Apple kažnjen s gotovo 2 milijarde eura zbog nepoštenih praksi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je u ponedjeljak kažnjen s 1.84 milijarde eura zbog rada protiv konkurentnih tvrtki za streaming glazbe putem ograničenja na svojem App Storeu. Ovo je prva kazna za tvrtku zbog kršenja pravila Europske unije, a zbog toga s iOS-om 17.4 dolaze neke promjene namijenjene isključivo tržištu EU.

Apple nezadovoljan odlukom

Europska komisija optužila je Apple prošle godine za sprječavanje švedske usluge za streaming Spotify (SPOT.N) i drugih konkurentskih tvrtki da informiraju korisnike o mogućnostima plaćanja usluge izvan App Storea, nakon pritužbe Spotifya iz 2019. godine, piše Reuters.

Nakon što je 2021. EU naložila Appleu da prestane s takvim postupanjem, iz Applea su se žalili. Na odluku suda u Luksemburgu još uvijek čekaju, a u međuvremenu je tvrtka dužna platiti kaznu i pridržavati se naloga EU.

Iz Applea su kritizirali odluku, te su izjavili kako je odluka donesena "unatoč neuspjehu Komisije da utvrdi ikakve vjerodostojne dokaze o šteti potrošača", te da ignoriraju stvarnost konkurentnog i rastućeg tržišta. "Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage", dodali su iz tvrtke.

Spotify je zadovoljan odlukom EU-a, ali su iz tvrtke napomenuli kako ona ne rješava Appleovo ponašanje prema razvojnim programerima iz drugih područja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.