Google izgubio spor protiv Epic Gamesa: Porota smatra da djeluje monopolistički

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOOGLE je i službeno izgubio slučaj zbog antitrustovske prakse protiv Epic Gamesa. Porota je zaključila da trgovina Google Play uistinu predstavlja monopol. Ova presuda dolazi nekoliko godina nakon što je Epic Games krenuo s tužbama protiv Applea i Googlea zbog percipiranih monopolističkih praksi.

Porota je odlučila u korist Epic Gamesa

Iako Epic Games nije ostvario značajan uspjeh u tužbi protiv Applea, dvije godine kasnije došlo je do presude koja označava veliku pobjedu. Prema presudi, Google je doista opskrbljivao monopolističko tržište u distribuciji aplikacija i uslugama kupnje unutar aplikacije, prenosi Trusted Reviews.

Porota je također zaključila da je Google ostvario monopolistički status putem antikonkurentnog ponašanja unutar oba ta tržišta. Konačno, porota je utvrdila i da je Epic Games doista pretrpio štetu zbog navedenih monopolističkih praksi te da je Google "sklopio jedan ili više sporazuma koji neopravdano ograničavaju trgovinu".

>> Google platio Samsungu 8 milijardi dolara za mjesto na njegovim uređajima

Google planira osporiti presudu

"Dokazi predstavljeni u ovom slučaju pokazuju da je hitno potrebna promjena u zakonodavstvu i propisima koji se bave apsolutnom dominacijom Applea i Googlea nad pametnim telefonima, uključujući obećavajuće zakone u pripremi poput Zakona o digitalnom tržištu, konkurenciji i zaštiti potrošača u Velikoj Britaniji i Digitalnog tržišnog zakona u EU", napisao je Epic Games u priopćenju.

Sljedeći je korak, piše The Verge, da sud odluči što Google treba poduzeti kako bi se situacija ispravila. Sudac James Donato isključio je mogućnost postavljanja određenog nižeg postotka udjela u dobiti od aplikacija za Google, koji trenutno iznosi 30 posto. Google, pak, planira osporiti presudu.

"Android i Google Play nude više izbora i slobode nego bilo koja druga velika mobilna platforma. Tijekom suđenja bilo je jasno da se žestoko natječemo s Appleom i njihovim App Storeom, kao i trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama", izjavio je Wilson White, potpredsjednik Googlea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.