OI London - mačevanje, samo na SPTV-u!

VIDJELI ste dvoboj Bojana vs Bojan? Niste? Sramite se! Ali SPTV je na vašoj strani. Klikni ovdje i ne nećeš ništa osvojiti, ali garantiramo zdravu dozu smijeha.

Bojan Jovanović je hrvatski olimpijac kojeg ćete u njegovom prvom nastupu na OI moći gledati samo na Sportskoj televiziji od 28. srpnja. Prvi put od osamostaljenja Hrvatske imamo predstavnika na OI u mačevanju.

Kratka poduka

Borbe mačevima odvijaju se stotinama godina, ali mačevanje kakvo danas poznajemo kao sport potječe iz 19. stoljeća. Odlikuje ga napeta, dinamična, tehnički dotjerana i inteligentna borba pa se kao takav održao na olimpijskom programu od prvih modernih Olimpijskih igara.

Postoje tri discipline: sablja, floret i mač. Osim u vrsti oružja, discipline se razlikuju u bodovanju. Kod sablje potrebno je protivnika pogoditi bilo kojim dijelom oštrice u bilo koji dio tijela iznad struka. Kod floreta vrškom oštrice treba pogoditi protivnika u predio trupa. Kod mača vrijedi pogodak u bilo koji dio tijela vrškom oštrice. Još jedna bitna razlika u pravilima jest da u maču postoji mogućnost obostranog postizanja bodova u jednom napadu, dok u druge dvije discipline samo jedan natjecatelj može dobiti bod u jednom napadu. Natjecanja se odvijaju na pisti dužine 14 metara i širine od 1,5 do 2 metra. Trajanje jedne borbe je tri runde po 3 minute ili dok jedan od natjecatelja ne postigne 15 bodova. U ekipnom natjecanju borbe se odvijaju u tri runde po 9 minuta ili dok jedna ekipa ne postigne 45 bodova.

Na Olimpijskim igrama u Londonu nastupit će 212 natjecatelja i natjecateljica (105 muškaraca i 107 žena). Svaku državu može predstavljati maksimalno 8 muškaraca i 8 žena. Natjecanje će se održati pojedinačno u sve tri discipline za muškarce i žene, dok će se ekipno natjecanje održati u floretu za muškarce i žene, u sablji za muškarce i maču za žene. Svih deset disciplina na ovim igrama održava se po principu eliminacijskih borbi. Pravo na nastup na ekipnom natjecanju ima prvih 8 ekipa, s dodatkom ekipe domaćina Ujedinjenog Kraljevstva ako odluče nastupiti.

Natjecanje će se održati u najvećem sportskom kompleksu za predstojeće igre, ExCeLu. Taj se kompleks sastoji od 5 različitih dvorana u kojima će se održati natjecanje u nekoliko sportova.

Najuspješnija reprezentacija na prošlim igrama je Francuska, čiji su predstavnici osvojili 2 zlata i 2 srebra. Još su dvije reprezentacije osvojile po 2 zlata, Italija i Njemačka. U povijesti mačevanja na Olimpijskim igrama najuspješnije su reprezentacije Italije i Francuske, koje su dosad osvojile preko 100 medalja.

Natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu započinju ženskim floretom 28. srpnja, a završavaju momčadskim natjecanjem u floretu 5. kolovoza. Okrenite program na SPTV!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.