Medveščak dočekuje jedinog pravog rivala: Hoće li se protiv KAC-a otkopati ratne sjekire?

HOKEJAŠI Medveščaka večeras od 19:15 u Domu sportova igraju prvu utakmicu polufinala EBEL-a protiv KAC Klagenfurta. Osim tradicionalno napetih utakmica sa slovenskim klubovima, susreti Medvjeda i KAC-a jedini je derbi, u punom smislu riječi, u regionalnoj hokejskoj ligi.

Medveščak od ulaska u EBEL njeguje prijateljske odnose kako sa vodstvom lige, tako i sa drugim klubovima. No, kada je KAC u pitanju, zaoštrava se borba na ledu, ali i na tribinama. Sigurno je kako nas večeras, a i u ostalim utakmicama (igra se na četiri dobivene, op.a.) očekuje vrlo zanimljiv susret i paklena atmosfera.

Podsjetimo, prošle sezone KAC je izbacio Medveščak u četvrtfinalu, a "zaiskrilo" se već u prvoj utakmici kada je igrač austrijskog tima palicom udario Franka Banhama. U uzvratu su zagrebački navijači uzvratili transparentima i zvižducima sucima utakmice uz poruke "suci, pošto utakmica" i "cigani, cigani". Iz Medveščaka su tada poručili kako se nešto sumnjivo događa sa suđenjem, KAC je prošao dalje, a napetosti su se stišale do početka nove sezone.

Predsjednik KAC-a prozvao Medvjede zbog Ice Fevera i stranih igrača

Početkom listopada Medvjedi su dočekali KAC s oba ozlijeđena vratara te su poslali avion po Matu Tomljenovića, mladog vratara na posudbi u Zvolenu. Utakmica je zbog toga kasnila, a Tomljenović je s aerodroma uskočio u plavi dres i odigrao veliku utakmicu poguravši Medvjede do pobjede 5:4. Ali, kako je došlo do problema s registracijom novog igrača, EBEL je poništio utakmicu, a KAC-u je upisana pobjeda 5:0. Kakva-takva utjeha Medveščaku su pobjede u preostalih pet međusobnih utakmica ove sezone, ali to im neće puno značiti ako ih ljuti protivnik opet izbaci na korak do finala.

Oštre riječi pale su i u siječnju nakon spektakla u zagrebačkoj Areni u kojoj su Medvjedi prvaka iz 2009. pobijedili 3:1. Predsjednik KAC-a kritizirao je vodstvo lige jer Medveščaku dopušta igranje čak sedam uzastopnih domaćih utakmica tijekom "Ice Fever" spektakla, a Medvjede je prozvao i zbog prevelikog broja stranih igrača. No, glavni direktor EBEL-a Christian Feichtinger rekao je kako te napade ne treba shvatiti ozbiljno te je zaprijetio i kaznama ako se takva rasprava nastavi.


Austrijski mediji s oprezom najavljuju novi derbi uz napomenu kako je Medveščak statistički najbolja momčad lige, s odličnim golmanom Robertom Kristanom, najboljom obranom i jednim od najboljih napada lige predvođen Kinasewichem i Banhamom. "Snažan su kolektiv s fanatičnim navijačima. Medveščak je favorit", pišu Austrijanci.

Kristan: Ove sezone nas KAC poštuje, dokazali smo da nismo autsajderi

"Dokazali smo tijekom cijele sezone da nismo autsajderi. I navijači isto očekuju dobre rezultate. Sa Znojmom nismo imali većih problema, ali sada idemo na boljeg protivnika. Bit će jako teško. Na papiru smo favoriti, i da, pobijedili smo ih šest puta, ali u playoffu sve ide ispočetka. Klagenfurt je u četvrtfinalu protiv Salzburga pokazao drukčiju igru. Novi trener je unio više discipline u igru. Igrali su jako dobar hokej, kao i bolju obranu, nego što su je igrali kroz cijelu sezonu. To je playoff. U doigravanju očekuješ da svaka momčad igra dobru obranu. Pripremili smo se na to, ali sve ćemo vidjeti u ovoj prvoj utakmici", rekao je prvi vratar Robert Kristan.

"Što se tiče igre, nećemo ništa mijenjati. Plan je igrati kao i do sada. Moramo jedino popraviti koncentraciju, biti koncentrirani od početka do kraja. Ne smijemo si dopustiti niti jednu lošu trećinu", dodao je slovenski vratar te se osvrnuo i na prošlosezonsko ispadanje protiv istog protivnika:


"Promijenili smo dosta igrača, trenera, igramo drukčiji, brži hokej. Oni su isto kupili neke igrače, neki su dobri otišli, ali svake godine imaju dobru momčad. No, ove sezone sigurno imaju respekt do nas i pretpostavljam da će na početku biti malo nervozni. Moramo iskoristiti tu prednost".

Drugi polufinalni par su Black Wingsi iz Linza i ljubljanska Tilia Olimpija.

"Ne bih bio iznenađen da Olimpija, bez obzira na ozljede, prođe Linz. Olimpija je ostvarila cilj i za njih je već i ovo pobjeda. U utakmice će ići bez nervoze i odigrati najbolje što mogu. Slovensko-hrvatsko finale bilo bi super", zaključio je Kristan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.