Završava li priča o Nokia pametnim telefonima u 2024.?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JOŠ prošle godine HMD Global, finska tvrtka najpoznatija po proizvodnji pametnih telefona marke Nokia, otkrio je planove za lansiranje vlastite linije mobilnih uređaja. Sada je 91Mobiles objavio sliku HMD-ovog navodnog pametnog telefona N159V, koju su dobili iz neimenovanih izvora iz industrije. 

Na fotki se može vidjeti crni telefon s dvostrukom stražnjom kamerom i LED bljeskalicom. Logotip HMD vidljiv je u središtu stražnje strane telefona. Prema fotkama, čini se da se radi o telefonu srednjeg ranga. 

No osim novog uređaja, stižu i neke druge promjene - nova stranica i promjena oznake Nokijina profila na X-u (bivšem Twitteru). Naime, ona je preimenovana iz @nokiamobile u @HMDglobal.

Glavni izvršni direktor HMD Globala Jean-Francois Baril objavio je prošle godine na LinkedInu da će tvrtka proširiti svoj portfelj novim brendom HMD, koji će koegzistirati uz Nokia telefone i suradnje s "uzbudljivim novim partnerima".

No mnogi fanovi Nokije brinu se da je ovo ujedno i njezin kraj. Kako piše Nokiamob, čini se da će telefoni postepeno biti uklonjeni s Nokia.com stranice, a nova stranica HMD.com bi trebala postati dom za HMD uređaje i klasične Nokia telefone te proizvode iz novih partnerstva. 

Izraz koji se najviše ističe na novoj stranici je "klasični Nokia telefoni", što sugerira da bi pametni telefoni marke Nokia mogli postati dio povijesti, slično telefonima Blackberry, LG i Sony Ericsson. Jedini telefoni s markom Nokia koje bismo mogli vidjeti od 2024. nadalje mogli bi biti telefoni sa značajkama (poznati i kao "glupi telefoni"), koji su još uvijek prilično popularni i pouzdani.

Posljednji Nokijin telefon koji je lansiran bio je Nokia G42

Datum nije određen, ali pretpostavlja se da ćemo dobiti uvid u nove proizvode i pojedinosti o brendu na MWC-ju 2024 koji se održava u veljači, uobičajenom vremenskom okviru za nove Nokia uređaje u prošlosti.

S obzirom na to, 2024. godina bi mogla okončati dugu povijest Nokia pametnih uređaja. Posljednji Nokia pametni telefon koji je lansiran bio je Nokia G42, ne računajući američke verzije G310 i C210. Po svemu sudeći, čini se da HMD nije toliko voljan forsirati nove pametne telefone marke Nokia. 

Možda će proizvoditi samo ograničenu seriju za Nokiju, poput XR21, ili neke novije industrijske Nokia telefone, ali oni možda neće biti komercijalno dostupni. Također, postoji šansa da ćemo godišnje vidjeti samo tri modela pametnih telefona s oznakom Nokia, koji predstavljaju vrhunski, srednji i niži segment. Ovo su predložili fanovi nakon što je Nokia Mobile promijenila svoju početnu strategiju.

Najveći uspjeh Nokia je postigla Nokijom 1100

Nokia je osnovana 1865. godine kao društvo za proizvodnju papira u Finskoj. Tijekom godina kompanija se razvijala i diversificirala u različite industrije, uključujući telekomunikacije. Nokia je započela svoju avanturu u mobilnoj telefoniji u 1980-ima i ranim 1990-ima.

Njihov prvi mobilni telefon bio je Mobira Talkman, predstavljen 1984. godine. Međutim, najveći uspjeh marka je postigla Nokijom 1100, koja je postala najprodavaniji mobilni telefon svih vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.