgovarali smo sa Srećkom Kurbašom, 61-godišnjim skautom rođenim u Hrvatskoj. Kurbaša je u klubu bio i prije travnja 2005. godine kada je Dietrich Mateschitz kupio tadašnju SV Austriju Salzburg i preimenovao klub u Red Bull Salzburg. Stoga, riječ je o sugovorniku koji odlično poznaje situaciju u klubu.

Kurbaša kao ključne trenutke u novijoj povijesti kluba, naravno, pored ulaska Mateschitza u klub, navodi dolazak Ralfa Rangnicka na mjesto sportskog direktora 2012. godine, kao i otvaranje trening-centra, odnosno akademije 2014. godine. Radi se o kompleksu koji spada među najbolje na svijetu.

"Tu sam bio kada je Mateschitz preuzeo klub. U početku se malo lutalo, ali vremenom su se stvari posložile i danas sve što zahtijeva moderni nogomet, vi imate u Salzburgu, posebno u trening-centru koji je otvoren 2014. godine. Velike promjene u klub donio je Rangnick koji je stigao 2012. godine. On je vrlo zahtijevan, došao je s jasnom filozofijom igre gdje se forsira visok presing. Također, njegovim dolaskom klub svu pažnju usmjerava na razvoj i dovođenje mladih igrača. Postavio je nove kriterije. Zbog njegovih pogleda na nogomet zovu ga 'profesor'. Ovdje se zadržao tri godine i onda otišao u Leipzig od kojeg je, evo, napravio vrhunski klub", kazao je Kurbaša.

Sve objašnjeno u 18 mjeseci

Ustrajnost i uspjeh Salzburga možda je najlakše ilustrirati samo događanjima u proteklih 18 mjeseci. Salzburg je početkom svibnja prošle godine dospio do polufinala Europske lige. Tamo je igrao protiv Marseillea, od kojeg je u prvoj utakmici izgubio 2:0. U uzvratu su Austrijanci nadoknadili zaostatak te izborili produžetke. Tu je tek nastalo pravo razočarenje.

U 115. minuti sudac dosuđuje korner za goste iz Francuske. Korner koji nije bio, jer lopta koju je uputio tadašnji veznjak Marseillea Andre Zambo Anguissa pogodila je njegovog suigrača Lucasa Ocamposa, a ne igrača Salzburga. No, Sergej Karasev je pokazao na korner, a nedugo nakon toga i na centar, nakon što je Rolando pogodio za 2:1 i plasman Marseillea u finale.

Shrvani takvim ispadanjem, u Salzburgu su dočekali ljeto u kojem su ponovno ciljali plasman u Ligu prvaka. Nakon što su bez problema srušili Shkëndiju, u play offu za Ligu prvaka dočekala ih je Crvena zvezda. Prvi susret u Beogradu okončan je bez pogodaka, a u drugom je Salzburg nakon 48 minuta igre imao prednost od 2:0. Vrata Lige prvaka bila su otvorena, Zvezda je bila na koljenima. No, samo dva trenutka nepažnje u razmaku od samo jedne minute vratila su Zvezdu na noge i dala joj krila - u 65. i 66. minuti šampion Srbije postiže golove za 2:2 te na kraju uspijeva zadržati taj rezultat i izboriti mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka.

Prodaju i nađu još bolje  

Za manje od četiri mjeseca tadašnji trener Salzburga Marco Rose zajedno sa svojim igračima i cijelim klubom doživio je dva iznimno velika razočarenja. Ipak, klub je nastavio svojim putem. Ne onim putem koji ovisi od samo jednoj ili više osoba, nego onim sustavom koji je zacrtan.

Naime, Salzburg je, u usporedbi s momčadi koja je igrala sa Zvezdom i koja je ispala od Marseillea, do danas promijenio skoro - sve! Rose je sada trener Borussije M'Gladbach, čak osam od 11 startera u uzvratu protiv Marseillea prodano je u druge klubove. Nevjerojatno je i kada se usporedi startnu Salzburgovu postavu koja je počela utakmicu protiv Genka u 1. kolu Lige prvaka ove sezone s momčadi koja je počela uzvrat protiv Zvezde. Samo tri ista igrača su počela oba puta!

Naravno, tu su neki igrači koji su bili rezerve i koji su vremenom dospjeli do prve postave, ali je činjenica da je startna postava doživjela pravi remont. Naravno, ne treba zaboraviti ni promjenu trenera.

Rosea je ovog ljeta zamijenio američki trener Jesse Marsch koji je kao poklon dobio direktan plasman u Ligu prvaka. Tako je Salzburg zaobišao nesreću koja ga je sretala u kvalifikacijama, jer ove sezone je, prema UEFA-inim koeficijentima, prvak Austrije imao zagarantirano mjesto u Ligi prvaka, a kako je Salzburg i ove godine prvak, onda je to mjesto pripalo njemu. Jasno, Salzburg je zaslužan zbog takve časti austrijskog nogometa jer je svojim uspjesima u Europskoj ligi povećao rejting lige iz koje dolazi.  

Osvajanje omladinske Lige prvaka kao pečat sjajne akademije  

Promjene u igračkom kadru i stručnom stožeru nisu poremetile Salzburg, već su ga dovele do toga da razbije Genk u 1. kolu Lige prvaka, da u prvenstvu od maksimalna 24 osvoji 22 boda te da pritom zabije čak 36 golova i primi samo osam. Salzburg je unatoč svim promjenama i prodajama igrača dobio novu zvijezdu u 19-godišnjem Erlingu Haalandu koji je u 10 nastupa ove sezone postigao čak 17 golova u svim natjecanjima.

