Bayern ga nije imao vremena čekati. Hajduk ima i spreman se kockati

Foto: Profimedia

NAJNOVIJI nogometaš Hajduka je Leon Dajaku. Igrač o kojem se zna malo, ali se zapravo ne zna ništa. Kad bismo ga na prvu htjeli svrstati u neku igračku kategoriju, najbolje bi bilo reći da je iskoristiv na svim pozicijama u napadu jer može igrati i na krilnim pozicijama, i kao povučeni napadač, lažna devetka te neka vrsta klasične devetke.

I ma koliko to bio blagoslov, potencijalno za obje strane, i igrača i klub, ako nemate stručnjaka i sustav koji bi ga mogao kvalitetno integrirati, doći ćete do problema.

Niste danas nešto f5 pritiskali? 😉

Objavljuje HNK Hajduk Split u Ponedjeljak, 26. lipnja 2023.

Posljednjih godina napravljeno je mnogo analiza o Bayernovoj akademiji i zašto ona još od Davida Alabe nije izbacila elitnog igrača koji se potvrdio na najvišem nivou. Pri tome se ne može uzeti u obzir pojedince koji jesu uspjeli i igraju na velikoj sceni, ali nisu proveli u akademiji dovoljno dug period svog razvoja da bi se moglo ustvrditi da ga je akademija oblikovala i da je njen produkt.

Bayern je 2017. otvorio novu, modernu akademiju koju je nazvao Bayern Campus. Taj projekt je, kako je to govorio Uli Hoeneß, trebao revolucionarizirati klupsku strategiju za mlade. Bazen je bio dovoljno dubok ako uzmemo i samo Njemačku, a kamoli cijeli svijet gdje su skauti pronalazili talentiranu djecu i potpisivali ih u Campus. 

Izgubio se u Bayernovoj akademiji

Da to ne ide tako lako pokazat će nam jedna sasvim jasna činjenica - Bayern nije dobio iz akademije materijal za prvih 11 proteklih godina. Lukas Mai, Franck Evina, Meritan Shabani, Jeong Woo-jeong, Joshua Zirkzee samo su neka od imena koja su obećavala, ali na koncu nisu zadovoljili. Među njih se, donekle, može ubrojiti i Leon Dajaku koji je prije Bayerna šest godina trenirao u Stuttgartovoj akademiji, ali je prošao i određen period u Campusu i ono što je najvažnije, bio je jedini njemački tinejdžer koji je zaigrao za prvu momčad u sezoni 2019/20.

Spekuliralo se da je prešao iz Stuttgarta za oko 1.5 milijuna eura, što je za Bayern Campus respektabilna cifra koja potvrđuje da su ozbiljno mislili s Leonom u budućnosti. Danas ako pogledate odštete koje Bayern plaća za mlade talente koje dovodi u akademiju, vidjet ćete da tu nema odšteta od preko 3 milijuna, a i odštete od 2-3 milijuna su rijetke iako zadnje vrijeme klubovi isplaćuju mnogo novaca za klince.

Brojni su faktori koji utječu na razvoj i zaista se treba poklopiti mnogo toga, ali već postoji ozbiljan uzorak koji jasno pokazuje da Bayern poprilično loše integrira mlade nade iz akademije u rotaciju prve momčadi. Čak i ako uzmemo u obzir apsolutnu dominaciju u Bundesligi proteklog desetljeća, što sugerira da se tu negdje može pronaći prostora za talente, ipak u nekom koraku griješe.

“Jako smo sretni što se Leon odlučio pridružiti FC Bayernu. On je brz i opasan igrač u napadu. Uvjereni smo da će se nastaviti velikim koracima razvijati u Bayernu”, rekao je Jochen Sauer, voditelj Bayernovog kampusa na predstavljanju. Uz sve spomenute sumnje i poteškoće Leonu je ozbiljno otežavalo to što nije imao jasnu poziciju. Niti je bio klasična devetka, niti krilni napadač, a za lažnu devetku i letećeg napadača jasno je da trebate posve prilagođen sustav.

