Jedriličari donijeli desetu medalju: "Rio će biti vrhunac ove generacije, ali trebaju potporu HOO-a"

Foto: Hina

U VIKENDU iza nas hrvatsko jedrenje ponovno je ostvarilo velik uspjeh. Sa Svjetskog prvenstva u Santanderu hrvatski jedriličali vratili su se sa dvije srebrne medalje, tri finala i četiri izborene norme za Olimpijske igre u Riju 2016. godine...

Srebro u 'finnu' nam je donio Ivan Kljaković Gašpić, dok su se srebrom okitili i Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470.

Njihova deseta medalja sa svjetskih i europskih prvenstva.

''Odvozili smo vrhunski i naravno da smo sretni. Peta svjetska medalja, srebro je nedostajalo i kontinuitet je naša najveća strana. Drago nam je jer smo i ispunili normu za OI, a medalja je došla bez rezultatskog imperativa, nego želimo odjedrit na svom maksimalnom nivou'', kaže Fantela, dok Marenić priznaje kako nakon Olimpijskih igara u Londonu gdje su uoči natjecanja slovili za jedne od favorita za medalju, a na kraju bili tek šesti, u Santanderu nije bilo lako probiti psihološku barijeru.

''Očekivanja uoči Londona su bila stvarno visoka i htjeli - ne htjeli bio je veliki pritisak na nama i na kraju je ispalo kako je ispalo. Nadam se da ćemo se za Rio pripremiti kao i za London, jer smo i za London bili jako spremni. Rio će biti jako zahtjevan, fizički prije svega jer je jako daleko i jako skup. Bili smo prije mjesec dana i stvarno je specifično regatno polje na kojem će trebati provesti puno vremena kako bi se dobro pripremili''.

OI u Riju bi trebale biti vrhunac ove generacije talentiranih jedriličara, Fantele, Marenića, Tine Mihelić, Kljaković Gašpića i drugih kaže izbornik naše reprezentacije Edo Fantela.

''Njihove glave su apsolutno najzrelije, spremne za rezultate, a ostalo je posao i obaveza trenera, izbornika, saveza i HOO-a i klubova koji ih prate. Uz pravu potporu možemo očekivati rezultat, no ako im ne pružimo pravu potporu, njihove glave ne mogu donijeti rezultat same'', kaže Fantela.

Koliko je jedrenje skup sport govori i podatak da neki od konkurentskih saveza poput engleskog raspolažu sa ciframa od čak 21 milijun funti.

Mateša: Tajna hrvatskog jedrenja su vrhunski rezultati u skromnim uvjetima, nadam se da će tako biti i ubuduće

Time su ovi rezultati još i značajniji, kaže predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. 

''Teško je, u jednom takvom sportu koji zahtjeva osim vrhunske sportske spreme i sve druge tehničke uvjete, nosit se s takvom konkurencijom i zato je njihov rezultat još veći. I to je tajna hrvatskog jedrenja da se u takvim izrazito skromnim uvjetima postižu vrhunski rezultati. Na tome im čestitam i nadam se da će tako biti ubuduće'', poručio je Mateša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.