Hrvatska "kopira" srpski Zakon o sportu?

PROMJENA vlasti nakon parlamentarnih izbora u prosincu najavila je nova vremena za hrvatski sport. Čim je novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zasjeo na novu poziciju, bacio je rukavicu u lice, do tada nedodirljivim, vladarima sportskih saveza i najavio dovršetak novog Zakona o sportu do kraja godine. Taj bi Zakon trebao konačno uvesti red u amaterski i profesionalni sport te udaljiti iz njega sve što je posljednjih dvadeset godina kočilo njegov razvoj i dovelo ga do potpunog kolapsa.

Vijest koja će iznenaditi mnoge stanovnike države, koja je prije dva mjeseca potvrdila svoj ulazak u Europsku uniju, je da će se novi Zakon o sportu barem dijelom pisati po uzoru na onaj u Srbiji!

Od raspada Jugoslavije u Hrvatskoj ne postoji organizacija koja skrbi o neolimpijskim sportovima

Od raspada Jugoslavije u Hrvatskoj ne postoji organizacija koja skrbi o neolimpijskim sportovima, bazi, za koju bi se, prema najavama ministra Jovanovića, država trebala najviše brinuti. Srbija ima takvo tijelo - Sportski savez Srbije. Zato je Ivan Veštić, atletski trener i dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza te savjetsnik splitskog gradonačelnika za sport, pomoć oko uvođenja reda u hrvatski sport potražio kod istočnih susjeda.


Poslao je zahtjev Sportskom savezu Srbije da mu dostavi dokumentaciju kako bi pripremili prijedlog ministru Jovanoviću.

"Zanima ih kako smo mi uspjeli urediti sport. Poslao sam im našu, ćiriličnu verziju Zakona o sportu, naših uredbi, kategorizacija, kompletnu podjelu srpskog sporta sa stipendistima i nosiocima nacionalnih priznanja", otkrio je za "Večernje novosti" glavni tajnik SSS-a Dane Korica.

"Ćirilica nije problem, važno da ne izmišljamo toplu vodu"

"Iako je sve na ćirilici, nije mi problem. Puno su nam pomogli, da ne bismo sami izmišljali toplu vodu. Od kada je SOFK-a ukinuta nitko se ne bavi strategijom sporta. Olimpijski odbor se bavi međunarodnim programom, a mi nemamo instutuciju koja bi se bavila bazom i razvojem. Zato nam je bitno da vidimo kako krenuti u pravom smjeru, jer nova vlast želi napraviti pomak", odgovorio je srpskim kolegama Ivan Veštić.

"Sve im je proslijeđeno. Vidjeli su i našu kategorizaciju i shvatili kako je sve dobro posloženo. Kod nas je sportaš u kategorizaciji od trenutka kada pokaže kvalitetu za vrhunska dostignuća. Po toj kategorizaciji, dobiva i stipendiju, a ako osvoji medalju, kad se prestane baviti sportom, osigurao je nacionalno priznanje. Znači, vrhunski sportaši su od početka do kraja zbrinuti", objasnio je Korica koji navodi kako je za ovakav sustav vrlo važna povezanost s Ministarstvom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.