lige petice

Benzema sutra može srušiti hercegovačku legendu i ući u povijest

Foto: Guliver Image/Getty Images

SUTRA od 21:30 Real u utakmici 34. kola gostuje kod Getafea, a Karim Benzema u toj će utakmici imati priliku postati dio španjolske nogometne povijesti te srušiti rekord koji zajednički drže Lionel Messi, ikona Gijona Quinni te legendarni Mostarac Meho Kodro. Sva trojica su uspjela zabiti po devet golova u nizu za svoje momčadi u La Ligi. Benzema je trenutačno na osam.

11. veljače sad već davne 1996. bio je najljepši dan u životu jednog nogometaša. Taj igrač s brojem devet na leđima prvi put je zaigrao u El Clasicu i odmah u debiju bio je proglašen za igrača utakmice. Te večeri su na Camp Nouu Barcelona i Real igrali prvenstvenu utakmicu, a igrač koji je te sezone stigao u Kataloniju naprosto je briljirao. U pobjedi svoje Barcelone od 3:0 nad velikim suparnikom zabio je dva gola, a treći je namjestio legendarnom Portugalcu Luisu Figu.

Ova utakmica ostat će upamćena i po ludilu tadašnjeg komentatora RT-a Republike Srpske Dragiše Ćosovića (tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio je dio medijske mašinerije televizije s Pala, čije je širenje mržnje predvodio pokojni Risto Đogo), koji za vrijeme cijele utakmice nije želio izgovoriti ime tog igrača, čak ni kada je zabijao golove.

U antologiju gluposti i novinarskog hohštapleraja ušla je njegova rečenica:

''Gol je postigao igrač s brojem 9 na leđima."

Taj igrač bio je Meho Kodro, legenda Veleža i Real Sociedada te bivši kapetan i izbornik reprezentacije BiH.

Meho Kodro bio je jedan od najboljih nogometaša u povijesti BiH. Ovaj rođeni Mostarac karijeru je sredinom osamdesetih započeo u matičnom Veležu, a onda je 1991. prešao u Real Sociedad, za koji je odigrao najbolje utakmice u karijeri.

Kodro je 1994. godine postavio zaista nestvaran rekord koji ni čudesni Leo Messi, čovjek predodređen za postavljanje rekorda u La Ligi, nije uspio nadmašiti. Kodro je u dresu Sociedada zabio čak devet uzastopnih golova za svoju momčad, a isti je pothvat napravio Messi 2010.

Argentinac je zabijao Malagi, zatim dva puta protiv Almerije, hat-trick Valenciji te prva tri gola u pobjedi nad Zaragozom od 4:2. Seriju mu je prekinuo Zlatan Ibrahimović koji je zabio četvrti gol na tom susretu. Devet golova u nizu za svoju momčad postigao je legendarni Quini, ikona Sporting Gijona i napadač koji je dres Barcelone nosio od 1980. do 1984.

Sutra bi rekord Kodre, Messija i Quinija mogao biti nadmašen. Naime, Real gostuje kod Getafea, a Karim Benzema upisat će se u povijest La Lige ako zabije dva gola. Hat-trickom protiv Athletic Bilbaa Francuz je za Kraljeve zabio osam uzastopnih golova i tako sustigao legendarnog Ferenca Puškaša. Zabije li sutra prvi gol protiv Getafea, izjednačit će se s Kodrom i Messijem, a postigne li i drugi, postat će dio povijesti Primere.

Inače, ove sezone jedan od najosporavanijih napadača modernog doba igra sezonu karijere. Benzema svojim golovima drži raspadnuti Real iznad vode, a pri tome je srušio i nekoliko rekorda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.