Apple je napustio poznati oblik MacBook Aira. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je dobro poznat dizajn Macbook Aira, poznat po suženom obliku, zamijenio četvrtastim modelom M3. Još 1991. godine Apple je predstavio dizajn laptopa koji ih je proslavio, a koji su konkurenti rado prihvatili. Tipkovnicu su s prednjeg dijela prebacili na stražnji, a neiskorišteni prostor pretvorili su u naslon za dlanove. To je ergonomska promjena koju na laptopima vidimo i danas.

Performanse su bile loše

Drugu promjenu su uveli 2008. Iako nisu bili prvi koji su koristili takav oblik, svakako su ga proslavili. Prednja strana laptopa niža je od stražnje, što stvara osjećaj nagiba. Steve Jobs je tad usporedio Appleov nagib sa Sonyjevim, piše Apple Insider.

Jobs je tada kritizirao prijenosna računala istog oblika zbog sporog rada. Rekao da je da je to normalno jer zbog oblika procesor se ne može rashladiti ako radi punom brzinom. Iako su mnogi očekivali da će MacBook Air biti drugačiji, ipak je bio kritiziran zbog smanjene ventilacije i sporog rada procesora.

Foto: Shutterstcok, MacBook Air 11 

Od ovog oblika laptopa iz Applea nisu odustali, no nastavili su s promjenama na MacBook Airu. Učinili su ga toliko tankim da je stao u omotnicu, pa ga se moglo ubaciti i u poštanski sandučić. No, unatoč pohvalama novog modela, MacBook Air je i dalje bio na glasu kao vrlo spor. Također, pregrijavao se.

Foto: apple.com / Novi modeli MacBook Air-a

Iako je MacBook Air bio udoban za korištenje, kompromis u performansama bio je previše te je Apple konačno odustao od dobro poznatog oblika. Učinili su to kako bi poboljšali ventilaciju te uređaj sad može raditi brže i duže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.