Sve još otvoreno: Hrvatska može i remijem protiv Meksika do osmine finala

Foto: HINA

NAKON velike pobjede protiv Kameruna, najveće u povijesti hrvatske reprezentacije na svjetskim smotrama, ostaje velika žal što Brazil u utorak nije pobijedio Meksiko, jer bi izabranici Nike Kovača u Recifeu trebali bilo kakav remi za prolazak u osminu finala. Ovako, Hrvatska još može biti prva, a u nekim ludim kombinacijama i posljednja reprezentacija skupine.

No krenimo redom. Ukoliko Hrvatska svlada Meksiko, a Brazil Kamerun, Brazilcu sa sedam bodova idu dalje kao prvoplasirani, a Hrvatska sa šest kao drugoplasirana. Meksiko je treći sa četiri boda, a Kamerun posljednji bez bodova. Ukoliko pak Hrvatska svlada Meksiko, a Brazil remizira s Kamerunom, Hrvatska ide u osminu finala kao prvoplasirana momčad skupine A, a Brazil kao drugoplasirana.

Iako se čini kao znanstvena fantastika, u slučaju čak i minimalnog brazilskog poraza od Kameruna, Hrvatska bi mogla u knockout fazu i s remijem protiv Meksika. U tom bi slučaju Meksiko završio na prvom mjestu, a Hrvatska na drugom. Da još matematički ništa nije riješeno govori i fiktivna mogućnost visokih poraza Brazila i Hrvatske, uslijed kojih bi Hrvatska završila na posljednjem mjestu skupine.

Vrlo je važno dodati kako se sve kalkulacije baziraju na činjenici da je za određivanje poretka u skupini nakon bodovnog stanja najbitnija gol-razlika, a ne međusobni omjer. U tom svijetlu, neće biti važno što je Brazil pobijedio Hrvatsku ukoliko Carioce izgube od Kameruna, već će presudna biti ukupna gol razlika, a ona je nakon visoke pobjede u Manausu zasigurno velika prednost Vatrenih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.