Iko Buljan: Nitko, pa ni Španjolska, nije neranjiv. Zapamtite to!

BILIĆEVOJ obrani na Euru fenomenalno bi došao Iko Buljan iz najboljih dana - legendarni Imoćanin jedan je od najboljih centarhalfova otkako se igra nogomet na ovim prostorima, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je na Svjetskom prvenstvu 1974. i Europskom prvenstvu 1976.

U intervjuu za Index najbolji jugoslavenski nogometaš 1975. komentirao je nastupe Hrvatske u Poljskoj, najavivši usput i sudar sa Španjolcima u posljednjem kolu skupine C.

Četiri boda su na kontu poslije dva kola. Kakvi su vaši dojmovi?


"Jako sam zadovoljan, moram priznati da sam ugodno iznenađen, posebno jer smo imali dosta ozlijeđenih igrača uoči turnira, ali i onih koji ili nisu igrali u svojim klubovima ili su igrali loše. Drago mi je da se potvrdilo kako Hrvatska ima jednu iznimno kvalitetnu reprezentaciju."

Vratimo se na početak priče i utakmicu s Irskom. Kako ste doživjeli tu pobjedu?

"Bilo je to i više nego zasluženo. Dobar start, početak za poželjeti, iako je bilo jako teško. Oni su klasični predstavnici britanskog, otočkog nogometa, i nikad ne znate kad će vas okrpit' po glavi."

U drugom kolu Hrvatska je remizirala protiv Italije 1:1.

"Dobar je to rezultat. Pobjeda bi osigurala prolaz, ali i ovako imamo šanse, sve je otvoreno."

U prvom poluvremenu Talijani su bili apsolutno dominantni. U čemu je bio problem?

"Teško je reći, ali ja mislim da s psihološke strane stvari nisu štimale, jer u drugom dijelu se pokazalo da se i fizički i tehnički i taktički možemo nositi s njima. Dojam je kao da su se naši igrači previše bojali poraza, koji bi ih poslao doma. Inače, sreća je što nas je Stipe spasio u par navrata u prvom dijelu, a šteta što smo primili gol onako kasno."

Talijani su u obje utakmice u Poljskoj gotovo nestali s terena u posljednjih 20-ak minuta. Kako to objašnjavate?

"Italija nema kvalitetu kao u proteklih 20-ak godina. Oni u svojim redovima nemaju nijednu ekstra klasu. Buffon je još uvijek vrlo dobar vratar, i Pirlo je jako vrijedan igrač za njih, ali nijedan od njih u današnjem nogometu nije na najvišoj razini. Balotelli je intrigantan, on je veliki talent, ali je nezrela osoba i kod njega se osjeća dječačka igrarija."

Bilićevi taktički potezi u prva dva kola - imate li kakvih prigovora i jeste li nečim iznenađeni?

"Svi mi dobro znamo kakve igrače imamo, a od svih nas najbolje ih poznaju Bilić i njegovi suradnici. Mislim da je izveo najbolju moguću 11-oricu u obje utakmice, a žao mi je samo što Kranjčar nije redovito igrao u svom klubu, jer da je tako, siguran sam da bi Bilić s njim znao dati novu dimenziju igri Hrvatske."

Mandžukić je protiv Italije opet bio briljantan, a Strinić je odigrao utakmicu života.

"Strinića sam ja doveo u Hajduk u trenutku kad je već imao postignut dogovor s Dinamom. Bez lažne skromnosti, ponosan sam što sam tim potezom donio Hajduku četiri milijuna eura, za koliko se kasnije prodao u Dnjipro. On je igrač izvanrednih fizičkih kvaliteta, koji ima moć ponavljanja i ubuduće će jako puno koristiti reprezentaciji. Što se tiče Mandžukića, definitivno se potvrdio kao super igrač, sjajan je."

Ključna figura Hrvatske ipak je Luka Modrić.

"Slažem se, žao mi je samo što Luka na Euru mora igrati puno defenzivnije nego inače. On je ipak veznjak ofenzivac. Talijani su igrali napadački u prvom poluvremenu i Modriću su na pameti bile obrambene zadaće, jer Hrvatska je bila pritisnuta. U nastavku se moglo vidjeti koliko nam znači Modrić - što se bližio kraj, bili smo sve bolji, a baš je Luka u toj jurnjavi za pobjedničkim golom imao važnu ulogu."

Slijede Španjolci... Kako im se suprotstaviti?

"Bit će teško, od prve minute ćemo biti prisiljeni na zatvoreniju varijantu, a čak bih se usudio reći i da će to biti bunker. Naravno, nećemo moći ništa znatnije mijenjati u našoj igri jer Španjolci će sve diktirati. Ipak, nitko nije neranjiv, zapamtite to."

Bude li 2:2, Španjolska osvaja prvo mjesto u grupi, Hrvatska drugo, a Italija ispada. Talijani su već izrazili sumnje u namještanje.

"Ne vjerujem u dogovor, Talijani ne trebaju brinuti. Španjolska neće odmarati nikog, odigrat će svih 90 minuta na visokoj razini i teško mi je zamisliti da bi se oni kao svjetski i europski prvaci upustili u bilo kakve kalkulacije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.