Polufinale EP-a: Ronaldo zna kako protiv Furije, Talijani 2006. ostavili Nijemce bez finala

DAN nakon što je Italija izbacila Englesku s Europskog prvenstva, u Ukrajini i Poljskoj ostale su samo četiri "aktivne" reprezentacije, odnosno polufinalisti.

Aktualni europski i svjetski prvaci Španjolci igrat će protiv Portugala u srijedu 27. lipnja, u Donjecku. S druge strane, Talijani će na noge Njemačkoj u četvrtak 28. lipnja, a utakmica će se igrati na stadionu u Varšavi.

Španjolcima se ne piše dobro: Portugal im 2010. utrpao četiri komada



U srijedu nas očekuje pravi mali "clasico". Portugalci predvođeni Ronaldom traže prvu pobjedu na velikom natjecanju nad Španjolskom još od 2004. godine, kada su dogurali do finala Europskog prvenstva.

Inače, Portugalci su sredinom studenog 2010. godine razmontirali Španjolsku 4:0 u Lisabonu, u prijateljskom ogledu. Del Bosque je tada na teren poslao 10 od 11 igrača koji su došli do naslova svjetskih prvaka, ali Furija je te večeri upisala najteži poraz još od 1963. godine

Španjolci, pak, imaju veliki motiv koji ih gura dalje, a to je želja da postanu prva reprezentacija koja je osvojila tri velika natjecanja zaredom (EP 2008., SP 2010).

Pirlo vs. "Španjolska na speedu"



Nakon što Portugalci i Španjolci odluče tko ide u finale EP-a, na red dolaze Talijani i Nijemci. Azzuri su sinoć izbacili Englesku nakon lutrije penala, a mnogi će reći zasluženo, prvenstveno zbog igre koju su igrači Cesarea Prandellija prikazali na terenu. Međutim, pred Italijom je veliki zadatak, gotovo nepremostiv.


Protiv Njemačke će trebati nešto više od fantastičnog Pirla, budući da se Elf do sada na turniru pokazao kao "Španjolska na speedu". Nijemci će sigurno preuzeti inicijativu na terenu, za razliku od Engleza, što bi moglo biti pogubno za Talijane. Jedina loša vijest za Njemačku je ta da im famozna tradicija nije sklona. Naime, posljednji ogled između ove dvije reprezentacije dogodio se 2006. godine također u polufinalu, kada su Del Piero i Fabio Grosso golovima osigurali Italiji finale protiv Francuske, koja je u drugom polufinalu svladala Portugal.

Polufinale - preživjeli iz skupine B i C



Ako malo bolje pogledamo polufinalne parove, vidljivo je kako nema niti jedne reprezentacije iz skupine A ili D, odnosno očito je kako su skupine B i D s pravom prije prvenstva označene kao skupine "smrti".

Njemačka je svoj put prema najbolje četiri reprezentacije započela pobjedom nad Portugalom 1:0. Elf je zatim pregazio Nizozemsku 2:1, da bi u 3. kolu skupine A slomili Dansku 2:1.

Portugalci su, pak, nakon poraza od Njemačke samopouzdanje popravili pobjedom nad Danskom 3:2, a da bi prolazak u četvrtfinale potvrdili pobjedom nad Nizozemskom 2:1.


Španjolci i Talijani također su Euro otvorili međusobnim ogledom, međutim za razliku od Njemačke i Portugala utakmica je završila neriješeno 1:1. Italija je zatim upisala i drugi remi na turniru i to protiv Hrvatske, dok su Španjolci razbili Irsku 4:0.

U posljednjem odlučujućem kolu skupine C, Talijani su bili bolji od Irske 2:0, dok su Španjolci tukli Hrvate 1:0 te su prošli u četvrtfinale kao najbolja momčad u skupini.

Nijemci izbacili Grčku s Eura, Španjolci najdosadniji



Portugalci su prva reprezentacija koja je na natjecanju prošla u polufinale, nakon što je Ronaldo u četvrtfinalu poslao Češku doma.

Bilo je 1:0 za sastav Paula Benta. Nakon Portugalaca na redu su došli Nijemci koji su pregazili Grke 4:2, a Španjolci su postali treći polufinalisti nakon što su golovima Xabija Alonsa izbacili Francusku s natjecanja.

Talijani su zahvaljujući Gianluigiju Buffonu i dvojici Ashleya (Youngu i Coleu) pobijedili Engleze na penale i osigurali status polufinalista.

Polufinale:

1. Srijeda 27. lipnja 2012.

Portugal - Španjolska, 20:45 sati, Donjeck

2. Četvrtak, 28. lipnja 2012.

Njemačka - Italija, 20.45 sati, Varšava


Finale:

Nedjelja 1. srpnja 2012.

20.45 sati, Kijev

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.