Indexov pregled kola: Kraj jedne ljubavi

Foto: Hajduk.hr

23. KOLO Prve HNL donijelo je 14 postignutih golova, 27 žutih kartona, od čega su dva Lekina dala jedan proračunati crveni, pokazivanje moći preporođenog Osijeka, remije s okusom gorčine Istre i Zadra, nesretan kiks Rijeke i pomalo sretan nastavak dominacije Dinama.
 
Privuklo je to 23. kolo na tribine oko 12 tisuća gledatelja, bilo je definitivno vikenda s lošijom posjetom od toga, ali malo koji vikend je donio znakovitiju poruku tribina.
 
Mile je izgubio sav kredit
 
Zvižduci iz 58. minute poljudskog ogleda Hajduka i Zadra značajniji su od svih zvižduka te prosječne splitske večeri. Upućeni Artemu Milevskom, koji je od "Arteme povedi nas" u relativno kratkom roku prošao put do "Igrajte pičke", gdje je on jedan od onih na koje se najviše odnosi ta uzrečica sa ženskim spolnim organom.
 
Mile je, eto, grijao srca navijača Bijelih sve do prvog ožujskog sunca, koje kao da je ogolilo sve njegove slabosti. Ništa više fizički spreman no na kraju jeseni, Ukrajinac je počeo iritirati navijače. Nije im više dovoljna činjenica da je riječ o daleko najtalentiranijem igraču na terenu, žele od njega i momčadi konkretna djela i pomake. 
 
Nadalje, aspekt čitavog tog zbivanja koji najviše može brinuti Splićane je što je Milevskij čak i bio ono što se od njega očekivalo, nositelj igre Hajduka. Realno, više je opasnih lopti podijelio no skoro svi ostali Hajdukovci zajedno, izuzev Vršajevića, no tu postoji problem. Prvo, te lopte nema tko sprovesti u mrežu, i drugo, nema Mile snage da odradi onaj jednako bitan dio nogometa, da nakon dobre lopte isprati akciju. Već u prvom dijelu je Sušić ljutito opomenuo Artema jer nije ispratio jedan napad u kojem mu je Tino servirao loptu na prvu vratnicu. 
 
No, bio je Mile jednako tako i nositelj igre Zadra. Na svojoj poziciji u veznom redu pokazao je nimalo odgovornosti prema odgovornoj zadaći sprječavanja protivničkih napada u njihovom začetku, pa je Štimčev Zadar lako gradio napade kroz brzu tranziciju sredinom terena. Naravno, uz veliku pomoć sad već antologijskog kretanja unazad Hajdukove obrane, koja bi nakon nešto više od polovice prvenstva kakvom spretnom dramaturgu, Shakespeare mi prvi pada na pamet, poslužila za prvoklasnu tragediju s komičnim elementima.
 
Ukrajinac ljutit napustio travnjak
 
No vratimo se još malo na Ukrajinca. Njegova reakcija kad je iziritiran zvižducima izignorirao, skoro i odgurnuo Špacu, i brzim korakom odjurio u svlačionicu, pokazala je što misli i o poruci tribina, ali i odluci trenera. Sad je samo pitanje u kojem smjeru će nakon ovoga krenuti. Shvatiti da mu je sad ili nikad za dokazivanje, možda i za spas karijere, ako još zaista u nju vjeruje, ili se okrenuti onome čemu se već neki ljudi u tim trenucima okreću. Ne nogometu, dakako.
 
Na koncu, loš Hajduk bio je u svom najboljem izdanju ovog proljeća, uz standardno lošu obranu, a Jozinović je kritičarima u samom klubu odgovorio sasvim dobrim izdanjem. Uz Balića, Vršajevića i neizmjerno borbenog Maglicu zapravo je iznio ovaj povratak u egal.
 
