FIFA kao HNS: Okrenimo se budućnosti, Rusija i Katar ostaju domaćini

Foto: Getty Images/Guliver Image

PREDSJEDNIK FIFA-e Sepp Blatter najavio je da će izvješće istražitelja Michaela Garcije biti objavljeno, ali da neće biti ponovnog glasovanja za domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koja su dodijeljena Rusiji, odnosno Kataru.

Izvješće Michaela Garcije koje je podiglo mnogo prašine, a ostalo je skriveno od očiju javnosti zbog čega je FIFA-in istražitelj podnio ostavku, bit će objavljeno u "prigodnoj formi" nakon što budu završene sve istrage, izjavio je danas Sepp Blatter.

FIFA: Rusija i Katar ostaju domaćini, samo bi zemljotres mogao promijeniti tu odluku

Predsjednik UEFA-e Michel Platini javno je zatražio objavu izvješća bivšeg istražitelja, što je prije moguće: "Uvijek sam se borio za transparentnost. Nadajmo se da izvješće može biti objavljeno. Kredibilitet FIFA-e ovisi o njemu".

Prvi čovjek svjetskog nogometa je istaknuto kako se Garcijino izvješće "bavi prošlošću", a Blatterova je želja da se svi "okrenu prema budućnosti".

"Glasovanje o domaćinima SP-a 2018. i 2022. neće biti ponovljeno. Samo bi zemljotres mogao promijeniti tu odluku", poručio je Blatter.

Pod istragom i Šukerov prijatelj

Retorika je to kakvu smo već vidjeli u hrvatskoj nogometnoj organizaciji kada je trojac Šuker - Mamić - Vrbanović preuzeo vlast u HNS-u. Tada je Šuker na pitanje Indexa o paktu s Mamićem koji ga je doveo na čelo Saveza i njegovom utjecaju na rad HNS-a, odgovorio: "Ne bih se vraćao u prošlost, okrenimo se budućnosti".


A zbog istrage u FIFA-i mogla bi u pitanje doći i Šukerova kandidatura za pozicije unutar FIFA-e pošto je na popisu onih koji su pod istragom i njegov prijatelj Worawi Makudi, koji ga je ugostio prije dva tjedna na Tajlandu.

Tek kada završe istrage protiv Makudija, španjolskog dopredsjednika FIFA-e Angela Marije Villara, Belgijca D`Hooghea, bivšeg člana IO FIFA-e Franza Beckenbauera i bivšeg čileanskog čelnika Mayne-Nichollsa, moći će se objaviti sporno izvješće.

Blatterov sunarodnjak privremeni glavni istražitelj FIFA-e

Predsjednik FIFA-e je rekao da izvješće nezavisnog odvjetničkog tima "podupire stajalište da nema zakonskog uporišta za odbacivanje odluke Izvršnog odbora o dodjeli domaćinstava SP-a 2018. i 2022."

Blatter je dodao i da se "radi unaprijeđenju izbornog procesa, tako da svi mogu biti sigurni da će izbor domaćina SP-a 2026. biti pošten, etičan i otvoren."

Izvršni odbor FIFA-e izabrao je švicarskog odvjetnika Conela Borbelyja kao vršitelja dužnosti predsjednika Istražiteljskog odjela, pozicije koja je ostala upražnjena nakon ostavke Michaela Garcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.