Vraćaju li se u modu kuhinjski ormarići sa staklom? Evo što kažu dizajneri

Foto: Shutterstock/Pexels/ikea.com/xxxlesnina.hr/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U JEDNOM periodu, ormarići sa staklenim vratima dominirali su dizajnom kuhinja, savršeno usklađeni s estetikom tradicionalnog stila. Međutim, ubrzo su zasjenjeni modernim minimalističkim dizajnom. Ipak, čini se da ponovno dobivaju na popularnosti.

"Kuhinjski ormarići sa staklenim prednjim dijelom i dalje su popularni i često ih koristimo u našim dizajnima", rekla je Jayne Everett, kreativna direktorica u Naked Kitchens, za Homes&Gardens. "Izgledaju sjajno u kuhinji, bilo da se koriste za izlaganje vrijedne kolekcije keramike ili za smanjenje vizualnog utjecaja jednobojnih velikih površina ormarića."

Osim estetske privlačnosti, oni su i praktični. Naime, staklo maksimizira protok svjetla, što je osobito korisno u tamnijim kuhinjama ili kutovima, ali i u manjim kuhinjama. "Poput zrcalnih površina, stakleni umetci stvaraju iluziju dubine i povećavaju percepciju prostora, što je dodatna prednost u manjim kuhinjama", dodao je dizajner kuhinja Tom Howley.

Iako se ormarići sa staklenim vratima najbolje uklapaju u tradicionalnije kuhinje, oni mogu dobro funkcionirati u gotovo svim prostorima i raznim stilovima uređenja. Ključ je u tome da se pronađe pravi način kako ih integrirati. Od visokih ormarića do upečatljivih detalja, za svaki kuhinjski prostor postoji odgovarajući dizajn.

Rebrasto staklo

Ormarići s rebrastim staklom donose zabavan, vintage osjećaj. Iako je sadržaj ormarića djelomično vidljiv, zamagljeni efekt omogućuje da ne morate imati sve police potpuno uredne.


Stvaranje simetrije

Uvođenje jednog ili dva ormarića sa staklenim vratima može dodati lijepu značajku u kuhinju, posebno ako se koriste za stvaranje simetrije. "Volimo dizajnirati niz ostakljenih zidnih ormarića ili ih postaviti s obje strane štednjaka, što izgleda prekrasno i bezvremenski", kaže Jayne.


Vintage element

Foto: Pexels

Ako želite kombinirati starinski i suvremeni stil, kuhinjski ormarići sa staklenim vratima u vintage ili antiknom stilu mogu značajno obogatiti vaš interijer. Ipak, ako odaberete takav komad, postavite ga dalje od dijelova kuhinje izloženih visokim temperaturama ili vlazi kako bi ostao očuvan.


Obojite unutrašnjost ormarića 

Iako se kuhinjski ormarići sa staklenim vratima tradicionalno smatraju klasičnim i bezvremenskim, oni također pružaju priliku za odvažne i istaknute dizajne.

"Unutrašnjost takvih ormarića možete obojiti živim bojama za zabavni i osobni dodir", kaže Jayne. "To ne samo da privlači pažnju već je i jednostavno za realizaciju. Možete se odlučiti za hrabre boje ili stvoriti kontrast s dominantnom bojom ormarića."


Izdvojili smo nekoliko kuhinjskih elemenata sa staklom

Kuhinjski element, Emmezeta, 159.99 eura
Kuhinjski blok, Lesnina, 623.66 eura
Staklena vrata, IKEA, 50 eura
Zidni element sa staklenim vratima, IKEA, 113 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.