Izlaze li sivi interijeri iz mode? Evo što kažu dizajneri interijera

Foto: Shutterstock/reserved.com/hm.com/zarahome.com/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SIVA boja, zapravo sve nijanse sive bile su popularan izbor u interijerima već dugi niz godina. Što i ne čudi, siva je neutralna, elegantna i s lakoćom se može kombinirati s drugim bojama i materijalima. Često se koristila kako bi prostorima dala elegantan i sofisticirani izgled. Iako je i dalje popularan izbor, čini se da u narednim godinama više neće toliko dominirati. 

Portal Homes & Gardens razgovarao je s dizajnerima interijera o sivoj boji i je li i dalje u modi u 2024. godini. Neki dizajneri su se složili da je siva out, a neki su istaknuli da su trendovi boja subjektivni i da je najvažniji osobni stil i preferencija. 

Siva je ok, ali ne treba se držati samo nje

Dizajnerica Kathy Kuo kaže da je siva sasvim u redu i da je još uvijek u trendu, sve dok je koristite umjereno. "Ako volite sivu i pazite na shemu boja i odabir namještaja, nema razloga da nemate savršeno moderan dom sa sivom u njemu", kaže Kathy.

Foto: Shutterstock

No predlaže da se u interijerima ne držite samo sive. Kaže da je bolje koristiti sivu kao jednu nijansu u "široj shemi prigušenih boja i sofisticiranih neutralnih tonova" jer će tako interijer biti slojevit, topao i ugodan.

Topli neutralni tonovi zamjenjuju sive u 2024. 

"Godinama su sive nijanse dominirale 'neutralnim' prostorima u našim domovima, ali topliji tonovi se vraćaju. Topli neutralni tu su da ostanu, zamjenjujući hladne tonove 2024. i kasnije", primjećuje Ashley McCollum, stručnjakinja za boje u Gliddenu. 

"Mislim da je siva neko vrijeme bila jako korištena kao istaknuta boja i jednostavno nam je dosadila!" dodaje dizajnerica Holly Vaughn, osnivačica tvrtke Vaughn Design & Development. 

"Sivi interijeri dugo su bili glavni izbor za mnoge vlasnike domova zbog svestranosti boje i mogućnosti stvaranja sofisticiranog, modernog izgleda. Međutim, kao i svaki trend, preferencije u dizajnu interijera neprestano se mijenjaju", ističe dizajnerica Jennifer Davis.

Smatra da će hladne sive biti manje popularne u 2024. godini, ali kaže da su bogate, tople sive i dalje bezvremenski i klasičan izbor. "Ove toplije sive boje posjeduju dubinu, dodajući osjećaj udobnosti i elegancije prostoru koji nadilazi prolazne trendove."

Trendovi dizajna su ciklički

"Iako bi hladne sive mogle doživjeti pad popularnosti, bitno je zapamtiti da su trendovi dizajna ciklički. Ono što se danas smatra "out" moglo bi se sutra vratiti", dodaje Jennifer Davis. "U konačnici, izbor sheme boja za interijere treba dati prednost osobnim preferencijama i ambijentu koji se želi stvoriti."

Naposljetku, konsenzus je da siva nikada neće u potpunosti izaći iz mode, ali u 2024. dolazi do pomaka prema korištenju toplijih tonova u interijerima. 


Koje će nijanse preuzeti tron sive u 2024.?

Portal Country Living razgovarao je sa stručnjacima za boje o tome koje će dominirati u 2024. godini. Prema njima, u 2024. u interijerima viđat ćemo iduće - Post-barbiecore ružičastu, boje pšeničnog polja, njegujuće zelene tonove, tinta plavu i nijanse izlaska sunca. 

Post-barbiecore ružičasta

Komplet pamučne posteljine, 180 x 200 cm, prljavo ružičasta, cijena na sniženju je 11.99 eura

Ružičasta se polako vraća u interijere - Duluxova boja 2024., Sweet Embrace, nježno je rumena - pospješena samo popularnošću filma Barbie. Ali stvarni pristup je daleko umjereniji, favorizirajući meku ružu, prirodnu glinu ili crvenkasto ljubičastu boju.

Tople neutralne na bazi žute

Košara, H&M Home, cijena na sniženju je 24.99 eura

"U 2024. vidjet ćemo kako ljudi slave boje na suvremeniji način. Neutralne boje na bazi sive zamjenjuju se s toplijim neutralnima na bazi žute", rekla je Tash Bradley, direktorica dizajna interijera i psihologinja za boje u Licku.

Umirujući zeleni tonovi

Posuđe za jelo, Zara Home, od 4.99 eura

Proizvođač boja Graham & Brown je za 2024. godinu odabrao nijansu Viridis, "umirujuća srednje zelena, boja rasta i zdravlja, koja odražava prirodu i pruža osjećaj odmora i sigurnosti". 

Plava srednjeg tona

Mono komoda, Emmezeta, 225.63 eura

Boja godine Benjamina Moorea za 2024. je Blue Nova 825, plava srednjeg tona pomiješana s ljubičastom, za koju se kaže da je inspirirana noćnim nebom.

Nijanse izlaska sunca

Jastučnica, H&M Home, 14.99 eura

Mnoge od najpopularnijih boja predviđenih za 2024. podsjećaju na terapeutske i hranjive nijanse kakve se viđaju prilikom izlaska sunca. Ove "vitaminske" boje koje daju energiju prilično su pametno rješenje za neke od najproblematičnijih prostorija u domu. Nijanse izlaska sunca savršeno odgovaraju sobama okrenutim prema sjeveru koje primaju najhladnije svjetlo u domu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.