Nole je malo nervozan: U Rimu mu za prolazak Monaca trebala po tri seta i reketa

U RIMU se nastavio dvostruki program, jaki ATP i WTA zemljani turnir, a u ranijem terminu u četvrtak proboj u četvrtfinale je napravio prvi igrač svijeta Novak Đoković.

No, nije mu bilo niti malo lako protiv Argentinca Juana Monaca. Srbinu su trebala tri seta, slavio je 4:6, 6:2, 6:3. U drugom je setu, s breakom, Monaco vodio 2:1, ali je nakon toga izgubio šest gemova zaredom. U trećem je setu Monaco ostao bez šanse za oduzimanje suparničkog servisa i poslije dva sata i dvadeset minuta Đoković je upisao pobjedu na turniru gdje brani naslov.

Duel je trajao tačno dva sata i 20 minuta. Đokovićev protivnik u četvrtfinalu bit će pobjednik meča između Tsonge i Del Potra.

Đoković je iznimno nervozno ušao u susret, o čemu svjedoči i veliki broj neiznuđenih grešaka, naročito iz bekhenda, koje su se poklopile zajedno sa odličnim servisom Monaca. Argentinac je dugo držao 80 posto prvog servisa, Novak tražio način da iz reterna ugrozi rivala, ali neuspješno. Štoviše, Monacu je poklonio break-loptu, a onda spasio i dvije set lopte. Blic ističe kako je Đoković mogao spriječiti gubitak prvog seta, ali ponovo je zadrhtala ruka prvom tenisaču svijeta, zbog čega su u kratkom intervalu stradala dva reketa.

Monaco ga brejknuo i na početku drugog seta i poveo 2:1. Međutim, tada se Đoković definitivno vraća s pet uzastopnih gemova prvo osvaja drugi set (6:2) i vodi u trećem, gdje je prvi break bio za 5:3 i Đoković.


S odličnom formom nastavlja Tomaš Berdych. Bez rješenja za njega je ostao i Nicolas Almagro. Obojica su imala po pet break-prilika u meču, ali nakon što je izgubio prvi set u tie-breaku, u drugoj dionici Almagro nije imao niti jednu break-šansu. Dalje ide i David Ferrer nakon mučenja tek u drugom setu protiv Gillesa Simona (6:0, 7:6).

Kod tenisačica je najuvjerljiviju pobjedu upisala domaća tenisačica Flavija Pennetta koja je protiv Petre Četkovske izgubila tek jedan gem (6:0, 6:1). Nakon što je dan ranije pobijedila treću nositeljicu Agnieszku Radwansku, ovom prilikom je Čehinja skupljala poene i jedva izbjegla popularni "bicikl".

Uspješne su u ranijem terminu četvrtka bile i Serena Williams, Petra Kivotva, te Angelique Kerber.

ATP Rim, osmina finala:

Đoković (1) - Monaco (14) 4:6, 6:2, 6:3

Ferrer (6) - Simon (11) 6:0, 7:6(5)

Berdych (7) - Almagro (12) 7:6(3), 6:3

WTA Rim osmina finala:

Pennetta - Četkovska 6:0, 6:1

Kerber (12) - Görges 6:4, 6:1

Kvitova (4) - Cirstea 6:2, 5:7, 6:2

S. Williams (9) - Medina-Garrigues 6:3, 6:1

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.