AFRIČKI KUP NACIJA

U Kamerunu je građanski rat, a svi se brinu samo zbog izostanaka igrača iz klubova

Foto: YouTube screenshot

FOTOGRAFIJA prikazuje Molu, maskotu Afričkog kupa nacija, odjevenog u pancirni prsluk i okruženog teško naoružanim vojnicima kako obilazi gradić Bamendu, poprište sukoba u sjeverozapadnom Kamerunu. Reakcije onih koji proživljavaju tu paklenu stvarnost na viralnoj fotografiji trebali su biti središnja točka u raspravama o nadolazećem nogometnom turniru: "Naša vlada više brine o maskoti nego o nama. Tko zapravo ima vremena za nogomet s obzirom na smrt, razaranja i bijedu s kojima se naš narod suočava? Mola znači brat, prijatelj, stariji, ujak... prijateljski izraz. Ono što se događa ovdje u Kamerunu je neprijateljsko. To je rat".

Zbog vlastitog interesa Europske udruge klubova i njenog nepoštivanja Afričkog kupa nacija, možda ste propustili ključnu stvar - zemlja domaćin je u građanskom ratu od rujna 2017. godine - piše The Independent.

Nevini životi, poput petogodišnje Care Louise Ndialle i osmogodišnje Brandy Tataw, izgubljeni su dok se separatisti s engleskog govornog područja Kameruna destruktivno bore protiv marginalizacije koju provodi francuska većina pod vodstvom predsjednika Paula Biye. Čini se da se ova činjenica utopila u poplavi članaka o tome kako će se Liverpool nositi bez Mohameda Salaha i Sadija Manea ili je li Chelsea sposoban konkurirati za naslov prvaka bez Edouarda Mendyja.

Učinak na Fantasy momčadi važniji od ubojstava djece

Sebični pokušaji da se potkopa Afrički kup nacija i kuknjava o njegovim učincima na Fantasy momčadi Premier lige zasjenili su separatiste koji nasilno provode bojkot obrazovanja djece od 2017. godine te naoružane napadače na školu 24. listopada prošle godine koji su usmrtili sedmero djece i ranili njih 13. I sve to u ime neovisnosti za anglofone jugozapadne i sjeverozapadne regije, nazvane Ambazonija.

Pritisak za odgađanjem ili otkazivanjem najvećeg afričkog nogometnog natjecanja, s koronavirusom kao opravdanjem, kako bi se ugodilo europskom rasporedu, vjerojatno je odvukao pozornost s činjenice da su vladine snage i naoružani etnički Fulani ubili 21 civila, uključujući 13 djece i jednu trudnu ženu na Valentinovo prošle godine.

Afrički nogometni čelnici žestoko se bore protiv štetnih eurocentričnih interesa, ali to ih ne oslobađa od ignoriranja zločina koji su počinjeni nad njihovim vlastitim ljudima u tom procesu.

Foto: Profimedia

Inače, bliži se godišnjica otimanja tinejdžerice kojoj je potom mačetom odsječen prst. Njezin zločin? Išla je u školu. Patnja koja događa u Kamerunu nije čak bila ni sporedna priča jer su konkurentski interesi obilježili nadolazeći Afrički kup nacija.

Spominjanja građanskog rata u Engleskoj uglavnom su korištena na dva načina, kako bi se dovela u pitanje sigurnost nogometaša koji se odazivaju pozivima u reprezentacije te u tabloidima, za tipično senzacionalističko izvještavanje kako bi se produbio portret anarhije na afričkom kontinentu. Svi oni uglavnom imaju skriveni ili otvoreni cilj potkopati turnir. Posve je zbunjujuće da nema fokusa na probleme u samom Kamerunu, posebno s obzirom na sasvim opravdani fokus na Katar uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, ističe The Independent.

Aktivisti ističu "nijemi pristup temeljen na ravnodušnosti" prema krizi koja je započela 2016. godine kao mirni prosvjed odvjetnika i učitelja koji su zahtijevali jezične reforme. To se pretvorilo u rat u kojem su ubijene tisuće, dok je raseljeno više od milijun ljudi.

