Avangardni Sinovčić i Šošo: Hrvatski menadžeri bez licence pobijedili Fifu



SVJETSKA nogometna federacija priznala je poraz u borbi sa podivljalim nogometnim tržištem i ukinula obaveznu licencu za zastupnike igrača, ali poznavatelji nogometnih prilika u Hrvatskoj znaju da je taj navodno prestižni papir bio ništavan mnogo prije ove odluke onih koji navodno odlučuju.

Zna se da našim nogometnim tržištem vladaju razni nakupci, zastupnici i agenti igrača koji često zovemo skupnim imenom "kontroverzni poduzetnici" a za najeminetnije predstavnike navedene skupine karakteristično je da nisu imali status "licencnog predstavnika u transferima igrača" registriranog u HNS-u ni prije nove Fifine odluke ali to ih nije smetalo da zastupaju igrače i trguju njima.

To što ćemo ih ubuduće viđati na mjestima u loži rezerviranima za menadžere samo će biti nastavak kontinuiteta jer oni su svoje mjesta tamo odavno rezervirali i teško da će ih prepustiti nekima od novajlija koji će sada u hordama nahrupiti na trošne "lože" naših stadiona.

Fifa je dakle nakon registracije postojećeg stanja samo amenovala očigledno i neminovno, tako da se može reći kako su naši "ilegalci", osim zavidne hrabrosti (jer poslovali su mimo propisa) pokazali i da su ustvari bili ispred svog vremena, odnosno da su natjerali Fifu da ih prizna i ozakoni.

Zastupali su i kada nisu mogli, pa zašto ne bi i sada?


Siniša Šošo, jedan od medijski najeksponiranijih menadžera formalno ni nije agent nogometaša, već radi za agenciju Pharos sport, koju vodi Hrvoje Bojanić. Na Hajdukovim utakmicama društvo mu je u loži Poljuda pravio Velibor Lola Momčilović, koji je kao jedan od "Dečkiju s Knežije" 2003. osuđen na šest godina zatvora zbog preprodaje droge i čije ime nije na popisu licenciranih zastupnika igrača.

Sukob interesa izbjegnut izmišljanjem imena funkcijama i prebacivanjem firmi na rodbinu

Nikica Jelavić, koji je u procesu "Zločinačkoj" oslobođen svih optužbi, prošlog je ljeta uhićen (po njemačkoj tjeralici) pri ulasku u Austriju, kada je putovao na utakmicu svog istoimenog nećaka i to upravo u društvu nekadašnjeg Hajdukovog predsjednika Branka Grgića i spomenutog Šoše, ali njegova briga za nećakovu karijeru je logična zbog obiteljske, a ne poslovne povezanosti

Naravno da na popisu nismo zabilježili ni ime Rene Sinovčića, vanjskog suradnika NK Zadar, koji je impresario Marina Tomasova a vodio je brigu i o Danijelu Subašiću.

Mario Mamić, sin mnogo poznatijeg Zdravka i dalje formalno vodi obiteljsku "Mamić sport agenciju" ali zna se tko ustvari vuče konce kada je u pitanju plasman igrača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.