Dizajneri srušili šest mitova o uređenju kuhinja

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEZ obzira na to govorimo li o trendovima ili pravilima koja su postala standard, puno mitova o dizajniranju i uređenju kuhinje je jednostavno netočno, barem ako pitate dizajnere interijera. Stoga, prije nego što krenete s preuređivanjem kuhinje ili donošenjem velikih dizajnerskih odluka, provjerite da ne slijedite lažna pravila.

Mit 1: Svi kuhinjski ormarići trebaju biti iste boje

Često se smatra da je bojenje svih kuhinjskih ormarića u jednu boju najbolji način za stvaranje skladnog i kohezivnog izgleda. Nije to loše, ali nije niti obvezno. Štoviše, ormarići različitih boja odlični su za uklapanje hrabrih boja u kuhinju.

"Donje ormariće možete obojiti tamnijom ili vedrijom bojom, a gornje u bijelu ili svijetlu neutralnu boju. Važno je osigurati koheziju između dvije boje, a ovo je odličan način da unesete suptilan dodir boje u prostor", rekla je Arianna Barone, menadžerica marketinga boja u Benjamin Moore, za Homes&Gardens.

Mit 2: Samo velike kuhinje mogu biti luksuzne

Kad pomisle na luksuznu kuhinju, mnogi će zamisliti velik prostor. Često se smatra da je ogromna kuhinja uvijek luksuzna, no i male kuhinje mogu izgledati veoma luksuzno.

"Pametan dizajn uvijek je bolji od veličine", rekla je dizajnerica interijera Lauren Gilberthorpe. "Promišljeni rasporedi, pametna rješenja za pohranu i multifunkcionalni elementi mogu transformirati čak i najsloženije kuhinje u učinkovite i elegantne prostore. Ako dizajnu date prednost nad kvadraturom, možete stvoriti kuhinju koja savršeno odgovara vašem načinu života."

Mit 3: Prirodan kamen je loš izbor

Jedna od glavnih odluka u dizajnu kuhinje odnosi se na materijale i završne obrade koje ćete koristiti. 

"Mit koji često čujem je da je prirodni kamen loš izbor za kuhinju. Ne slažem se", rekla je dizajnerica interijera Becky Shea. "Prirodni kamen je nevjerojatno izdržljiv, lijep, funkcionalan i praktičan. Možete staviti vreli lonac na njega i ništa se neće dogoditi."

Mit 4: Kuhinjski trokut je uvijek precizan

Kuhinjski trokut je koncept dizajna kuhinje koji optimalno raspoređuje hladnjak, štednjak i sudoper kako bi se olakšali rad i kretanje u kuhinji. Čest je izbor dizajnera interijera i vlasnika kuća, no on nije za svakoga.

"Kuhinjski trokut se često predstavlja kao formula koje se moramo pridržavati u milimetar", rekla je Jayne Everett, kreativna dizajnerica u Naked Kitchens. "Međutim, protok mora biti funkcionalan za vas."

Mit 5: Otvorene kuhinje su zastarjele

Otvoreni prostori već su dugo traženi, ali u zadnje vrijeme se sve više priča o tome kako su zastarjeli.

"Iako smo tijekom pandemije primijetili sve veći interes za odvojene prostore, s jasnije definiranim zonama koje nude više privatnosti, otvoreni prostori su i dalje vrlo traženi i nešto što klijenti i dalje žene", rekao je dizajner kuhinja Tom Howley. "Otvorene kuhinje pružaju više prostora za okupljanje obitelji i prijatelja čime kuhinja postaje srce doma."

Mit 6: Ne biste smjeli bojati drvene ormariće

Uvijek je postojala zabluda da, ako imate drvene kuhinjske ormariće, ne biste ih trebali bojati. No ako ćete bojanjem ormarića postići izgled koji želite, nema razloga da to ne napravite.

"Vaš dom treba odražavati tko ste. Trebao bi izražavati vaše osobne preferencije i stil, trebao bi vas usrećivati", rekla je Barone. "Budući da ormarići često zauzimaju većinu zidova u kuhinji, njihovo bojenje je odličan način da unesete drugačije raspoloženje u prostoriju."

Blok kuhinja Premio, Emmezeta, cijena je 599 eura
Kamena radna ploča, IKEA, cijena je 64.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.