Evo kako pravilno koristiti tave od nehrđajućeg čelika

Screenshot/Foto: TikTok/sve.hr/korkmazstore.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TIKTOKERICA Health Wealth Culture u videu je objasnila kako pravilno pripremiti tavu od nehrđajućeg čelika prije kuhanja u njoj kako se hrana ne bi lijepila. "Upalite štednjak i stavite ga na srednju jačinu", kaže na početku videa te dodaje da potom treba staviti tavu od nehrđajućeg čelika i pustiti je da tako stoji pet minuta. "Budite strpljivi. Ovo je najvažniji dio", dodaje. 

Nakon što vrijeme istekne, treba je poškropiti vodom da provjerite je li spremna. Prema tiktokerici, ako voda ne ispari već se pretvori u male mjehuriće, tava je spremna. Nakon što je tava prošla test s vodom, vrijeme je za ulje. 

Ako je savršene temperature, neće biti ljepljiva

Potrebno ga je rasporediti jednolično po tavi i po tiktokerici ostaviti tako 20 sekundi. "Mora prodrijeti u male pore", kaže referirajući se na ulje. Ljepljivost tave testirala je pripremom jaja jer kaže: "Očito je to jedna od najtežih stvari za napraviti u tavi od nehrđajućeg čelika".

@healthwealthculture Using safe cookware is an easy yet HUGE move for your health! Teflon is produced from chemicals that are known as perfluoroalkyl and polyfluoroakyl substances, or PFAS, research has linked exposure to them to many health conditions, including but not limited to certain cancers, reproductive issues, and high cholesterol. Some of you may say… It won’t happen unless you go over an 260 degree Celsius or 500 Fahrenheit, BUT what you forget is that, once your pan is worn out or scratched those chemicals will go in your system when you breath it in when cooking and in your food! I hope that you can switch to safe cookware, an easy change can make a huge difference. #stainlesssteel #stainlesssteelpan #PFAS #toxicfreehome #cookinghacks #teflon ♬ Nature Sounds - Birds - Nature Recordings & Nature And Bird Sounds

Dodala je da se na isti način tava može koristiti i za losos, meso i drugu hranu, samo je bitno da je tava "savršene temperature". Na kraju videa ističe da korištenjem tava od nehrđajućeg čelika radite si "ogromnu uslugu" jer po njoj teflonske tave ispuštaju štetne kemikalije koje mogu imati negativne učinke na zdravlje. 

Je li teflon štetan?

Što se tiče štetnosti teflona, njime se pozabavio Healthline u jednom od svojih članaka. "Posuđe s neprianjajućim premazom presvučeno je materijalom koji se zove politetrafluoretilen (PTFE), također poznatim kao teflon. Sigurnost posuđa s neprianjajućim premazom bila je predmet istraživanja posljednjeg desetljeća", napisali su. 

Dodali su da je zabrinutost bila usredotočena na kemikaliju koja se zove perfluorooktanska kiselina (PFOA), koja se prije koristila za proizvodnju neljepljivog posuđa, ali se danas ne koristi. Danas su svi teflonski proizvodi bez PFOA. Stoga zdravstveni učinci izloženosti PFOA više nisu razlog za zabrinutost.

Mnogi su se zahvalili na videu

Video tiktokerice prikupio je preko milijun pregleda i mnoštvo komentara. "Ovo više nije istina o tavama koje se ne lijepe, nisu opasne za korištenje", "Hvala ti, trebalo mi je ovo, mučila sam se", "Hvala ti na ovome", "Riječ upozorenja: provjerite je li voda potpuno isparila prije ulijevanja ulja. Može izazvati požar ako je voda još uvijek u tavi", "Ova metoda funkcionira", "Savršena jaja svaki put, strpljenje je ključ", "Ovo je dobar video koji pokazuje kako pravilno koristiti nehrđajući čelik", neki su od komentara. 

Preporuke tava od nehrđajućeg čelika

Sada kada je jasno kako koristiti tave i posuđe od nehrđajućeg čelika, a da se hrana ne bi lijepila, izdvojili smo dvije dobre u slučaju da ste u potrazi za njima. Jedna klasična, a druga wok, a obje od brenda Korkmaz koji mnogi hvale. 

"Imam doma Korkmaz set već više od 20 godina i nemam zamjerki", Dobila sam za svatove Korkmaz posuđe i meni je savršeno, ništa se ne lijepi i lako se pere", "Meni se odličnim pokazao Korkmaz", neki su od komentara na forum.hr-u. 

Korkmaz Alfa tava A1023, 26.41 eura (198.99 kn)
Korkmaz wok tava A2997, 35.70 (268.99 kn)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.