Završava era dominacije sive u interijerima - evo koja je boja zamjenjuje

Foto: Shutterstock/ikea.com/zarahome.com/hm.com/reserved.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SIVA boja obilježila je domove mnogih milenijalaca, zbog čega je mnogi nazivaju milenijskom sivom. No, bliži li se kraj dominaciji ove boje u interijerima? I koja boja dolazi na njezino mjesto?

"Godinama, i mislim zaista godinama, siva je bila omiljena boja", objašnjava dizajnerica Mollie Ranize, prenosi Homes & Gardens.

"Siva je djelovala svježe i moderno. No, kao i kod svih dizajnerskih koncepata, stvari se mijenjaju i svi s vremena na vrijeme žudimo za nečim novim. Za sada, a vjerojatno i za sljedećih desetak godina, bež postaje nova umirujuća osnovna boja. Ona unosi savršenu dozu prirodne topline u gotovo svaki prostor. Bež se također izvrsno slaže s prirodnim materijalima poput drva i kamena, koji su sada vrlo popularni."

Toplije svijetle nijanse dolaze u prvi plan

Kao i kod većine stvari, trendovi u boji i uređenju doma dolaze i odlaze. Dok su hladne sive nijanse iz ranih dvijetisućitih bile izuzetno popularne duži period, sada svjedočimo pomaku od hladnih tonova prema toplijim kombinacijama boja. Boje poput bež, jantara, bjelokosti, hrđe (topla narančasto-smeđa nijansa) i sepije (smećkasto-crvena nijansa) postaju sve popularnije.

Nije iznenađujuće da siva gubi na popularnosti. Okruženje u kojem dominira siva boja može izazvati osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije kod onih koji u njemu borave. Stoga ne čudi da su se mnogi zasitili sivih sofa, tepiha, zidova i dekoracija koje su obilježile domove tijekom posljednjeg desetljeća.

"Opadanje popularnosti sivih tonova odražava našu želju da naši domovi, u kojima sada provodimo više vremena, budu ugodniji i topliji", tvrdi Anthony Barzilay Freund, urednički direktor 1stDibsa. "Toplije boje, posebno one koje podsjećaju na prirodu, ne samo da izgledaju zanimljivo već pružaju i emocionalnu udobnost."

Bethany Adams također se slaže da je vrijeme dominacije sive završilo. "Iako mislim da siva još uvijek ima svoje mjesto, teško je poreći da je bež sada omiljena u dizajnu. Uvijek će postojati trendovska neutralna boja, a trenutno je to bež. Kao i kod svih trendova, preporučujem da ga prihvatite polako i počnete s malim dozama. Današnji trend može zastarjeti već sutra."

Čime obojiti zidove umjesto sivom?

Umjesto sive boje, zidove možete obojiti u nježne bijele ili prirodne tonove. Te boje dodaju toplinu i zanimljivost prostoru, objašnjava Jane Landino, kreativna voditeljica studija Taylor Howes. Kako bi neutralna paleta boja izgledala promišljeno i skladno, važno je kombinirati različite uzorke, čak i ako su neutralni, te povremeno dodati komade ili dekorativne dodatke u boji. 

Bež je jedna od najraznovrsnijih nijansi u dizajnu - odmah osvjetljava prostor i pruža osjećaj smirenosti i besprijekornosti. Toplija, udobnija estetika postiže se neutralnim nijansama s crvenkastim tonom.

Bež je jedna od najprilagodljivijih nijansi u dizajnu - osvježava prostor i stvara osjećaj smirenosti i urednosti. Zanimljivost možete unijeti šarenim umjetničkim djelima, tekstilom ili antiknim predmetima. Osim toga, bež olakšava promjenu izgleda prostorije kad god poželite.

Kako unijeti bež nijansu u dom

Bež boju možete unijeti u sve prostorije u domu, od kuhinje i dnevnog boravka pa do predsoblja. Primjerice, bež ili krem kuhinja bezvremenski je izbor, a osim toga, idealna je boja ako želite da mala kuhinja izgleda veća nego što jest. Za razliku od bijele, bež će stvoriti topliji i ugodniji dojam.

Bež dnevne sobe nude beskrajne mogućnosti za stvaranje prostora koji djeluje prozračno, opuštajuće, profinjeno i bezvremenski. "Prirodne teksture poput kamena, drva ili platna mogu dodati stabilnost i uravnotežiti neutralnu paletu boja", ističe dizajnerica interijera Tamsin Johnson.

Kao i u kuhinji i dnevnom boravku, bež je dobrodošla i u spavaćim sobama. Mnogi dizajneri preferiraju suptilne nijanse kao podlogu za ove prostorije jer omogućuju lakšu nadogradnju prostora tekstilom, eklektičnim namještajem i modernim detaljima.

Kada uređujete neutralnu kupaonicu, akcentne boje možete unijeti kroz elegantne kupaonske dodatke ili mirisne svijeće, kaže Sarah Ward. Šareni stakleni dodaci, cvjetni elementi i restaurirani namještaj također mogu dodati živost i tonalni kontrast.

Ako volite sivu, nije sve izgubljeno

Međutim, iako mnogi dizajneri ističu da je era dominacije sive u interijerima na zalasku, neki ipak smatraju da će i dalje ostati relevantna. "Sivi tonovi mogu stvoriti lijepu paletu za dom", vjeruje Charu Gandhi, osnivačica i direktorica Elicyona.

"Siva boja može djelovati dosadno ili hladno, ali postoje načini da je učinite toplijom i privlačnijom. Dok su prethodnih godina bili popularni hladni sivi tonovi sa srebrnim i sjajnim završnim obradama, sada se koriste tamnije sive ili gotovo crne nijanse", kaže ona.

Dodaje da ove bogatije nijanse stvaraju osjećaj ugodnosti pri ulasku u prostoriju. "Kako prostorija ne bi izgledala sumorno, važno je sivu boju kombinirati s akcentnim bojama i teksturama kroz dodatke poput jastuka, prekrivača ili umjetničkih djela."

"Po mom mišljenju, i bež i siva su bezvremenske neutralne boje koje će vjerojatno uvijek imati svoje mjesto u trendovima uređenja doma", kaže dizajnerica Kathy Kuo. Dodaje da se bež bolje uklapa u toplije kombinacije boja, dok siva može djelovati hladno. 

"Siva također može ostaviti različit dojam, ovisno o tome radi li se o svijetloj golublje sivoj ili tamnijoj ugljen sivoj. Sve ovisi o priči koju želite ispričati kroz boje i koje neutralne nijanse najbolje podržavaju tu priču."

Kao i kod svega u dizajnu interijera, pitanje je li neka boja u modi ili izvan mode vrlo je subjektivno. Kako Kathy kaže, i siva i bež imaju svoje mjesto, ovisno o osjećaju koji želite stvoriti u svojim prostorijama.

Izdvojili smo nekoliko bež komada s kojima ovu novu trendovsku boju možete unijeti u svoj dom. 

Trosjed, Ikea, 1118 eura
Tepih, Zara Home, od 59.99 eura
Ručnik, Reserved, cijena na sniženju je 17.99 eura
Zavjese, H&M, 99 eura
Vaza, H&M, 32.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.