Kreće osmina finala Europa lige: Tko može prekinuti dominaciju ruskih i engleskih klubova?

Foto: AFP, fc-anji.ru

VEĆ tradicionalno nakon utakmica Lige prvaka na rasporedu su okršaji u Europa ligi. Prve utakmice osmine finala nude izrazito zanimljive dvoboje, a osim sudara Kovačićevog Intera i Tottenhama, bit će zanimljivo pratiti englesko-ruski okršaj u režiji Anžija i Newcastlea te mogu li dosadašnja iznenađenja turnira, Viktoria Plzen i Steaua, napraviti novi podvig.

Hiddinkove trupe žele u finale



Ruski klubovi napravili su ogroman posao u ovogodišnjeg izdanju Europa lige. Tri kluba iz ruskog prvenstva dogurala su do osmine finala natjecanja, ali oni ne namjeravaju stati samo na tome.

"Drago mi je što su tri kluba iz Rusije prošla dalje. To samo pokazuje koliko je ruski nogomet napredovao", rekao je trener Anžija, Guus Hiddink.

Anži je momčad koja ima velika imena u ekipi, a kako je to biti igrač Anžija najbolje zna Emir Spahić koji je na zimu došao na posudbu iz Seville.

"Cijeli svijet je zainteresiran za ono što se događa u Anžiju. Kad sam došao u klub i kad sam vidio da ću trenirati s Robertom Carlosom, Samuelom Eto'om, Lassanom Diarrom, Jurijem Žirkovom bio sam izvan sebe. Pravi su profesionalci i odmah su me prihvatili", rekao je Spahić.


"Bit će zanimljivo. Oni su snažna ekipa koja igra moderan nogomet. Imaju kvalitetne igrače na svim pozicijama, a posebno bih izdvojio Moussu Sissokoa. Newcastle nije dobro krenuo u novu sezonu, ali se sada u drugom dijelu dižu i pokazali su koliko su opasni", rekao je Hiddink.

S druge strane, menadžer Newcastlea Alan Pardew smatra kako njegova mora izvući što bolji rezultat u Rusiji.

"Utakmica će biti neizvjesna, a tko će proći dalje odlučivat će se na St. James Parku. To je dobro za nas. Bez obzira na to gdje se utakmica igra, siguran sam da smo mi bolja ekipa i nadam se da ćemo to pokazati na terenu", rekao je Pardew.

Česi spremaju novo iznenađenje? Težak izazov pred Fenerbahčeom!

Viktoria Plzen poharala je skupinu B u kojoj je bila zajedno s aktualnim prvakom Europa lige, madridskim Atleticom, a zatim je u šesnaestini finala izbacila iz natjecanja Napoli i to na način da su Talijanima u dvije utakmice zabili sveukupno pet golova! Česi se sada okreću novom izazovu - Fenerbahčeu.

"Mediji nas vide kao favorite, ali ne mislim da je to tako. Nama je čast što ljudi uopće misle da možemo proći u četvrtfinale. Nadam se da će moja ekipa igrati kao protiv Atletica i Napolija. Fener ima fantastičnu momčad, ali i iskustva u igranju europskih utakmica", rekao je u najavi trener Plzena, Pavel Vrba.

Njegov kolega na suprotnoj strani, Aykut Kocaman, upozorava svoje igrače i navijače da dvoboj protiv Plzena neće biti nimalo lagan.

"Pred nama je vrlo teška utakmica. Plzen igra fantastično, to je momčad koja izgara na terenu i imaju vrlo kvalitetne igrače. Odigrali su 14 utakmica u Europa ligi, a izgubili su samo protiv Atletico Madrida i Lokerena. Nismo ludi, znamo što nas čeka. Ipak, siguran sam u naš prolaz dalje, a cilj je da Češku napustimo bez poraza. U tom slučaju naše šanse drastično rastu", rekao je trener Fenera.

Hoće li se Stuttgart osvetiti Laziju? 

Lazio je do 16 najboljih momčadi Europa lige dogurao preko Borussije Mönchengladbach te je tako Stuttgart ostao jedini njemački predstavnik u natjecanju. S druge strane, Stuttgart je u šesnaestini finala izbacio Genk.

"Lazio je momčad koja je strahovito napredovala u posljednje dvije godine. To je momčad koju krasi iskustvo i ubojitost u napadu. Znamo koliko je Lazio jak, ali isto tako oni trebaju znati da smo i mi snažna ekipa", rekao je trener Stuttgarta, Bruno Labbadia.

Trener Lazija, Vladimir Petković, dočekuje Stuttgart nakon bolnog poraza od Milana u prvenstvu.

"To je utakmica koju moramo što prije zaboraviti", rekao je Petković, a zatim nastavio pričati o njemačkoj ekipi.

