Ovo su zvijezde koje će nam nedostajati na Eurobasketu

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠESTOG rujna, u srijedu, počinje 38. Europsko prvenstvo u košarci. Domaćin mu je Slovenija, favoriti za zlato po običaju Španjolska i Francuska, ali prvenstvo će igrački biti nikad slabije...

1. Dirk Nowitzki (Njemačka)

Najbolji njemački košarkaš svih vremena Eurobasket će propustiti jer mu treba odmor kako bi se što bolje pripremio za novu sezonu. Čak i da je htio nastupiti za reprezentaciju, vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban bi upalio crveno svjetlo jer 35-godišnjeg krilnog centra želi spremnog za sljedeću sezonu.

Njemačku je Nowitzki odveo do dvije medalje. Najprije do bronce na Svjetskom prvenstvu 2002. godine kada je u četvrtfinalu s deset poena u posljednjoj četvrtini slomio Španjolce. Tada je u Indianapolisu bio najbolji strijelac s 24 poena i izabran je za MVP-a turnira. Iste nagrade je pokupio i tri godine kasnije kada je reprezentaciju odveo do europskog srebra u Beogradu.

2. Pau Gasol (Španjolska)

Prošle godine nakon Olimpijskih igara košarkaš Los Angeles Lakersa poručio je kako je završio reprezentativnu karijeru. I zaista, neće igrati u Sloveniji, ali postoji mogućnost da za "Furiju" opet nastupi u budućnosti.

S reprezentacijom je sve osvojio, osim olimpijskog zlata. U finalima Igara 2008. i 2012. godine američki "Dream Team" je bio prejak za Gasola i društvo. Tko zna, možda za tri godine u Riju Gasol, tada 36-godišnjak, spremi osvetu.

3. Luol Deng (Velika Britanija)

Kada su saznali da se njihovom pozivu neće odazvati košarkaš Chicago Bullsa, Britanci su prestali sanjati o drugom krugu Eurobasketa. Krilni igrač koji je nastupio na posljednja dva All-Stara, ovaj put je odlučio reprezentaciji reći ne. 

Iako rođen u Sudanu, Deng od 15. godine igra za reprezentacije Engleske. Posljednji nastup za reprezentaciju imao je na domaćem terenu, u Londonu na prošlogodišnjim Igrama gdje je Britaniju vodio do skora od jedne pobjede i četiri poraza.

4. Joakim Noah (Francuska)

Konačno su Francuzi dočekali slabljenje šampionske generacije Španjolske, ali u napadu na desetkovane aktualne prvake nedostajat će im centar Chicago Bullsa. Noah, sin jednog od najboljih francuskih tenisača u povijesti Yannicka, igra najbolju košarku u svojoj karijeri. U prošloj sezoni je za svoje borbene nastupe nagrađen pozivom na All-Star utakmicu, te izborom u prvu obrambenu petorku NBA lige.

Jedan je od najzaslužnijih što su Francuzi prije dvije godine stigli do europskog srebra. Godinu dana kasnije je zbog ozljede koljena propustio Olimpijske igre, a prvenstvo u Sloveniji propušta jer se želi samostalno pripremiti za novu sezonu i napad Bullsa na titulu prvaka.

5. Nikola Peković (Crna Gora)

Maštali su Crnogorci o medalji na krilima centarske linije Peković - Vučević, ali njihove maštarije prekinuo je Nikola Peković. Cijelo ljeto je pregovarao s Minnesotom o novom ugovoru, na kraju se izborio za 60-ak milijuna dolara, ali i oslabio reprezentaciju svojim odustajanjem od prvenstva.

Ostala je tako Crna Gora "samo" na Vučeviću centru Orlando Magica, te ju umjesto borbe za medalju očekuje borba za drugi krug s Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

6. Juan Carlos Navarro (Španjolska)

U NBA ligi se nije snašao, ali Barcelona i Španjolska su uvijek ovisile o njemu. Barcelonu je odveo do dvije Eurolige i sedam titula španjolskog prvaka, a s reprezentacijom je uzeo osam medalja, te na posljednjem Eurobasketu bio i MVP natjecanja.

Poput Gasola, i "La Bombi" jedino nedostaje olimpijsko zlato. Lov na treće uzastopno europsko zlato u 33. godini bio mu je previše, te se odlučio povući iz reprezentacije.

7. Andrej Kiriljenko (Rusija)

I ambicije Rusije su se smanjile nakon otkaza košarkaša Brooklyn Netsa. Na draftu 1999. godine odabran je kao 24., te je s 18 godina i 132 dana postao najmlađi Europljanin izabran na draftu i prvi Rus izabran u prvoj rundi.

Najveći uspjeh s reprezentacijom mu je zlato s Eurobasketa 2007. godine kada su Rusi šokirali domaćine Španjolce. Osim toga, prošle godine je svoju momčad odveo i do olimpijske bronce.

8. Danilo Gallinari (Italija)

Italija će u Sloveniji nastupiti bez najboljeg košarkaša, 25-godišnjeg krila Denver Nuggetsa. Gallo će prvenstvo propustiti zbog ozljede.

U siječnju 2012. godine potpisao je 42 milijuna dolara vrijedan četverogodišnji ugovor s Nuggetsima. Godinu kasnije Denver je izgledao sjajno i bio senzacija u NBA ligi. Međutim, sjajnu atmosferu u Denveru je prekinula ozljeda Gallinarija zbog koje je propustio doigravanje, a Denver je bez njega ispao od Golden Statea.

9. Miloš Teodosić (Srbija)

I Srbija će biti oslabljena na Eurobasketu. Osim što joj nedostaje nekoliko igrača pod košem, zbog ozljede će prvenstvo propustiti i playmaker CSKA i najbolji srpski košarkaš.

Čekao ga je izbornik Duda Ivković do posljednjeg dana, ali Teo ipak nije spreman za prvenstvo. Zauvijek će ostati upamćen kao košarkaš koji je na posljednjem Svjetskom prvenstvu tricom s devet metara poslao branitelje naslova Španjolce kući.

10. Zaza Pachulia (Gruzija)

I Gruzija je u Sloveniji bez najboljeg košarkaša. Centar Milwaukee Bucksa otkazao je nastup.

Kapetan gruzijske reprezentacije ime je izgradio u Atlanta Hawksima gdje je proveo posljednjih osam sezona. U prosjeku je igrao više od 20 minuta, te imao po šest poena i skokova. Gruzija je, ponajviše zahvaljujući njemu, izborila nastup na prvenstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.