29 godina od Heysela, tragedije koja je do temelja promijenila engleski nogomet

NA današnji dan nogometni svijet prisjeća se tragedije na Heyselu, kada je život izgubilo 39 talijanskih navijača.

29. svibnja 1985. godine, uoči finala Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola pod pritiskom tisuća engleskih navijača srušio se jedan nosivi zid stadiona. Poginulo je 39 ljudi, većinom navijača Juventusa. Događaj je za posljedicu imao izbacivanje svih engleskih nogometnih klubova iz europskih natjecanja do 1990. godine.

Deset godina nakon tragedije obnovljeni Heysel je ponovo otvoren, ali danas nosi ime belgijskog kralja Baudouina I.

Liverpool je stigao u Bruxelles kao najbolja momčad Europe i branitelj naslova nakon pobjede u finalu nad Romom godinu dana ranije. "Redsi" su bili na korak do pete europske krune, a Juventus predvođen Michelom Platinijem bitku za najpoželjniji trofej najavio je osvajanjem Kupa Uefa sezonu ranije.

Željni osvete zbog sukoba godinu ranije, Englezi su se sukobili s talijanskim navijačima na i oko stadiona prije početka utakmice. Na trošan stadion pušten je prevelik broj navijača, ukupno oko 60 tisuća, a pogrešnom procjenom organizatora i policije velik broj najžešćih tifosa ušao je na tribinu pored Liverpoolovih huligana. Policija je stala između, ali nije pomoglo.

Englezi su preskočili ogradu, nasrnuli na protivnike i natjerali tisuće u bijeg s tribine zbog čega je pod pritiskom pao zid i u metežu je život izgubilo 39 navijača. Preko 600 ih je ozlijeđeno.

Nakon toga engleskim je klubovima na tri godine zabranjen nastup u europskim kupovima, Liverpoolu na pet, a na "Otoku" je počela žestoka represija prema navijačima koju je pokrenula tadašnja premijerka Margaret Thatcher. Engleskom nogometu trebalo je više od desetljeća da se oporavi od posljedica ove tragedije.

Zanimljivo je da se utakmica ipak odigrala, pored mrtvih tijela i usred navijačkog okršaja koji je potrajao još satima oko stadiona unatoč jakim policijskim snagama. Juve je slavio s 1:0 golom Platinija u 56. minuti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.