Video - Iran u šoku: "Kralj" teško ozlijeđen u prometnoj nesreći



LEGENDARNI iranski nogometaš i aktualni trener Rah Ahana Ali Daei ozlijeđen je u prometnoj nesreći, javlja iranska državna televizija. Daei je putovao iz Isfahana prema Teheranu u trenutku kada se njegov automobil preokrenuo na cesti.

Pritom je ozlijedio uho i lubanju, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu, ali srećom pa ozljede nisu po život opasne. Nadolazeća tri dana bivšem kapetanu iranske reprezentacije predstoji oporavak u bolnici u Isfahanu, nakon čega će biti prebačen u Teheran.

109 golova u 149 utakmica za Iran

Ali Daeija u domovini zovu kralj, što je zaslužio sjajnim partijama u dresu reprezentacije. Odigrao je 149 utakmica za Iran, a zabio je nevjerojatnih 109 golova, što ga pak čini najboljim reprezentativnim strijelcem u povijesti nogometa. Drugi na vječnoj ljestvici je Mađar Ferenc Puškaš s 84 gola, treći Japanac Kamamoto s 80, a četvrti Pele s 77 golova. Davor Šuker je na 35. mjestu s 45 golova.

Ali Daei, koji je dobio ulicu u glavnom iranskom gradu Teheranu,  karijeru je započeo u Taxiraniju, a 1992. godine prelazi u Bank Tejarat. U 30 utakmica zabio je 27 golova što mu je 1994. godine donijelo transfer u Persepolis. Od 1996. do 1997. godine igrao je za Al-Sadd, da bi potom prešao u Arminiju Bielfeld.

Herthu odveo u drugi krug Lige prvaka

U dresu Arminije zabio je sam golova, da bi godinu kasnije ostvario transfer u minhenski Bayern, ostvarivši vrhunac karijere. Godinu dana igrao je za Bayern, a čak tri godine za berlinsku Herthu nakon toga. U sezoni 1999./2000. s Herthom je igrao Ligu prvaka. Berlinski klub natjecao se u skupini s Chelsea, Galatasarayem i Milanom,  na kraju osvojivši drugo mjesto i prolazak u sljedeću rundu.

Ali Daei bio je junak pobjede na Chelseajom, zabivši oba gola na berlinskom stadionu, a prvo ime susreta bio je i u dvoboju sa San Siru gdje je Hertha osvojila bod vrijedan druge faze natjecanja. 2002. godine kao 33-godišnjak Daei se vratio u domovinu, gdje je nastupao još punih pet godina. Nakon igračke karijere, ušao je u trenerske vode. Vodio je Saipu, Iran i Persepolis, a od 2011. godine trener je Rah Ahana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.