Benetton Grupa imenovala novog CEO-a, prema izvorima

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BENETTON Grupa, renomirana talijanska modna marka, doživljava bitne promjene na čelu uprave u trenutku kada se suočava s brojnim izazovima na tržištu.

Prema izvorima bliskima tvrtki, Claudio Sforza preuzet će od Massima Renona funkciju glavnog izvršnog direktora 18. lipnja 2024., izvještava WWD. Sforza dolazi s bogatim iskustvom u financijama i industriji, nakon što je obnašao vodeće uloge u nekoliko značajnih tvrtki, uključujući Astaldi i Poste Italiane.

Promjene na vrhu uprave nisu iznenađenje s obzirom na nedavne izjave suosnivača Luciana Benettona koji je najavio svoje povlačenje s predsjedničke pozicije. U intervjuu za Corriere della Seru, Benetton je izrazio razočaranje trenutnim menadžmentom, optužujući ga za loše upravljanje koje je tvrtku dovelo do financijskih gubitaka.

Neto gubitak od 230 milijuna eura

Financijski izvještaji za 2023. godinu pokazuju da je tvrtka ostvarila prihode od 1.1 milijardu eura, ali i neto gubitak od 230 milijuna eura, dijelom zbog devalvacije od 150 milijuna eura. Gubici prije kamata i poreza iznosili su 113 milijuna eura, dok je neto imovina bila 105 milijuna eura.

Luciano Benetton vratio se u kompaniju 2018. godine s ciljem zaustavljanja dugogodišnjeg pada prodaje, suočen s jakom konkurencijom brendova poput Zare i H&M-a. U sklopu te strategije, oslonio se na suradnju s poznatim fotografom Olivierom Toscanijem i imenovao Jean-Charlesa de Castelbajaca za umjetničkog direktora, s fokusom na oživljavanje brenda kroz kvalitetu i proizvodnju u Europi.

Luciano Benetton

Obitelj Benetton navodno planira i dalje podržavati planove za reorganizaciju

U srpnju 2022., pod Renonovim vodstvom, United Colors of Benetton imenovao je Andreu Incontriju za novog kreativnog direktora, zaduženog za muške, ženske i dječje kolekcije. Incontri, koji je prethodno bio kreativni direktor u Tod'su, predstavio je svoju prvu kolekciju za proljeće 2023. tijekom Tjedna mode u Milanu, ističući inkluziju, raznolikost i održivost kao ključne vrijednosti brenda.

Iako su poduzeti značajni napori za revitalizaciju, financijske poteškoće počele su se nazirati, posebice nakon što je brend u veljači preskočio modnu reviju, što je bio prvi znak dubljih problema.

Usprkos Lucianovom povlačenju, obitelj Benetton preko svog holdinga Edizione, koji ima kontrolni udio u kompaniji, navodno planira i dalje podržavati planove za reorganizaciju i revitalizaciju modne grupe. Predviđeno je da će za te svrhe izdvojiti 260 milijuna eura u narednim godinama. U protekle tri godine Edizione je već uložio 350 milijuna eura u različite aktivnosti unutar Benetton Grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.