Bayern i Porto tradicionalno neugodni protivnici za Barcelonu i Manchester

Ovo je još jedan susret velike povijesne važnosti jer se radi o sudaru dvostrukog europskog prvaka Porta(1987. i 2004.) te trostrukog europskog prvaka Manchestera (1968., 1999. 2008.).Što se tiče trenutne forme ovih klubova ona je vrlo dobra. Porto je prvi u nacionalnom prvenstvu, a vrlo dobro igra i u Ligi prvaka gdje je u osmini finala izbacio vrlo jaki madridski Atletico. S druge strane Manchester je debelo ispred svih u Premierligi, dok je u Ligi prvaka napravio veliki posao, izbacivši Inter Josea Mourinha.

Manchester i Porto stari su znanci u Ligi prvaka, a u posljednjih desetak godina dva puta su se sastali u knockout fazi. Prvi put bilo je to u sezoni 1996./1997. kada je Manchester na Old Traffordu slavio sa velikih 4:0 da bi se onda u uzvratu u Portugalu zadovoljio remijem 0:0. Do sljedećeg susreta i osveti Englezima Portugalci su morali čekati punih sedam godina kada su se sastali u osmini finala Lige prvaka. U prvoj utakmici u Portu domaćini su slavili sa 2.1. Dvostruki strijelac za Porto bio je Južnoafrikanac Benny McCarthy, dok je za Manchester zabio također Južnoafrikanac Quinton Fortune.

U uzvratu na Old Traffordu Manchester je vodio sve do devedesete minute golom Paula Scholesa, kada je veznjak Costa Costinha zabio za prolaz Porta u četvrtfinale. Te sezone Porto je osvojio naslov prvaka Europe, pobijedivši u finalu Monaco našeg Dade Prše.


Susret Barcelone i Bayerna povijesno je najjači ogled među četvrtfinalnim ogledima. Radi se o dvoboju dvostrukog (1992. i 2006.) i četverostrukog osvajača Lige prvaka(1974., 1975., 1976., 2001.). Oba kluba trenutno su u sjajnoj formi, o čemu dovoljno govore rezultati iz osmine finala, kada su se doslovno poigrali s Sportingom odnosno Lyonom.

Što se tiče domaćih prvenstva, Barcelona je trenutno vodeća momčad Primere gdje igra vrlo uvjerljivo, što se pak ne može reći i za Bayern koji se tek nedavno jedva domogao drugog mjesta Bundeslige, trenutno sa četiri boda manje od vodeće berlinske Herthe. Od posljednjeg puta kada su se u službenim utakmicama sastali katalonski i minhenski nogometni giganti prošlo je punih 11 godina. Bilo je to u skupini Lige prvaka u sezoni 1998./1999., kada su u grupi D igrali zajedno sa Manchesterom i danskim Brondbyjem.

Prvi susret igrao se na Olimpijskom stadionu u Munchenu, koji je završio pobjedom Nijemaca. Strijelac jedinog gola na utakmica bio je sjajni veznjak Stefan Effenberg u 45. minuti. Dva tjedna kasnije u uzvratu Bayern je opet svladao Barcelonu i to na Nou Campu. Poveli su Katalonci u 28 minuti kada je kazneni udarac iskoristio Giovanni, međutim u nastavku golovima Zicklera i Salihamidžića Bayern preokreće utakmicu i osvaja prvo mjesto skupine, dok je Barcelona na kraju završila treća.

Susret Villarreala i Arsenala vjerojatno je najslabiji susret četvrtfinala. Španjolski klub nema neka zapažene rezultate u Europi, osim kada je prije nekoliko godina igrao polufinale Lige prvaka. Što se tiče Arsenala, njegov najveći uspjeh je finale Lige prvaka iste te sezone kad je zablistao i Villarreal, no bolja je u pariškom finalu bila Barcelona golovima Eto`oa i Brazilca Belettija.

I po kvaliteti ove  dvije momčadi spadaju među najslabije: Arsenal je jedva prošao talijansku Romu nakon kaznenih udaraca, dok je Villarreal izbacio grčki Panathinaikos našeg Ante Rukavine. Što se tiče domaćih prvenstva Španjolci su trenutno četvrtoplasirana momčad Primere, baš kao i Arsenal u Premierligi.

