I Srbi u nevjerici: Hrvati su nam bili primjer, a danas bismo im dali pet-šest komada!

Foto: Getty Images 

NEZAPAMĆENA kriza hrvatske reprezentacije bacila je i Srbe u očaj. Susjedi danas čupaju kosu jer vjeruju da su uz takve konkurente zaslužili drugo mjesto na ljestvici. 

Baraž im, tvrde, nije oduzela Hrvatska, već poraz u Skopju od Makedonije koja je tada bila bez svog najjačeg imena, Gorana Pandeva.

"Pritisak je porastao i bili smo eliminirani. Kiks je i remi sa Škotskom na startu, ali to je više poraz Mihajlovića, nego igrača. No, ako se vratimo na Hrvatsku, nadigrali smo ih u Beogradu, nismo pobijedili, ali taj meč nije odlučivao ništa. U Zagrebu smo im poklonili pobjedu, što je najgore, kiksao je jedan od najboljih Kolarov", kažu kolege s portala sportske.net, dodajući da se Hrvatska provukla do drugog mjesta. 

"Hrvatsku prati nezabilježen izostanak vjere u ekipu"

Vjeruju da bi aktualna momčad Srbije u play offu bila bliže plasmanu na SP nego što je to danas razbijena Štimčeva Hrvatska. Navode Štimčevo neiskustvo, ali i balkanski mentalitet, kao dodatan uteg za Hrvatsku.

"Hrvatska je druga jer je osvojila više bodova, ali svejedno, manje je od Srbije pokazala u ovim kvalifikacijama. Provukli su se u Skoplju, protiv Walesa, na Marakani, netko će to pripisati iskustvu, ali Srbija s ovom ekipom u play offu bi bila bliže Brazilu nego što su to Hrvati, s izbornikom kome je ovo prvi posao, balkanskim navikama i do sada nezabilježenim izostankom vjere u momčad"

Srbima je žao kada danas pogledaju ljestvicu;

"Uvijek smo Hrvate navodili kao primer kulta reprezentacije, nešto što Srbija nema, i umjesto da se mi približimo njima kada je u pitanju odnos prema nacionalnoj momčadi, dogodilo se obrnuto", kažu kolege iz Srbije. 

Slično priča i vratar Srbije Vladimir Stojković; 

"Hrvatska je na borbenost i srčanost prošla ove kvalifikacije. Nisu ni približno odigrali kao mi. Pokazali smo i protiv Hrvatske i protiv Belgije da im možemo dati pet-šest golova. Zaslužili smo, ako ne prvo, onda sigurno drugo mjesto", rekao je novinarima u kampu Staroj Pazovi.

Urednik B92: Vidi se rukopis Igora Štimca

Detaljnu analizu i drugi pogled na ljestvicu Indexu je dao urednik sportske rubrike B92 Vladimir Novaković.

"Stav koji prevladava u javnosti je da Srbija po sadašnjim igračima ima potencijal da bude blizu europskog vrha, ali da je loše vođena. S druge strane se sistematski podcjenjuje faktor iskustva Hrvatske u pobjedama kakva je bila ona u Skoplju. Mislim da Hrvatska igra mnogo slabije nego u vrijeme Bilića i rekao bih da vam je ovo najslabiji kvalifikacijski ciklus. Rekao bih da se, baš kao i u Srbiji, lijepo vidi rukopis izbornika, s tim što vjerujem da je Štimac taktički dosta slabiji od Mihajlovića. Hrvatska je nakon Eura 2012 imala veliko poštovanje u zemlji zbog hrabre borbe sa Španjolskom i Italijom, i inače većina srpskih ljubitelja nogometa odnos hrvatskih igrača prema nacionalnom timu smatra uzornim i redovno kritizira ovdašnje igrače jer se ne odnose ni izbliza tako.

Srbija nije imala nikakvu šansu zbog nekoliko faktora. Prvi je prirodan - izbor igrača nije ni izbliza tako dobar kako to misli ovdašnja javnost. To bi se donekle moglo nadomjestiti da oko nacionalne momčadi vlada dobra atmosfera. Međutim, s omraženim čelnikom FSS i bojkotom većine navijača (što reći kad ni protiv Hrvatske stadion nije bio ni izbliza pun, a oni što su došli sigurno tu nisu bili zbog nogometa), veoma lošim rezultatima iz prethodnih kvalifikacija.

"U idealnim uvjetima, ova grupa mogla je ostati neizvjesna do samog kraja, s tri tima koja se bore za sâm vrh. Svaki je imao svoje prednosti i svoje probleme (znamo da ni u Belgiji tradicionalno odnosi nisu dobri), i vjerujem da je konačni plasman tri ekipe logična posljedica odnosa tih prednosti i problema - pobjednik je prednosti potpuno iskoristio, drugoplasirani je imao i jednoga i drugoga u velikoj mjeri, a Srbija je prošla kroz 18 mjeseci problema, ne koristeći nijednu od prednosti (na papiru najjača obrana grupe primila golova koliko Hrvatska i Belgija zajedno). Ako mogu izvući nekakav zaključak za budućnost, mislim da slijedi još jedan težak ciklus i za Hrvatsku i za Srbiju, ali sreća je što na Euru 2016 igraju 24 ekipe, smatram da bi se do mjesta u 16 Hrvati mučili, a Srbija gotovo izvjesno ne bi imala šanse", rekao nam je urednik srpskog B92. 

OPŠIRNIJE na Indexovoj temi:

>>> Ćorluka uoči ŠKotske priznao: Nismo pravi, navijači su u pravu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.