Rijeka bez preciznosti
 
Da se malo vratimo na okretanje, mogli bi reći da je sreća okrenula leđa Rijeci. Mada to ne bi bilo u redu prema sjajnom Kardumu. Od 33 udarca Rijeke njih 16 je išlo u okvir, a tek je odlično odmjeren udarac Alexa bio za njega neobranjiv. Kek je sad na -11 od Mamića, šampionske ambicije otišle su u vjetar čak i ranije od očekivanog pa je sad sva pažnja usmjerena na Rabuzinovo sunce.
 
Obiteljska maksimirska atmosfera
 
Dinamo je uz taj nespretno iznuđeni jedanaesterac Cekicija odjedrio prema novom rušenju Splita, više manje rutinski u jednom mirnom susretu. Loša vijest je ozljeda Cekicija, a dobra potvrda odlične forme i klase Fernandesa, ali i dizanja u izvedbi Machada.
 
Osim susreta, mirne su, dakako, bile i tribine. Uz novih 1207 gledatelja na tribinama, ili ispod njih, sudeći po dojmu na Maksimiru, domaće susrete Modrih je ove sezone pohodilo ukupno 18537 gledatelja. Moramo uputiti čestitke u Maksimirsku 128 jer su sad prešli polovicu kapaciteta na domaćim HNL susretima u sezoni, riječ je o 52,77 posto ukupnog broja stolica na maksimirskom ruglu. Uz još pet domaćih ogleda do kraja. Zanima vas prosjek? Riječ je o 1545 gledatelja po susretu.
 
Nekoć su, eto, gledatelji znali imena i udarnu postavu Dinama, danas nas ne bi začudilo da igrači znaju imena većeg broja gledatelja.
 
Istrin trud i igra otišli u vjetar
 
Istra je u ponajboljoj izvedbi sezone promašila čitav niz sjajnih prilika za privođenje susreta kraju, i onda je to ovog proljeća sjajni Kolar sve poništio. Ali, dežurnim dušebrižnicima moramo naglasiti da "prijelaza" nije bilo.
 
Čudne brojke Pjesnika i "pobješnjeli" Osijek
 
Na kraju, "Medićeva decima". Deset pogodaka primila je momčad vrhovnog poglavara Kranjčevićeve u zadnja dva domaća ogleda, sasvim sigurno srušeni su neki negativni rekordi Pjesnika. Također, srušen je niz Dominika Livakovića, koji je zbog viroze ostao na klupi i tako prekinuo maksimalnu minutažu u prvenstvu ove sezone. Nema, dakle, više nikog tko je odigrao sve minute, ali tu su trojica koja su dosad odigrala sve susrete, Zagrebov Krovinović, Dinamov (i Lokomotivin) Pavičić te Istrin Obšivač.
 
Nismo jedino naglasili da je za za neslavne brojke Zagreba u ovom kolu kriv "pobješnjeli" Osijek, koji pod Šuškom igra kao navijen. Sasvim je drugačija energija u toj momčad od one prošle jeseni i sad su, vjerovali ili ne, Osječani na bod do Splita. Što ujedno dosta govori o Splitu, koji se već ozbiljno može spomenuti u borbi za ostanak, preskočio ga je Slaven, a devetoplasiranoj Istri bježi tek četiri boda. Europska četvrta pozicija i Hajduk bježe, pak, Crvenima okruglih deset bodova.
 
Utakmica kola: Hajduk - Zadar
 
Splićani i Zadrani odigrali su na Poljudu utakmicu s mnogo prilika na obje strane, mnoge od njih bile su plod pogrešaka. Vidjeli smo furiozni početak gostiju i veliki pritisak Bijelih u nastavku, kojim su došli do boda. Uz sva popratna zbivanja oko terena, zvižduke gledatelja i prijetnje Torcide prema igračima, definitivno je najzanimljivije bilo u Splitu.
 
Igrač kola: Aljoša Vojnović (Osijek)
 
Najveće pojačanje Osječana u zimskom prijelaznom roku potvrdilo je svoju klasu u Kranjčevićevoj. S tri gola potvrdio je Vojnović odličnu formu Osijeka i najzaslužniji je za važna gostujuća tri boda Osijeka, u Splitu sad možda žale što su ga često koristili van njegove prirodne pozicije, one napadačke.
 
