Ovo je jedan od najljepše preuređenih stanova u Zagrebu. Pogledajte transformaciju

Foto: Privatna arhiva dizajnerice/Marin Tironi/INDEX

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STAN u Zagrebu, u Vukovarskoj ulici, doživio je prekrasnu transformaciju. Kompletno je adaptiran, ali su zadržani pojedini elementi koji mu daju toplinu i karakter.

Kroz stan nas je provela dizajnerica Maja Mihovilović iz studija Tu žive ljudi, koju su vlasnici angažirali za projektiranje, uređenje, koordinaciju radova i angažman majstora.

Okupan je prirodnim svjetlom

"Investitori su mi se obratili jer su trebali pomoć u projektiranju i uređenju svog novog doma, ali i u izvođenju radova. Zatražili su uslugu ključ u ruke, odnosno kompletnu organizaciju i vođenje građevinskih radova te opremanje interijera.

Strankama je ova usluga zanimljiva jer su nažalost previše puta, posredno ili neposredno uvjerili u klasične 'horor' priče o adaptacijama - majstori se ne pojavljuju, previše toga izvedu pogrešno, ne konzultiraju se sa strankom, napuhuju cijene, probijaju rokove", pojasnila nam je Maja kako je do suradnje došlo.

Osim što nas je provela kroz stan i opisala tijek adaptacije, otkrila nam je i gdje su pojedini komadi kupljeni, kao i koliko je sama adaptacija koštala, što možete vidjeti niže.

Dnevni boravak poslije adaptacije 

Biblioteka izrađena po mjeri u dnevnom boravku (12.000 kn / 1593.24 €, Ritual)

Fotelja u dnevnom boravku (2142.21 kn / 284.42 €)

Komoda u dnevnom boravku izrađena je po mjeri (5300 kn /703.68 €, Ritual)

Uređen je u skandinavskom stilu

Stan je veličine 71 m2 i nalazi se na šestom katu zgrade, zbog čega ima prekrasan pogled i okupan je svjetlom. Sastoji se od dugačkog ulaznog hodnika, dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice, toaleta, ostave i kuhinje s blagovaonicom.

S obzirom na to da je stan prošao kroz totalnu adaptaciju, zanimalo nas je koliko je trajala i što se sve u stanu radilo.

"Rok za ovo preuređenje bio je relativno kratak, otprilike šest tjedana pa vlasnici nisu željeli ništa prepustiti slučaju, željeli su stručnu osobu koja će voditi cijeli proces", rekla nam je dizajnerica.

Podna lampa Eglo (Svijet Svjetiljki, na popustu je, 589 kn / 78.17 €)

Tapeta u dnevnom boravku MagisWall (od 179 kn (23.76 €) / m2)

Viseći luster u dnevnom boravku Rabalux (Svijet Svjetiljki, 869 kn / 115.34 €)

Što se tiče samih radova, tlocrt nisu mijenjali jer za time nije bilo potrebe, ali su zato u potpunosti zamijenili elektroinstalacije, ormarić s osiguračima i brojilo te sve vodovodne instalacije do vertikala.

"Kompletno smo promijenili i sve podne obloge (niveliranje hodnika, dnevnog boravka i soba izveli smo OSB pločama) te zidnu keramiku u toaletu, kupaonici i kuhinji, uz ugradnju podžbuknog vodokotlića u toaletu. Vanjska stolarija bila je relativno nova pa je nismo morali mijenjati, no zamijenili smo sva sobna vrata", ispričala nam je Maja dok nas je vodila kroz stan.

Vlasnici stana su odabrali skandinavski stil uređenja, za koji Maja smatra da je idealan odabir za ovaj stan okupan prirodnim svjetlom.

Kuhinja s ukladama, metro zidne i vintage podne pločice

"Bjelina tipična za ovaj stil uređenja dodatno naglašava tu glavnu prednost prostora - veliku količinu prirodnog svjetla prisutnu čak i kada je potpuno oblačno", ispričala nam je.

"Kroz razgovor sa strankama nastojim otkriti koji ugođaj žele postići preuređenjem, postoji li neki komad namještaja ili opreme koji im je važan te to uzimam kao polaznu točku uređenja. U ovom smo slučaju znali da želimo kuhinju s ukladama, metro zidne i vintage podne pločice u kupaoni te su ti elementi odredili sveukupni ton uređenja ostalih prostorija", dodatno nam je pojasnila proces uređenja.

Kuhinja prije 

Kuhinja poslije

Kuhinja i blagovaonica poslije, stolice Idolf (Ikea, 499 kn / 66.23 €)

Kuhinja poslije

Detalji čine interijer

Parapet od lamperije u prolaznom hodniku nisu htjeli mijenjati jer im se promjenom boje u bijelo pokazao kao zgodan i topao detalj, a ni gusani radijatori nisu promijenjeni, već su samo prebrušeni i prelakirani.

S obzirom na odabrani stil uređenja, u stanu prevladavaju bijela i svjetlosiva boja, s ponekim crnim i tamno narančastim detaljem koji prostoru daju karakter. 

"Drvni dekor, topla boja poda, biljke i manji dekorativni predmeti, kao i velika biblioteka pridonijeli su dojmu topline i udobnosti", ističe Maja. 

Kupaonica i kuhinja su prema mišljenju dizajnerice doživjele najveću preobrazbu.

Kupaonica prije i poslije (povucite slider ispod)

Metro pločice (Bauhaus, 169.90 kn/m2 / 22.55 €/m2)

Bijela miješalica za umivaonik (Fero-Term, 329.93 kn / 43.79 €)

Vintage podne pločice u kupaonici (Bauhaus, 199.90 kn/m2 / 26.53 €/m2)

A koliko to sve košta?

Pitanje koliko što košta i gdje se što može kupiti je vjerojatno jedno od najčešćih pitanja ispod bilo koje fotke preobrazbe interijera u medijima ili na društvenim mrežama. Upravo zato smo zamolili Maju da nam da uvid u troškovnik. 

"Za ovaj smo projekt birali opremu srednjeg cjenovnog ranga, no treba uzeti u obzir to da su se radovi izvodili u jesen 2021., kada su već nastupila velika poskupljenja u odnosu na 2020. godinu. A u odnosu na cijene s kraja prošle godine, danas su oprema i materijali još skuplji", istaknula je Maja.

"Keramičke pločice kupljene su u Bauhausu (od 170 do 200 kn/m2 / od 22 € do 26 €/m2), sanitarije u Fero-termu (ukupno 6200 kn / 823 €), laminat u Megakopu (140 kn/m2 / 18 €/m2), a kuhinja sa svim aparatima i sudoperom naručena je u Ikei (27.000 kn / 3585 €).

Kutna garnitura kupljena je u Fitom Commerceu (13.000 kn / 1726 €), kožna fotelja preko Wellnetica webshopa (2500 kn / 332 €), a vintage tepih u dnevnom boravku je Zara Home (2800 kn / 372 €)", otkrila nam je cijene pojedinih stavki.

Zanimala nas je i cijena biblioteke u dnevnom boravku koja se uoči čim se kroči u tu prostoriju. 

"Dnevnim boravkom dominira biblioteka koju je po mjeri izradila tvrtka Ritual po cijeni od 12.000 kn (1593 €)", rekla je.

Građevinski radovi s materijalom su bili 156.000 kuna (20.712 €), a trošak namještanja je bio 120.000 kuna (15.933 €). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.