Bayern zaprijetio Manchesteru, FIFPro optužio Mourinha da zlostavlja Schweinsteigera

Foto: Getty Images/Guliver Image

NOVOM treneru Manchester Uniteda Joseu Mourinhu nije dugo trebalo da počne provoditi svoju politiku na Old Traffordu. Jedan od prvih poteza bilo je izbacivanje Bastiana Schweinsteigera iz prve momčadi što je razljutilo mnoge štovatelje Nijemčeva lika i dijela.

Jedan od njih je Karl-Heinz Rummenigge, predsjednik bivšeg Schweinsteigerova kluba Bayerna, koji je poručio Unitedu da bi zbog nastale situacije mogla ispaštati poslovna suradnja dvaju klubova.

"Ne mogu vjerovati da se ovo događa. U budućnosti ćemo dobro razmisliti hoćemo li prodati nekog igrača u klub poput Uniteda", rekao je Rummenigge te zaključio da se Bayernu nikada nije dogodilo ništa slično.

Međutim, Rummenigge je zaboravio da je Schweinsteiger već jednom završio u drugoj momčadi, i to za vrijeme boravka u Bayernu. Bilo je to 2005. godine kada je Felix Magath zaključio da za Schweinsteigera nema mjesta u prvoj momčadi. Kako bilo, aktualni svjetski prvak brzo se vratio gdje mu je mjesto i s Bayernom osvojio sve što je mogao - osam naslova Bundeslige, sedam pokala njemačkog kupa te Liga prvaka 2013. godine.

O situaciji u Unitedu oglasio se i čovjek koji je 2003. Sweinsteigeru dao šansu da s 18 godina debitira za Bayern. Iste godine zajedno su došli do duple krune. Riječ je o Ottmaru Hitzfeldu.

"To što se dogodilo je pokazatelj nepoštovanja prema cijenjenom igraču. Schweinsteiger je ključni igrač, svjetski prvak i veliki karakter. Njegovo ponašanje primjer je svakome", rekao je Švicarac.

Udruga profesionalnih nogometaša teško optužila Mourinha

Fifpro, udruga profesionalnih nogometaša, otišla je i korak dalje te optužila Mourinha da zlostavlja Schweinsteigera.

"Zahtijevamo da se Mourinha optuži te da ga se kazni najvećom mogućom kaznom. Ovo će obeshrabriti Schweinsteigera, ali baš bi zato on trebao slučaj prijaviti sudu", rekao je Dejan Stefanović, član odbora Fifproa.

Smatra da je riječ o klasičnom zlostavljanju koje ne može opravdati ni silan novac koji Schweinsteiger zarađuje. Rekao je i kakve su kazne namijenjene ovakvim 'prekršajima': Prekršajni zakon je vrlo jasan. Ako je došlo do zlostavljanja i uznemiravanja, za to je namijenjena zatvorska kazna do tri godine zatvora.

Kako bilo, na članovima udruge profesionalnih nogometaša je da se bore za prava svojih kolega, ali vjerojatno su i sami svjesni da Schweinsteiger nije ni prvi na zadnji nogometaš potjeran u drugu momčad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.