Arsenal se s Villarrealom u Ligi prvaka susreo jedini put 2006. godine, kad je to natjecanje osvojila Barcelona. Žuta podmornica je iznenadila nogometnu Europu plasiravši se u polufinale najcjenjenijeg klupskog natjecanja, no tamo ih je dočekao londonski klub. Topnici su nakon mnogo muke otišli u finale, nakon 180 minuta pao je samo jedan gol. U prvoj utakmici na Highburyju je bilo 1:0, a gol je zabio Kolo Toure u 41. minuti. Uzvratni dvoboj na El Madrigalu je završio bez golova pa su Topnici ukupnim rezultatom 1:0 prošli u finale.


Ždrijeb u Nyonu je kao i mnogo puta prijašnjih godina spojio Chelsea i Liverpool. Ova dva engleska kluba su međusobno igrala čak tri puta u polufinalima, od 2005. godine, pa nadalje.

Prvi put je to bilo 2005., a prvi susret se igrao u Londonu. Chelsea je tada vodio Jose Mourinho koji je došao u klub nakon što je godinu prije uzeo Ligu prvaka sa Portom. Prvi susret na Stamford Bridgeu završio je bez pogodaka, 0:0. U uzvratu je Luis Garcia već u četvrtoj minuti zabio što je bio jedini gol na utakmici i Redsi su prošli u finale. Liverpool je te godine u istanbulskom finalu u šest nevjerojatnih minuta zabio tri gola i tako se vratio u utakmicu koji je Milan vodio 3:0. U produžecima nije bilo zgoditaka, no Redsi su bili koncentriraniji prilikom izvođenja penala i peti put osvojili ovo natjecanje.

Nakon dvije godine, ždrijeb je ponovo htio da se momčad iz Londona i Liverpoola sastanu u polufinalu. Opet se prva utakmica igrala na Stamford Bridgeu, a Chelsea je pogotkom Joea Cola u 29. minuti slavio 1:0. Liverpool je pogotkom Aggera vratio stvari na početak i to je bio jedini gol u drugih 90 minuta. U dodatnih pola sata nije mreže su mirovale pa su o finalistu morali odlučit jedanaesterci.

I tu su se Liverpoolovi igrači pokazali kao mirniji, zabili su Zenden, Alonso, Gerrard i Kuyt. Za Chelsea je jedino poentirao Lampard, dok su Robben i Geremi bili neprecizni. U finalu LP-a Milan se osvetio Liverpoolu za poraz od prije dvije godine, Inzaghi je bio dvostruki strijelac, Kuyt je ublažio poraz u 90. minuti. U Grčkoj se nije ponovio nevjerojatni preokret iz Istanbula i Milan je postao novi prvak Europe.

Treće polufinale bilo je prošle godine i tu se Chelsea konačno uspio svladati Liverpool u dvije utakmice. Prva utakmice je igrana u Liverpoolu, Kuyt je doveo svoju momčad u vodstvo, dok je Riise katastrofalno pogreškom u debeloj sudačkoj nadoknadi matirao Reinu i omogućio Chelseaju lijep rezultat pred uzvrat. Na Stamford Bridgeu je nakon 90 minuta bilo 1:1. Drogba je doveo Chelsea u 33. minuti, a stvari je na početak vratio Torres u 64. minuti. No, Blues je protivnika dotukao u produžecima, prvo je Lampard bio precizan sa bijele točke, a Drogba je povisio na 3:1. Tek je Babel tri minute prije kraja uspio smanjiti na 3:2 i Chelsea je otišao u finale.

U moskovskom finalu protiv Manchestera bilo je 1:1 nakon 120 minuta, zabili su Lampard i Ronaldo. Nakon što je Ronaldo u raspucavanju na jedanaesterce promašio, kapetan Terry je imao priliku u London donijeti trofej osvajača Lige prvaka, no poskliznuo se. Kasnije je i Anelka bio precizan i momčad Alexa Fergusona je uzela svoj treći naslov Lige prvaka.

V.B./M.Pa
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.