"Ovdje nije ništa slučajno. Trener koji je sada doveden prethodno je radio u New York Red Bullu, pa je radio kao pomoćnik Rangnicku u Leipzigu i sad je doveden ovdje. Upoznat je sa sistemom rada i on je pripreman za ovaj potez. Slično je bilo i s Roseom. On je prije posla u prvom timu vodio juniore s kojima je osvojio omladinsku Ligu prvaka 2017. godine. Mi biramo trenera koji slijedi našu filozofiju i tako se nastavlja kontinuitet", govori Kurbaša.

Kao što postoje kriteriji za dovođenje novog trenera, identično je i s novim igračima. Kada su u pitanju igrači koji moraju doseliti iz drugih zemalja, rijetko se dovodi igrač mlađi od 16 godina, a ako se radi o nekome tko dolazi izvan zemalja Europske unije, onda se obično traži igrač koji je već napunio 18 godina. 

U posljednje četiri sezone Salzburg je od prodaje igrača zaradio oko 224 milijuna eura, a u toj cifri je i novac od prodaje današnjeg veznjaka Liverpoola Nabyja Keite u Leipzig (29,75 milijuna eura 2016. godine), Amadoua Haidare u Leipzig (19 milijuna eura) i Munasa Dabbura u Sevillu (17 milijuna eura ovog ljeta). Na toj listi je i Dule Ćaleta-Car koji spada među najveće izlazne transfere u povijesti kluba (Marseille za 19 milijuna eura 2018. godine). Iako je ranije prodan, vrijedi spomenuti i jednog od najboljih igrača svijeta Sadija Manea (Liverpool), koji je 2014. godine za 23 milijuna eura prešao u Southampton.

Na drugoj strani, Salzburg je samo dva puta platio igrača više od pet milijuna eura. Prvi put 2010. godine dao je 6,9 milijuna eura za Joaquína Boghossiana, a drugi put ovog ljeta kada je Maximiliana Wöbera platio 10,5 milijuna eura. Dakle, skupocjene prodaje, jeftina pojačanja i opet kontinuirani uspjeh (šest uzastopnih titula prvaka Austrije i polufinale Europske lige 2018. godine).

U klubu ne radi veliki broj skauta za praćenje igrača izvan Austrije, jer platforme poput WyScouta i Instata mnogo pomažu i olakšavaju posao. Svega desetak ljudi, a tu spadaju i analitičari, rade u skauting službi zaduženoj za pronalazak igrača izvan Austrije. No, poanta je da se rijetko dovede igrač kojeg svi Salzburgovi skauti prethodno ne pogledaju, a kao jednu od ključnih ocjena koju igrač mora imati je snaga mentaliteta. Stoga, igrači se duže prate i čini se sve da se prikupi što više informacija o njima.

Klub kojem su razočarenja bila samo incident

"Kod nas je mentalitet skoro na prvom mjestu. Jasno, teško je ući igraču u glavu, nikad ne znaš kako će netko kasnije reagirati, ali skupljamo sve moguće informacije. Ne postoji posebno pravilo koliko dugo pratimo određenog igrača, ali to činimo sve dok ne dobijemo objektivnu sliku njegovih sposobnosti. Nikoga ne želimo uzeti na brzinu. Skoro sve igrače koje dovedemo obično svi mi skauti gledamo i na kraju svi dajemo mišljenje. Nekada se desi da ga gleda samo jedan skaut, ali obično radimo kao tim. Nekada svi skupa odemo gledati određenog igrača", kazao je Kurbaša.

U svemu navedenom, Salzburg ima još jedan veliki faktor koji mu pomaže u razvoju igrača, a to je Liefering, klub koji se natječe u drugoj austrijskoj ligi i s kojim Salzburg surađuje od 2012. godine. U Liefering odlaze mladi Salzburgovi igrači koje tamo čeka ista filozofija kao i u Salzburgu. Taj put je prešao 21-godišnji Amadou Haidara, reprezentativac Malija koji je u Liefering stigao 2016. godine, da bi samo godinu dana kasnije prešao u Salzburg. On je ovog ljeta za 19 milijuna eura otišao u Leipzig.

"To je naša druga ekipa. Tamo odlaze naši mladi igrači i igraju drugu ligu, što je fantastično za njihov razvoj. Sve u Salzburgu je uređeno kako bi se razvijali mladi igrači. Vjerujte da ovdje redovito dolaze mladi treneri iz drugih velikih klubova i gledaju kako se radi. Dolazili su iz Chelseaja, a neki dan sam čuo da je jedan trener iz Ajaxa dolazio i rekao da je Salzburgova akademija najbolja u Europi", prepričao nam je Kurbaša.

U Salzburgovu izlogu, uz Haalanda kojeg smo ranije spominjali, sada se nalaze veznjak Antoine Bernede (20), ofenzivac Patson Daka (20) i Dominik Szoboszlai (18). Haaland i Bernede su dovedeni iz Moldea, odnosno Paris Saint-Germaina direktno u prviu momčad Salzburga, dok su Daka i Szaboszlai nakon dolaska u austrijski grad, najprije igrali za Liefering. Oni su sad igrači koji pokazuju snagu Salzburgove akademije i cjelokupnog sustava.

Salzburg je godinama nizao velika razočaranja, u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2012. godine ispao je čak od Dudelangea iz Luksemburga i te sezone nije ni igrao grupnu fazu europskih natjecanja. Kasnije je ispadao iz od hrvatskih predstavnika Rijeke i Dinama, već smo spominjali ispadanje i od Zvezde prošle godine. 

Iako je broj razočaranja bio znatno veći od broja velikih uspjeha u Europi, u Salzburgu su znali da su loši rezultati samo incidenti, da je u njima veći postotak slučajnosti nego u onom plasmanu u polufinale Europske lige. Kako vrijeme prolazi to će biti sve jasnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.