Brazil opet gori: "FIFA, odlazi! Turisti, ne dolazite na SP!"

Foto: Guliver Image/Getty Images

SVE smrdi na kaos. Samo 26 dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu se narod još jednom digao na noge i izašao na ulice protestirajući protiv najvećeg sportskog događaja godine koji je djelomično financiran milijardama javnog novca.

Najžešće je bilo u Sao Paulu, gdje će hrvatska reprezentacija 12. lipnja otvoriti SP protiv Brazila, a prosvjedi su održani u Rio de Janeiru, Recifeu, Brasiliji te niz drugih gradova.

Prosvjednici su barikadama i zapaljenim gumama blokirali glavnu ulicu u Sao Paulu, a potom se sukobili s policijom. Nemiri su povremeno eskalirali u nasilje i vandalizam i u drugim gradovima. U glavnom gradu Brasiliji prosvjednici su upali u jednu od zgrada javne uprave, dok su u Recifeu, gdje će Hrvatska 23. lipnja igrati protiv Meksika, pljačkaši iskoristili gužvu te 'počistili' nekoliko prodavaonica. U Recifeu je na ulice izašla i vojska, kako bi pomogla policiji smiriti situaciju.

Brazilski mediji javljaju da je uhićeno više od 250 osoba, a prosvjednici najavljuju češće i žešće demonstracije kako će se približavati početak svjetskog prvenstva.

"Nemamo namjeru uništavati stadione. Borimo se za veća prava radnika i bolje uvjete rada. Organizacija svjetskog prvenstva dodatno će nas osiromašiti, rekao je predstavnik 'Pokreta radnika beskućnika' poručivši kako će uskoro organizirati prosvjede u 50 brazilskih gradova.

Brazilske vlasti pokušale su smiriti situaciju poručivši kako prosvjedi nemaju veze s održavanjem svjetskog prvenstva.

"Ovo nisu bili prosvjedi protiv nogometa. Sve će biti spremno za SP, nema razloga za paniku. Ugostit ćemo tri milijuna domaćih turista i i 600 tisuća stranih," rekao je ministar sporta Aldo Rebelo.

U isto vrijeme brazilska policija posljednjih mjeseci provodi velike akcije čišćenja favela kako bi se maksimalno smanjile aktivnosti kriminalnih skupina tijekom SP-a. Naoružani vojnici i policajci u punoj opremi svakodnevan su prizor na ulicama gradova domaćina.

No, nisu ni prosvjednici ni kriminal jedini problemi domaćina. Još uvijek nisu dovršeni svi stadioni na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva, pa tako ni onaj na kojem turnir otvaraju Brazil i Hrvatska. Radnici gube živote na gradilištima pod pritiskom građevinskih tvrtki i investitora da sve bude gotovo na vrijeme, 12. lipnja. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.