"Stuttgart je momčad koja je imala problema u prvenstvu, ali vidi se da je riječ o kvalitetnoj ekipi. Rijetko gube bodove na domaćem terenu, a to nije dobra vijest za nas. Doduše, prva utakmica nije odlučujuća, ali želim da moji igrači daju sve od sebe. Želim da pokažu sve što znaju", rekao je Petković.

Steaua bez respekta prema Chelseaju



Aktualni europski prvak Chelsea nije bio uvjerljiv protiv praške Sparte, a već u drugom krugu čeka ih susret protiv neugodne Steaue. Rumunji su u prethodnom kolu na penale izbacili Ajax, a sada se spremaju to ponoviti protiv engleskog velikana.

"Naravno, pred nama je dvoboj protiv aktualnog prvaka Europe. Ali to što su oni prvaci apsolutno ništa ne znači. Nogomet je nepredvidljiva igra, tko zna što se sve može dogoditi", razmišljanja je prvi vratar Steaue, Ciprian Tătăruşanu. "Protiv Ajaxa smo pokazali da nas se nikada ne smije otpisati. Pokazali smo koliko smo opasni i da nas ne zanima protiv koga igramo".

Ipak, David Luiz tvrdi kako Chelsea sigurno neće posrnuti u Rumunjskoj.


"Naš cilj je poznat. Prošle sezone smo osvojili Ligu prvaka, a ove sezone napadamo Europa ligu. Želimo osvojiti ovaj trofej zbog naših navijača koje smo razočarali ispadanjem iz LP-a. Gladni smo uspjeha", tvrdi Brazilac.

"Iznenađenje natjecanja" traži čudo protiv Benfice

Benfica vodi žestoku borbu protiv Porta u domaćem prvenstvu. Aktualnim prvacima bježe dva boda, dok njihov večerašnji protivnik Bordeaux nema nikakvih izgleda u Le Championnatu te se u potpunosti fokusirao na uspjeh u Europa ligi.

"Bordeaux nije dobar u prvenstvu, ali zato sve to nadoknađuju u ovom natjecanju. Pokazali su protiv kijevskog Dinama koliko su dobri i koliko im je stalo da ovdje nešto naprave", rekao je trener Benfice, Jorge Jesus.

Portugalci su u prošlom kolu izbacili Bayer Leverkusen.

"Postavit ćemo se čvrsto u sredini terena. Imamo iskustvo i znamo da je za prolazak najbitnija uzvratna utakmica", poručio je Jesus.

Francis Gillot, trener Bordeauxa, tvrdi da je Benfica favorit.

"Mogu reći da smo mi malo iznenađenje ovog turnira. Čak smo i u samim kvalifikacijama iznenadili protiv favorizirane Crvene Zvezde, a eto, slavili smo i protiv kijevskog Dinama", rekao je Francuz.

"Bit će nam zaista teško protiv Benfice, ali nećemo se predati", nadodao je.

Rubin traži novi španjolski skalp


Španjolcima sigurno nije bilo drago čuti da su u osmini finala dobili Rubin. Naime, Rusi su u prethodnom kolu izbacili branitelja naslova Atletico Madrid, a sada su spremni očitati lekciju još jednoj španjolskoj ekipi koja u velikoj krizi u domaćem prvenstvu. Levante ne zna za pobjedu u Primeri posljednjih pet kola, ali to ništa ne znači jer su u Europa ligi uvjerljivo pregazili Olympiakos.

Zenit testira Baselovu granitnu obranu

Aktualni prvak Rusije, Zenit, imat će sasvim sigurno lakši posao u osmini finala nego što je to imao u šesnaestini finala. Momčad Luciana Spallettija izbacila je Liverpool, dok je Basel bio bolji od Dnipra.

"Imamo 20 vrhunskih igrača na raspolaganju i siguran sam da će odraditi posao kako treba. Naravno, očekuju nas dvije teške utakmice u kojim moramo briljirati", kratko je poručio Talijan, dok je trener švicarskog kluba, Murat Yakin, rekao:

"Od 3. studenog nismo primili gol na domaćem terenu i želimo da tako ostane još neko vrijeme. Obrana nam je najbitniji dio momčadi, a upravo je to naša taktika. Zenit je momčad koja je strahovito snažna. Respektiramo ih, ali to ne znači da ne vjerujemo u prolaz", poručio je Yakin.


Raspored utakmica:

Od 18 sati:
Anži - Newcastle
Od 19 sati:
Stuttgart - Lazio
Steaua - Chelsea
Plzen - Fenerbahče
Od 21 sat:
Tottenham - Inter
Levante - Kazan
Benfica - Bordeaux
Basel - Zenit

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.