Odbrojavanje završeno: Hrvatska na Kamerun sa Sammirom

Foto: Index, Hina, HNS

NAKON iznenađujućeg remija Meksika i Brazila, Hrvatska u teškoj situaciji dočekuje večerašnju (00.00 sati) utakmicu protiv Kameruna. U Manausu osim Kameruna Hrvatskoj prijeti i oluja! Sammir je najveće iznenađenje, igra od prve minute! 

> Kovač pred amazonski obračun: Protiv Kameruna nam može biti dovoljan i bod, ali idemo na tri

> Mandžukić debitira na SP-u: Ne osjećam pritisak, željan sam dokazivanja

UOČI UTAKMICE

POTVRĐENI SU SASTAVI ZA UTAKMICU!

HRVATSKA: Pletikosa, Srna (c), Ćorluka, Lovren, Pranjić, Rakitic, Modrić, Sammir, Perišić, Mandžukić, Olić

KAMERUN: Itandje - Assou-Ekotto, Nkoulou (c), Song, Moukandjo, Aboubakar, Choupo Moting, Chedjou, Mbia, Enoh, Matip


23:20 "Vrlo je bitno da imamo posjed lopte, da u kontinuiranom napadu pokušamo doći do gola, da čekamo da se poremete taktički pa nam se tako otvori rupa. U ovakvim klimatskim uvjetima bolje je da igramo protiv Kameruna nego protiv Meksika koji je brži", rekao je uoči utakmice Goran Vlaović.

22:25 Sat i pol do utakmice! Evo što Hrvatska mora napraviti da bi prošla skupinu > Hrvatska mora uzeti dvije pobjede ili tući Meksiko s dva razlike

21:59 Dok čekamo nove vijesti iz Manausa i dolazak hrvatske reprezentacije na stadion, pratimo nevjerojatan rasplet na Maracani. Španjolska se sprema doma! 

20:45 Indexov reporter iz Manausa javlja kako se nebo iznad grada zacrnilo, kiša pojačava, a očekuje se grmljavinsko nevrijeme

> Crnilo u Manausu, do džungle je stiglo tek 50-ak najžešćih navijača Hrvatske

20:00 U Manausu se večeras očekuju teški uvjeti za igru. Trenutno je oko 30 Celzijevih stupnjeva, sparno je, a kasnije se očekuje obilnija kiša i grmljavinsko nevrijeme


18:45 Kapetan Srna, Modrić i Dudu poslali su posljednji pozdrav prije utakmice. Još pet sati...

17:51 Predsjednik Brazilskoga nogometnoga saveza Jose Maria Marin izjavio je da u potpunosti vjeruje igračima i izborniku Luizu Felipeu Scolariju nakon remija protiv Meksika."Sasvim sam miran i vjerujem da nas Scolari može odvesti do naslova".

17:35 Evo kako se u Manausu zabavljaju navijači brazilske i kamerunske reprezentacije.

17:22 Pogledajte video kako su hrvatski reprezentativci sletjeli u Manaus i kako su dočekani u  glavnom gradu amazonske prašume

16:50 Prisjetimo se slavnog kamerunskog nogometaša Rogera Mile. Ovo je priča o njegovoj vanserijskoj genijalnosti

16:30 Upozoravamo navijače da ne pretjeraju s emocijama za vrijeme prijenosa. Studija provedena tijekom SP-a 2006. godine, pokazala je da se broj srčanih udara i hitnih intervencija, kada je igrala njihova reprezentacija, u toj zemlji više nego utrostručio kod muškaraca

16:10 Portugalski sudac Proenca bit će prvi sudac na ovom SP-u koji će suditi jednoj reprezentaciji s istog kontinenta. Dosad je prakticirano pravilo "trećeg kontinenta", no očito je bio preveliki rizik prepustiti oštećenu Hrvatsku u ruke suca koji ne pripada krugu najboljih na svijetu

16:00 Prema najavama izbornika Finkea Samuel Eto`o mogao bi zbog ozljede eventualo ući u drugom dijelu, međutim kamerunski golgeter nekoliko je puta ponovio kako je i bez jedne noge spreman nastupiti od prve minute...

15:46 Brazilski UOL objavio je vrlo zanimljiv video sinoćnjeg slavlja hrvatskih navijača na ulicama Manausa. Lokalci su, kažu, oduševljeni količinom euforije i energije gostiju iz Hrvatske. Video možete pogledati ovdje.

15:27 Sammir je na instagramu objavio sliku s treninga hrvatske reprezentacije i napisao: "Ovo je prva od dvije utakmice u kojoj moramo ići na sve ili ništa. Moramo biti jedno, kako na terenu, tako na tribinama i televiziji.

15:09 Kao što smo rekli, Niko Kovač ima jednu veliku dilemu. Tko bi trebao startati u prvih 11? Kovačić ili Sammir? Čekamo vaš odgovor u Indexovoj anketi.

14:30 Za kladionice je Hrvatska veliki favorit. Na Kovačeve izabranike koeficijent je samo 1,50, a na Kamerunce veći od 5.

14:00 Hrvatski navijači su još jučer stigli u Manaus...