Pogodak kola: Alex (Rijeka)
 
Nije Slaven Belupo uspio niti pošteno proslaviti vodeći pogodak na Kantridi, a već je uzvratio Španjolac Alex. S vrha kaznenog prostora je lijepom putanjom poslao loptu pod gredu i matirao tog dana vrlo raspoloženog Karduma.
 
Tragičar kola: Ivan Pešić (Zadar)
 
Zadar nakon susreta na Poljudu može žaliti što nije uzeo sva tri boda. Nakon vodstva 2:0 i kontroliranja susreta Štimčeva momčad propustila je niz prilika da dokrajči Bijele, a najviše je promašio Ivan Pešić. Unatoč svemu dobrom napravljenom u Splitu, zaslužio je da ga se uvrsti u ovu rubriku.
 
Proračunati potez kola: Jerko Leko (Lokomotiva)
 
Igrala se sudačka nadoknada u Puli, a Jerko Leko je iskusnim odugovlačenjem isprovocirao od suca drugi žuti karton, odnosno isključenje. Očistio se tako Leko od kartona, kaznu će odslužiti u već prežaljenom kup uzvratu protiv Rijeke i biti na raspolaganju za prvenstveni ogled protiv istog suparnika idućeg ponedjeljka. Skandala, naravno nema, pa nije Leko Musa da mu Ivković mora vikati što da napravi.
 
Izjava kola: Ivan Mance (Rijeka)
 
"Na žalost po Cekicija, nogomet ga je odmah kaznio, ali bolje je možda da se to dogodilo u 17. nego u 27. godini", rekao je sportski direktor Rijeke Ivan Mance prilikom gostovanja na RTL-u 2. Odnosilo se to na bacanje Cekicija protiv Splita kojim je Dinamo zaradio kazneni udarac, a mladi igrač nažalost težu ozljedu, lom ključne kosti, koja će ga udaljiti s terena do kraja sezone. 
 
U najmanju ruku riječ je o nespretnoj izjavi Mancea, da ne kažemo nešto drugo.
 
 
Momčad kola:
 
Ivan Kardum (Slaven Belupo) - Junak remija Koprivničana na Kantridi, obranio more udaraca Rijeke, koja je na kraju imala 16 udarac u okvir gola.
Avdija Vršajević (Hajduk) - Najbolji Hajdukovac protiv Zadra, u nastavku se s brojnim probojima i dvije asistencije iskupio za skrivljeni kazneni udarac
Mato Grgić (Slaven Belupo) - Izdržao je stoper Slavena dosta duela s igračima Rijeke, uostalom veći dio prijetnji dolazio je izvan šesnaesterca
Jure Jerbić (Zadar) - Obrana Zadra dugo je odolijevala Hajduku, a ponajbolji je u njoj bio baš Jerbić
Borna Barišić (Osijek) - Još jedno sjajno izdanje lijevog beka Osijeka, uništavao je Zagrebaše po svojoj strani
Jo (Istra 1961) - Odlično izdanje Brazilca u dresu Istre, nosio je igru pulskog kluba, greda ga zaustavila da se upiše u strijelce
Paulo Machado (Dinamo) - Diže se Portugalac u nastavku sezone, lijepo je asistirao Fernandesu za drugi gol Dinama
Lovre Čirjak (Zadar) - Ponajbolji Zadranin na Poljudu, mirno realizirao kazneni udarac i radio dosta problema Bijelima na sredini terena
Antonio Perošević (Osijek) - Šušak je nadahnuo mladog napadača, u još jednom odličnom izdanju upisao je pogodak i asistenciju
Aljoša Vojnović (Osijek) - Junak kola, junak Osijeka. Tri pogotka Zagrebu za bodove spasa gostima u Kranjčevićevoj
Junior Fernandes (Dinamo) - Opet je Fernandes bio najbolji kod Dinama, zabio drugi pogodak na susretu
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.