Uspoređivali ga s Marcom Reusom, tražio ga Milan

Može se govoriti o tome da je cijelo vrijeme do sada to i bio njegov najveći križ i razlog zašto se nije ni u Bayernu, ni u Unionu, Sunderlandu i St. Gallenu naigrao i potvrdio kao talentirani klinac koji je 2020. bio na Golden Boy listi u top 100 i za kojega su se, kada je odlazio iz Bayerna na posudbu, otimali Milan i Niza. Do sada je u karijeri odigrao 38 utakmica kao drugi napadač, 33 kao desno krilo i 22 kao lijevo, 17 kao centralni napadač i još nekolicinu kao desni i lijevi vezni te kao desetka.

Da bi opisali njegovu igru i ono gdje se on najbolje osjeća na terenu, usporedili su ga onomad s Marcom Reusom iz Borussije Dortmund. I sam Dajaku je u više navrata javno govorio da se najbolje osjeća kada ne igra kao glavni i klasični napadač. Brz je, spretan s loptom u nogama i ima osjećaj za gol, ali najbolje djeluje iz drugog plana.

Stuttgartova akademija je poznata po tome što je izbacila nekoliko velikih imena u svijet seniorskog nogometa poput Joshue Kimmicha, Sergea Gnabryja, Tima Wernera, Marija Gomeza i Samija Khedire.

“Leon Dajaku je bio prvi i jedini mladi nogometaš kojeg sam vidio kako je uzeo loptu odmah nakon izvođenja početnog udarca s centra i odmah nakon toga postigao gol. Tehnički je dovoljno nadaren, snažan, pogotovo u situacijama jedan na jedan. Pravi ulični nogometaš. Zna biti nestašan i griješiti, ali svejedno ga morate voljeti”, rekao je prije nekoliko godina trener DFB kampa Pascal Stöffler.

U Bayernu su se trudili pronaći mu pravu poziciju i oprobavali ga na više njih, ali daleko od toga da je dobio pravu šansu. Čudan je bio odabir Uniona kao destinacije za posudbu, a još čudniji transfer nakon posudbe. Teško je bilo za očekivati da u rigidnom sustavu Uniona dobije šansu za iskorak. U Sunderlandu su mu zamjerali što nije u potpunosti predan i teško su prihvaćali stalne izlete u London i Njemačku. U svemu tome su bile i neke ozljede te operacija slijepog crijeva.

U Hajduku znaju što s njime dobivaju i kako ga integrirati

Opći dojam je da nije nigdje u potpunosti dobio pravu priliku i imao sustav i pažnju koji bi izvukli iz njega najviše. Ali, ponekad kad ju je i dobio nije baš najbolje reagirao. No, i dalje je to mlad nogometaš od svega 22 godine s određenim potencijalom. Sada se nalazi na novom početku kojega bi morao shvatiti najozbiljnije moguće jer se radi o spašavanju karijere i povratku na pravi kolosijek.

U to ne ubrajamo igranje za drugoligaše i trećeligaše, što će vjerojatno uvijek moći u Njemačkoj. Ovdje se radi o prilici za ozbiljan prvoligaški nogomet na HNL travnjacima koji bi ga mogli ozbiljno vratiti na nivo koji je njegov potencijal obećavao. Tu dolazimo do druge ključne stvari, a to su namjere i planovi Hajduka s njime. 

Mindaugas Nikoličius kao sportski direktor do sada se istaknuo brojnim kvalitetnim poslovima i to prije svega u korelaciji s ostatkom struke prvog tima u klubovima u kojima je radio. Uz njega, Ivan Leko je također netko koga se može svrstati među studiozne i ozbiljne stručnjake. Stoga nema razloga sumnjati da su pomno ispitali što mogu dobiti potpisujući Leona Dajakua.

Posao je u osnovi dobar jer, kako se navodi, došao je bez odštete, mlad je i potentan nogometaš. Traži specifičnu ulogu u momčadi i poziciju, što može dobiti u Hajduku. Pred njim je slamka spasa i samo ako obje strane pristupe ozbiljno i dobro odrade posao može završiti uspješno na obostrano zadovoljstvo.

Možda ono što u Bayernu nisu imali vremena čekati s njime, sada u Hajduku imaju. U tom slučaju bi se izleti na koje je navikao dok je bio u Sunderlandu morali prorijediti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.