13:30 Baka SliškovićKovačić mora igrati ako želite novog Bobana

13:00 Donosimo vam ključne duele: Song vs Modrić, Assou-Ekoto vs Perišić/Olić i Choupo-Moting vs Lovren.

12:30 Provjerite kako je Hrvatska prolazila u dosadašnjim utakmicama 2. kola na svjetskim prvenstvima!

12:00 Brazil za siromašne iz Manausa: Što čeka Hrvatsku u džungli?

NAJAVA UTAKMICE

Niko Kovač otklonio je najveću dilemu: Luka Modrić bit će spreman za utakmicu, makar sa spužvom u kopački koja će, kao i injekcija blokade, umanjiti bol u stopalu. Na drugo pitanje odgovor ćemo dobiti uoči utakmice: Vjeruje li Niko Kovač Mateu Kovačiću, ili smatra da je Sammir manja "kocka"? Sa Sammirom se može tražiti više ofenzive, u odnosu na Brazil. Kovač nije hazarder da stavi i treću špicu, ili četvrtu računajući Perišića, stoga mnogi razmišljaju da će se okrenuti Sammiru. Brozović umjesto Kovačića bio bi defenzivnija varijanta, ali tada bismo bliže golu vidjeli Rakitića. Mi smo najskloniji razmišljanju da Kovač neće mijenjati formaciju u odnosu na Brazil, te da će jedine izmjena biti Mandžukić za Jelavića i Pranjić za Vrsaljka.

Izabranici Nike Kovača za osminu finala moraju pobijediti i Kamerun i Meksiko u posljednjem kolu ili ne smiju izgubiti od Kameruna, a da pobijede Meksiko s najmanje dva razlike.

Gubitnik u Manausu, bila to Hrvatska ili Kamerun, izgubit će šanse za osminu finala uoči posljednjeg kola.

Modrića i društvo čeka 90 posto vlage?

U prvoj utakmici Hrvatske na svjetskim prvenstvima protiv neke afričke reprezentacije problem bi mogli biti i uvjeti u Manausu. Hrvatsku je u džungli dočekalo 30 stupnjeva Celzijusa i 66 posto vlage, a večeras bi prema vremenskoj prognozi vrijeme u srcu Amazone trebalo biti još teže za igranje uz čak 90 posto vlage.

Podsjetimo, prvu utakmicu u Manausu, po najlošijem travnjaku SP-a, jedva su preživjeli Talijani i Englezi. Grčevi su ih hvatali već početkom drugog poluvremena...

Vraćaju se Pranjić i Mandžukić

"Ona reprezentacija koja bude imala loptu i koja zabije gol, bit će u velikoj prednosti", smatra Niko Kovač, koji nije htio otkriti sastav za Kamerun.

Najvjerojatnije neće biti velikih promjena u odnosu na sastav koji je nastupio u Sao Paulu protiv Brazila, te bi u momčad trebali upasti samo "povratnici" Danijel Pranjić umjesto Šime Vrsaljka i Mario Mandžukić umjesto Nikice Jelavića.

Na golu je siguran Pletikosa, a obrana s desna na lijevo bi trebala biti: Srna - Lovren - Ćorluka - Pranjić. U veznom redu sigurni su Modrić, koji će nastupiti unatoč ozljedi stopala, i Rakitić. Ispred njih će najvjerojatnije još jednu priliku dobiti Kovačić, iako ne bi bilo iznenađenje da Kovač proba sa Sammirom koji bi se vjerojatno bolje snašao u uvjetima u Manausu. Krilni nogometaši su suigrači iz Wolfsburga Perišić i Olić, a jedini napadač će biti Mandžukić.

 

Katastrofalni rezultati Kamerunaca

Kamerunci su u velikoj rezultatskoj krizi na svjetskim prvenstvima. Pobijedili su u samo jednoj od posljednjih 14 utakmica na velikoj sceni (Saudijska Arabija 1:0, 2002. godine), izgubili su posljednjih pet utakmica i to je najduži niz od svih afričkih reprezentacija koje nastupaju u Brazilu. Pored toga, imaju katastrofalan omjer s Europljanima - Rumunjska je jedina reprezentacija sa "Starog kontinenta" koju su pobijedili u trinaest pokušaja.

U prvoj utakmici i porazu 0:1 od Meksika Kamerun je razočarao, te odigrao jednu od svojih najlošijih utakmica u povijesti na svjetskim prvenstvima. Debakla je Afrikance spasio sudac koji je Meksikancima poništio dva regularna gola. Eto`o, koji je upitan za Hrvatsku zbog ozljede, i suigrači imali su samo jedan udarac na gol suparnika. I to u 91. minuti!

Hrvatska lovi prvu pobjedu na SP-u nakon 12 godina

Ne treba čuditi očajna igra Kamerunaca protiv Meksika, budući da su u Brazil jedva pristali doći nakon svađe s čelnicima Saveza oko visine premija za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska je veliki favorit u svom prvom okršaju s Kameruncima, te nogometni svijet očekuje kako će konačno proslaviti prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima još od 2002. godine i Italije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.