Sportska praznovjerja: Goran je gledao Teletubbiese, a Maradona se bojao soli

 Foto:Guliver Image/Getty Images

POZNATA  je stvar koliko su sportaši praznovjerni ljudi. Da ne kopamo duboko u sportsku povijest dovoljno se samo prisjetiti neobičnih eskapada Gorana Ivaniševića u toliko puta opjevanom Wimbeldonu 2001. Od nošenja istih majica, mokrenja u istom toaletu, inzistiranja da servira istim lopticama, pa sve do nužnog gledanja Teletubbiesa svako jutro, Goranovi rituali postali su dio sporstke povijesti u Hrvata, a od sličnih kaprica bolovao je i legendarni "Mali zeleni".

Sam Maradona tvrdi da nije postojao igrač u svijetu nogometa koji je imao više strahova od njega, no jedan strah se izdvaja kao posebno bizaran. Naime, slavni Argentinac se bojao soli! Vjerovao je da će mu donijeti zlu kob ako je prosuta pa njemu ili u blizini njega.

Strah od zle kobi soli

Njegov problem sa začinima se nekako kontrolirao sve do dvoboja Napolija i lokalnog rivala Avellina negdje sredinom 80-ih. Maser Avellina je znao za Diegovu muku i ušuljao se u Napolijevu svlačionicu te je po Maradoni prosuo šaku soli. Ovaj incident kao šalu nisu shvatili najzagriženiji navijači kluba iz Napulja pa je tu i policija imala posla. Maradona je godina bio potresen nakon ovog slučaja, čak i kad je incident postao zaboravljen. On ga nikada nije zaboravio.

Ista odijela i krunica u ruci

Na taj slučaj se Maradona osvrnuo i za vrijeme Svjetskog prvenstva 2010. na kojem je kao izbornik vodio Argentinu. Uz podrazumijevajući strah od soli, Maradona je na tom prvenstvu sakupio čitav snop praznovjernih rituala, od kojih je najzanimljiviji bila fanatična opsjednutost odjelima i promjenama istih. Uoči svake utakmice Diego bi se prvo pojavio u sportskoj trenerci, a onda bi se presvukao u sivo odijelo uoči drugog poluvremena, vjerojatno kopirajući svog trenera iz Meksika 1986., Carlosa Bilarda s kojim je osvojio naslov.

A također i krunica u rukama bila je neophodan dio Maradonine „taktičke“ spreme. Ipak, ni božanska pomoć, sretna odijela i bježanje od soli nisu maradoni pomogle da izbjegne sramotu koju su doživjeli nakon poraza od Njemačke 4:0 u četvrtfinalu i neslavan odlazak s argentinske klupe.

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.