Na sastanku predsjednika CAD-a i Kameruna pričalo se o - covidu

Maxwell Bone, stručnjak za "zaboravljeni građanski rat" u Kamerunu, ističe da je vlada nedavno u svom nesrazmjerno grubom pristupu prešla i vlastite granice, što se posebno odnosi na Nigeriju. “U toj zemlji živi više od 60.000 izbjeglica od sukoba. Anglofoni Kamerunci suočeni su s neviđenom razinom uznemiravanja i zastrašivanja koje provode nigerijske vlasti, uključujući izvansudsku deportaciju u Kamerun, što je često rezultiralo zatvaranjem i mučenjem nakon predaje”, piše Bone.

Ipak, kamerunska vlada, koja je pokušala paliti sela iz zraka i okrivila separatiste za zločine koje je kasnije sama priznala, nije se suočila s javnim pritiskom Afričke nogometne konfederacije (CAF). Patrice Motsepe, predsjednik CAF-a, pridružio se šefu kamerunske države u Yaoundeu 22. prosinca na "vrlo konstruktivnom i plodnom sastanku".

Foto: Patrice Motsepe (Profimedia)

Bila je to posljednja prilika da se Biya, kamerunski čelnik, angažira oko mogućnosti prekida vatre tijekom priprema za Afrički kup nacija, u pravcu trajnog mira, kao i reforme kaznenog zakona koji kažnjava seksualne odnose između osoba istog spola s najviše pet godine zatvora. Svatko za koga se vjeruje da je LGBTQ+ osoba, redovno je izložen uznemiravanju, napadima i uhićenjima.

Ipak, sastanak se bavio "najboljim svjetskim praksama protiv covida-19" i pružio je fotoreporterima mogućnost da fotografiraju Motsepea i Biyu sa službenom loptom turnira. Chris Roberts, šef African Access Consultinga i istraživač krize u Kamerunu, ponudio je potpis pod spomenutu fotografiju koji su prihvatili i lokalni stanovnici: "Pogledajte kako predsjednik Biya ovu loptu shvaća ozbiljnije od života milijuna građana pogođenih njegovim kleptokratskim, podmitljivim i potrošenim režimom".

Utakmice u tri grada pod prijetnjom

Na sastanku su ignorirana kritična pitanja poput premještanja utakmica iz Limbea, unutar zone sukoba, za koje je Ambazonsko vijeće za nacionalnu samoobranu upozorilo da će biti meta. "Sloboda naroda Ambazonije daleko je važnija od bilo kakve gluposti u ime Afričkog kupa nacija", rekao je Langmi Nestor, glasnogovornik Ambazonskog vijeća za nacionalnu samoobranu.

Pod prijetnjom su i utakmice u Bafoussamu i Douali. Kamerunski ministar obrane Joseph Beti Assomo proveo je niz simulacijskih vježbi protiv terorizma na stadionima posljednjih mjeseci. Naglasio je kako postoji rizik po živote s obzirom na separatistički pokret u anglofonskim regijama, pobunu Boko Harama na krajnjem sjeveru i druge sigurnosne izazove da bi pripremio vojsku, rekavši da će se ovaj "festival afričkog nogometa održati u kontekstu obilježenom napetostima".

Čini se sve da se turnir održi, ali ne i da se uspostavi mir

Zapanjujuće je da je toliko uloženo u sprječavanje nasilja i održavanje turnira, ali nijedna frakcija nije se otvoreno založila za trajni mir. Ta je prilika propuštena, ali Afrički kup nacija će barem pružiti prijeko potrebnu platformu za upečatljiv i nadamo se miroljubiv aktivizam pred globalnom publikom.

Postoji šansa da zaboravljeni građanski rat postane glavna priča, da narodi Kameruna budu važni. Afrički kup nacija nikad ne bi trebao biti u sjeni klupskih natjecanja ili se prikloniti europskim razmišljanjima. Možete li zamisliti da se na sličan način prilagođava nogometni Euro? Svjetsko prvenstvo u Kataru, da ne zaboravimo, tjera ligaške sezone da se prilagođavaju.

Afrički kup nacija, međutim, ne bi trebao biti važniji od života Afrikanaca, od sigurnosti i mira na kontinentu. Događaji u Kamerunu bi trebali izazvati nemilosrdnu kritiku i pažnju pod kojom je Katar. Ono što se tamo događa "jest neprijateljsko. To je rat".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.