U utorak odluka o sudbini SPTV-a, Mateša čvrsto štiti upravu

Foto: Hina 

UPRAVA  Sportske televizije (SPTV) Petar Čavlović i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop na konferenciji za medije u ponedjeljak izrazili su uvjerenje kako će projekt SPTV-a preživjeti usprkos velikim problemima u koje je posljednjih mjeseci zapao. Činjenica da je uprava SPTV-a press konferenciju odradila zajedno s predstavnikom HOO-a potvrda je da Zlatko Mateša ne vidi problem u radu uprave te čvrsto stoji iza njih. 

"Agencija za elektroničke medije 6. studenoga ove godine poništila je odluku Visokog upravnog suda od 24. srpnja kojom je poništen natječaj iz 2010. godine po kojemu je tvrtka HOO TV d.o.o. dobila nacionalnu koncesiju za emitiranje Sportske televizije na 15 godina, te nam je produžila koncesiju za još 13 godina. No, kako bismo mogli potpisati novi ugovor o koncesiji moramo do 20. siječnja sljedeće godine ispuniti sve potrebne preduvjete. Ja samo optimist da će tako i biti i da će SPTV nastaviti s emitiranjem. U potrazi smo za strateškim partnerom, te smo došli jako daleko u pregovorima s jednim važnim regionalnim medijskim 'igračem', a istovremeno radimo i na tome da uspostavimo suradnju sportske redakcije HTV-a i SPTV-a", rekao je direktor SPTV-a Petar čavlović, te nastavio:

"Od samog početka emitiranja ispunili smo sve programske ciljeve, a o tome govori i podatak da nismo dobili niti jedan prigovor Agencije za elektroničke medije pod čijim smo monitoringom. No, čini se kako nije prepoznat javni interes SPTV-a, jer teško dolazimo do oglašivača, pa je samim time projekt stigao u financijske probleme. Također, nismo uspjeli uspostaviti suradnju s Hrvatskom televizijom u dva aspekta. Prvi je taj što nismo u mogućnosti koristiti arhivu HTV-a što bismo po zakonu trebali, a drugi je što, osim kada su u pitanju prošlogodišnje Olimpijske igre, nismo dobili viškove programa koje je HTV otkupio", objašnjava Čavlović probleme televizije čiji radnici mjesecima ne primaju plaću, a za to krive upravo ljude iz uprave.

U ime HOO-a, koji je vlasnik SPTV-a, glavni tajnik organizacije Josip Čop je naglasio:

"Posljednjih sedam mjeseci u medijima se provlači kako je SPTV Matešin projekt, ali prije početka emitiranja suglasnost za ulazak u ovaj projekt dale su svi savezi koji su naši članovi, nacionalno vijeće za sport, Klub olimpijaca i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zato se nemojmo sada 'praviti grbavi', jer prije tri i pol godine studijom koja je napravljena bilo je nemoguće predvidjeti sve okolnosti i poteškoće. U posljednjih sedam mjeseci vrši se nevjerojatan 'mobbing' nad HOO-om, a pogotovo nad SPTV-om zbog kojega nam je napravljena šteta od više milijuna kuna, jer je nemoguće pronaći sponzore"

Glavni tajnik HOO-a smatra kako je projekt SPTV-a dobar, a o njegovoj daljnjoj sudbini odlučit će se između ostaloga i na Skupštini HOO-a koja je zakazana za utorak. 

Čop se osvrnuo i na optužbe, koje stižu iz Ministartva znanosti obrazovanja i sporta, kako HOO nenamjenski troši novac na pozajmice SPTV-u, te o negativnom mišljenju MZOS-a na ovogodišnji programski i financijski izvještaj HOO-a, što je prvi put da HOO-ovo izvješće nije dobilo potporu ministarstva prije saborskog glasovanju o njemu.

"U 2012., te do današnjeg dana u ovoj godini svi korisnici sredstava iz HOO-a su dobili sva planirana sredstva, a tako će biti i do kraja ove godine ako HOO dobije novac od Ministarstva. Dakle, to ovisi o njemu, a ne o nama. Ako i dobijemo financijski izvještaj na ispravak, mi ga ne možemo mijenjati, jer je on napisan činjenično potpuno točno. Ne postoji zakonska regulativa što će se dogoditi ako Sabor odbije naš izvještaj, ali nadam se kako se to neće dogoditi, jer ispred antagonizma i mržnje ipak stoji zdrav razum", rekao je Čop.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.