Zbog istrage u Hajduku Svaguša angažirao odvjetnika

Foto: Screenshot/Hajduk.hr, Getty Images/Guliver Image

ČINI SE da su nogometni transferi postali vrlo zanimljivi istražiteljima USKOK-a, jer su nakon potresa na Maksimiru posjetili i Poljud. U središtu zanimanja je već zaboravljeni transfer Ante Vukušića u Pescaru, za kojeg su u Hajduku rekli da je potpuno čist uz detaljno obrazloženje.

Spornih 30 posto

Istražitelji ispituju poslove bivših Hajdukovih uprava, a istraga je dovela do spornog transfera Ante Vukušića iz 2012. godine.


Prema ugovoru s Vukušićem koji je sklopljen 2010. u vrijeme Joška Svaguše, Hajduku je trebalo pripasti 70 posto transfera, dok bi 30 posto išlo igraču i njegovom menadžeru. Neslužbeno doznajemo da istražitelji ne mogu pronaći pisanu odluku Nadzornog odbora Hajduka o sklapanju tog ugovora i da se ide sa inkriminacijom da je za taj postotak oštećen Hajduk. 

Svaguša angažirao odvjetnika Gulišiju

Da stvar nije nimalo bezazlena govori podatak da je bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša angažirao poznatog splitskog odvjetnika Željka Gulišiju. Informacija je neslužbena pa smo je htjeli provjeriti.

Svaguša nam se, međutim, tijekom dana nije javljao na mobitel. Nazvali smo odvjetnika Gulišiju, ali nam se ljubazno ispričao i rekao da ne može ništa komentirati.

Nema formalne odluke Nadzornog odbora o postotku za Vukušića

Kako doznajemo, za članove Nadzornog odbora Hajduka sporni dodatak ugovora, prema kojem igraču ostaje 30 posto od transfera, nije bio nepoznanica.

Vukušić je tada želio otići, bio blizu raskida ugovora na Arbitraži, ali Svaguša ga je tim aneksom i provizijom na transfer uspio zadržati na Poljudu.

Moguće je da je Svaguša organizirao telefonsku sjednicu, ali nije izradio zapisnik, što je potaknulo sumnje istražitelja.

Provizija za posredovanje

Drugi sporan dio priče je 15 posto od transfera koje je Hajduk isplatio Siniši Šoši za posredovanje u transferu, odnosno, je li isplata imala podlogu? Zbog same realizacije transfera u kolovozu 2012. godine na udar istražitelja dospio je tako predsjednik Hajduka Marin Brbić, koji je naslijedio Svagušin ugovor sa Vukušićem.

Danas se Brbić o svemu zaista detaljno očitovao i zaključio kako je Hajduk sve uradio po zakonu i sa dva i pol milijuna eura neto zarade ostvario ključan financijski dobitak u najtežim vremenima za klub s Poljuda.   

Sve je amenovao i Nadzorni odbor kluba, a Brbić je danas pojasnio da su sa Šošom dogovorili da se njegova tvrtka odrekne prava na 15% od transfera kako bi Hajduku ostao traženi minimalni iznos, a dogovorena je nova provizija od 15 posto za posredovanje, čime je Hajduk na kraju platio proviziju samo 2,27 posto ukupne vrijednosti transfera.

Taj je posao spasio splitski klub od stečaja, zaključio je Brbić. Za nekadašnjeg reprezentativca Vukušića transfer je, pak, bio traumatično iskustvo, a većinu novca na kraju nije vidio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.