Golovima Neymara, Freda i Fernandinha, Brazil sredio Kamerun i osigurao si Čile u osmini finala

Foto: Index/Getty Images

DOMAĆIN ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, nogometna reprezentacija Brazila osvojila je prvo mjesto u skupini A zahvaljujući 4:1 (2:1) pobjedi protiv Kameruna u susretu 3. kola igranom na stadionu Nacional Mane Garrincha u Brasiliji. Inače, to je bila stota Brazila na Mundijalima.
 
Strijelci za Brazil bili su Neymar (17, 35), Fred (49) i Fernandinho (84), dok je pogodak za Kamerun postigao Joel Matip (26).
 
Ovom pobjedom Brazil je natjecanje u skupini okončao sa sedam bodova i razlikom pogodaka +5, drugi Meksiko je također osvojio sedam bodova, ali s razlikom pogodaka +3, Hrvatska je natjecanje završila na trećem mjestu s tri boda, dok je Kamerun posljednji bez bodova.
 
Brazil će tako u osmini finala 28. lipnja igrati protiv Čilea u Belo Horizonteu, dok će Meksiko dan kasnije na Nizozemsku u Fortalezi.
 
Domaći su silovito krenuli u utakmicu protiv reprezentacije koja se vjerojatno pokazala kao najlošija na SP-u, te je mogla povesti već u 3. minuti. Neymar je primio jednu dubinsku loptu, ostavio ju za Hulka koji je uposlio Luiza Gustava, ali njegov udarac sa 10-ak metara je blokiran.
 
Pritisak Brazila donio je ploda u 17. minuti, Luiz Gustavo oteo je loptu Kameruncima na njihovoj polovici, sjurio se po lijevom boku i poslao prizemnu loptu na razinu 11-erca, a tamo je natrčao Neymar i preciznim udarcem zatresao mrežu. Zanimljivo bio je to 100. pogodak na ovom SP, a Neymar ga je postigao u 100. utakmici Brazila na svjetskim prvenstvima u povijesti.
 
Brazil je ubrzo mogao povećati svoju prednost, ali udarac Neymara s vrha 16-erca u 20. minuti obranio je Itandje, da bi minutu potom Fred promašio "zicer" s pet metara.
 
Kazna za te promašaje stigla je u 26. minuti. Nakon što je udarac glavom Matipa nakon kornera blokirao Tiago Silva za još jedan korner, lopta je stigla na lijevi bok gdje je Nyom prevario Danija Alvesa, te ubacio u peterac, a tamo je Matip utrčao ispred Davida Luiza i s dva metra poravnao.
 
Ipak, do odmora je Brazil uspio ponovno povesti. Marcelo je osvojio jednu loptu na sredini igrališta i odmah uposlio Neymara koji je u solo-prodoru stigao do ruba 16-erca, a potom je prizemnim udarcem još jednom svladao Itandjea.
 
Najljepšu akciju u prvom poluvremenu Brazilci su odigrali u posljednjoj minuti, ali kombinaciju Neymara, Oscara i Paulinha Hulk nije uspio okruniti pogotkom.
 
Početkom nastavka Brazil je ipak stigao do dva gola prednosti. Lopta je kružila oko kaznenog prostora Kameruna dok nije stigla do Davida Luiza na lijevoj strani, uslijedio je ubačaj na pet metara gdje se Fred samo naklonio i pogodio nebranjenu mrežu.
 
Konačnih 4:1 postavio je Fernandinho u 84. minuti. Oscar je ukrao loptu neoporeznim Kameruncima na 20 metara od njihova gola, a Fernandinho je lijepo utrčao u slobodan prostor i rutinski svladao Itandjea.

 

 

Početne postave:

Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Kolou, Bedimo - Enoh, N'Guemo - Moukandjo, MBia, Choupo-Moting - Aboubakar

Brazil: Julio Cesar - Dani Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho, L. Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred

<br>

Tijek susreta:

90' Kraj utakmice

85'  GOOOL!!!Nakon pola sata mirne utakmice Fernandinho zabija i četvrti gol

49' GOOOL!  Fred  je pratio sjajan centaršut i savršeno glavom pogodio pored desne stative. Golman ovdje nije imao šanse.

 47' Tek što se krenulo s centra, šansa za Brazil. Fred je primio točan pas na rubu šesnaesterca i odmah pucao snažno u lijevu stranu gola. Međutim, golman je bio spreman i fantastično mu obranio. Brazil će izvesti korner.

46' Počelo je drugo poluvrijeme

 

Zasad je utakmica atraktivna i puna prilika, tako da navijači uživaju u predstavi. Nijedna momčad se nije zasad nametnula. Obje momčadi većinom igraju na brze kontranapade

45' Kraj prvog dijela

38' Maxim Choupo-Moting je pucao s ruba šesnaesterca. Lopta je prozujala kraj lijeve stative. Lopta je otišla u gol-aut i Brazil će to izvesti.

35' GOOOL! Novim golom, drugim na utakmici, a četvrtim na Prvenstvu, Neymar je donio novu prednost Brazilu, a sebe prometnuo u prvog strijelca turnira

26' GOOOL!! Kad se očekivao novi gol u mreži Kameruna, dogodilo se ono suprotno. Joël Matip  je primio sjajan pas koji ga je izbacio u situaciju jedan na jedan s golmanom. Mirno je poslao loptu u mrežu pored golmana.


22' Itjande ponovo spašava Kamerun. Sad je Fred pucao, ali on brani

20' Charles Itandje je sjajno obranio! Neymar je dočekao odbijanac na rubu šesnaesterca i pokušao zabiti šutem pod prečku.

17' GOOOL!!! Ipak je došla do izražaja veća kvaliteta Brazila! Brazil je poveo, a Neymar je zabio svoj treći gol na SP

15' Kamerun igra sasvim solidno protiv slavnog domaćina.  Moukandjo je centrirao iz slobodnog udarca na rubu šesnaesterca, pokušavajući pronaći nekoga od suigrača. Međutim, protivnički golman je skočio visoko i presjekao loptu.

9' Solidna šansa za Kamerun. Enoch je pucao, ali u blok i izborio je korner!

3'  Kakva je ovo šansa bila! Luiz Gustavo  je bio u šesnaestercu, primio odličan pas i pucao, ali je obrambeni klizećim startom blokirao šut. Brazil će izvesti korner.

1' Počela je utakmica

Sve je spremno za početak u Brasiliji.

 

Uoči susreta:

Dosad je u četiri međusobna susreta ovih reprezentacija Brazil upisao tri pobjede, dok je Kamerun slavio jednom, ukupna gol-razlika je 7:1 u korist Brazilaca. 

Ovo je prvi put u povijesti da Kamerun na Svjetskom prvenstvu igra protiv reprezentacije koja je domaćin natjecanja. 

Prije 20 godina na Svjetskom prvenstvu u SAD-u Brazil je protiv Kameruna slavio s 3:0.

Vrijeme u Brasiliji je relativno ugodno za igru, daleko je od ekstremnih temperatura i postotka vlage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.